Ένα Ολόγραμμα για τον Βασιλιά

2

Ένας γήινος Τομ Χανκς δεν αφήνει μια ασύμμετρη φάρσα να ξεφύγει από τα όρια της ανεκτής, ανώδυνης κινηματογραφικής κοινοτοπίας.

Ένα Ολόγραμμα για τον Βασιλιά

Ένας Αμερικανός επιχειρηματίας ταξιδεύει ως την Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας για να πείσει τον βασιλιά να επενδύσει σε μια τεχνολογικά προωθημένη ιδέα του. Μόνο που η ομάδα του δουλεύει μέσα σε μια τέντα χωρίς wifi και κανείς δεν ξέρει πότε θα εμφανιστεί ο γενικός υπεύθυνος, πόσο μάλλον ο ίδιος ο βασιλιάς. Ένας γήινος Τομ Χανκς δεν αφήνει μια ασύμμετρη φάρσα να ξεφύγει από τα όρια της ανεκτής, ανώδυνης κινηματογραφικής κοινοτοπίας.

Ένα Ολόγραμμα για τον Βασιλιά - εικόνα 1

Σάτιρα της παγκοσμιοποίησης μέσα από την ιστορία ενός επιχειρηματία που αναζητά το αμερικανικό όνειρο στη Σαουδική Αραβία, το μπεστ σέλερ του Ντέιβ Έγκερς («Ο κύκλος») δίνει την ευκαιρία στον χαμένο εδώ και καιρό όσον αφορά την κινηματογραφική του κατεύθυνση Τομ Τίκβερ (από το «Τρέξε Λόλα, Τρέξε» στο «Άρωμα» κι από εκεί στο «Cloud Atlas») να δοκιμαστεί σε μια πολυδιάστατη κομεντί η οποία χρωστά μεγάλη ευγνωμοσύνη στην πρωταγωνιστική παρουσία του Τομ Χανκς.

Ακόμα κι όταν δεν καταφέρνει κάτι ερμηνευτικά ξεχωριστό, ο χολιγουντιανός σταρ της διπλανής πόρτας παραμένει απόλυτα φερέγγυος στη διεκπεραίωση του ρόλου του, ο οποίος εδώ τον θέλει ένα στριμωγμένο οικονομικά επιχειρηματικό στέλεχος που ταξιδεύει ως την Τζέντα για να πείσει τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας να κλείσει ένα πλουσιοπάροχο συμβόλαιο πάνω σε συστήματα πληροφορικής. Μόνο που όταν φτάνει εκεί διαπιστώνει πως η ομάδα του προετοιμάζεται στη μέση της ερήμου, μέσα σε μια τέντα χωρίς wifi, ενώ κανείς δεν ξέρει πότε θα εμφανιστεί ο γενικός υπεύθυνος, πόσο μάλλον ο ίδιος ο βασιλιάς.

Ένα Ολόγραμμα για τον Βασιλιά - εικόνα 2

Η δυνατή αρχή της ταινίας (ένα αυτοσαρκαστικό όνειρο - μίνι βιντεοκλίπ του «Once in a lifetime» των Talking Heads) ακολουθείται από μια ελαφρά κωμική κι επαναλαμβανόμενη παραλλαγή του «Περιμένοντας τον Γκοντό», γλιστρά προς ένα ψυχολογικό δράμα γύρω από το angst της μέσης ηλικίας, γίνεται καταγγελία της «απόδρασης» του αμερικανικού ονείρου από την καπιταλιστικά φυσική έδρα του, για να ολοκληρωθεί σαν ένα τρυφερό, μα προβλέψιμο love story. Ο Τίκβερ μοιάζει μπερδεμένος μέσα σ’ όλα αυτά, αλλά ένας γήινος Τομ Χανκς –ευπροσάρμοστος, καταφερτζής και ταυτόχρονα απελπισμένος– δεν αφήνει μια ασύμμετρη φάρσα να ξεφύγει από τα όρια της ανεκτής, ανώδυνης κινηματογραφικής κοινοτοπίας.

Μ. Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία. 2016. Διάρκεια: 98΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM, SEVEN FILM.

Περισσότερες πληροφορίες

Ένα Ολόγραμμα για τον Βασιλιά

A Hologram for the King
2
  • Κομεντί
  • 2016
  • Διάρκεια: 98 '
  • Τομ Τίκβερ

Ένας Αμερικανός επιχειρηματίας ταξιδεύει ως την Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας για να πείσει τον βασιλιά να επενδύσει σε μια τεχνολογικά προωθημένη ιδέα του. Μόνο που η ομάδα του δουλεύει μέσα σε μια τέντα χωρίς wifi και κανείς δεν ξέρει πότε θα εμφανιστεί ο γενικός υπεύθυνος, πόσο μάλλον ο ίδιος ο βασιλιάς.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
02/05/2024

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.

Η σχέση του συγγραφέα Πολ Όστερ με τον κινηματογράφο

Θυμόμαστε τα βιβλία του εμβληματικού συγγραφέα που έγιναν ταινίες αλλά και τα φιλμ που ο ίδιος σκηνοθέτησε.

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στα θερινά το καλοκαίρι

Χαρτογραφούμε το τοπίο των κυκλοφοριών που πρόκειται να μας συντροφεύσουν τους επόμενους μήνες.

Χωρίς "Αντιπάλους" - 5 καυτά ερωτικά τρίγωνα του σινεμά

Μια λίστα ταινιών που πρέπει να δείτε αν ακόμα δεν μπορείτε να ξεπεράσετε το throuple των Ζεντάγια - Μάικ Φάιστ - Τζος Ο’Κόνορ.