Θερινά σινεμά: Κέντρο Vs κύμα

Τα θερινά σινεμά παραμένουν μια από τις αγαπημένες καλοκαιρινές απολαύσεις, αποτελώντας πλέον μια ολοκληρωμένη έξοδο που ξεπερνά την κινηματογραφική εμπειρία. Εμείς σαρώνουμε τα open air σινεμά του downtown αλλά και αυτά που ακούν το κύμα να σκάει δίπλα τους.

Θερινά σινεμά: Κέντρο Vs κύμα

Τα θερινά σινεμά παραμένουν μια από τις αγαπημένες καλοκαιρινές απολαύσεις, αποτελώντας πλέον μια ολοκληρωμένη έξοδο που ξεπερνά την κινηματογραφική εμπειρία. Εμείς σαρώνουμε τα open air σινεμά του downtown αλλά και αυτά που ακούν το κύμα να σκάει δίπλα τους.

Θερινά σινεμά: Κέντρο Vs κύμα - εικόνα 1
Σινέ Φλοίσβος

Σινεφίλ downtown
Όσο ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες τόσο οι Αθηναίοι ψάχνουν για θερινές οάσεις, ειδικά στο κέντρο της πόλης. Το Σινέ Θησείον στην Αρεοπαγίτου βρίσκεται ανελλιπώς στις πρώτες θέσεις των παγκόσμιων λιστών με τους καλύτερους open air κινηματογράφους, λόγω της προνομιακής του θέας στην Ακρόπολη. Κινηματογραφική εμπειρία με καρτποσταλικό φόντο και παραδοσιακά εδέσματα, όπως το light γλυκό κουταλιού, η φρεσκοψημένη τυρόπιτα που σπάει μύτη στο διάλειμμα, το μπακλαβαδάκι Ιωαννίνων και το τσιπουράκι Αιτωλοακαρνανίας, για τους πιο μερακλήδες. Στην Τρώων στα Άνω Πετράλωνα, τη δημοφιλή πιάτσα του downtown, βρίσκεται η σταθερή κινηματογραφική αξία που λέγεται Ζέφυρος.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μόνο κλασικές επανεκδόσεις και πολύ νουάρ, ενώ η σπιτική καρυδόπιτα με ινδοκάρυδο και το χύμα παγωτό προτείνονται για την αντιμετώπιση των σινεφίλ υπογλυκαιμιών. Από το Θησείο πεταγόμαστε στην Πλάκα, όπου η ταράτσα του Cine Paris δίνει κινηματογραφικό άρωμα στην πιο τουριστική περιοχή της Αθήνας. Στο μπαρ υπάρχουν δεκάδες ετικέτες ουίσκι και μια μεγάλη λίστα με μπίρες για τους κυνηγούς των ποιοτικών αλκοολούχων εμπειριών, ενώ στην είσοδο βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα πωλητήρια κινηματογραφικών αφισών και φωτογραφιών.

Θερινά σινεμά: Κέντρο Vs κύμα - εικόνα 2
Σινέ Θησείον

Στο Ζάππειο, τώρα, η Αίγλη είναι ένα από τελευταία άτυπα μνημεία της προπολεμικής Μπελ Επόκ της πρωτεύουσας. Οθόνη νεοκλασικής αισθητικής, καταπράσινο φυσικό ντεκόρ και η δυνατότητα για Private Fine Dining στο ταρατσάκι συνθέτουν μια κορυφαία open-air επιλογή. Από εκεί, τραβάμε για Εξάρχεια, όπου Ριβιέρα και Βοξ φωλιάζουν στην καρδιά της μποέμ γειτονιάς. Οι προθήκες με τις αφίσες έξω από τη Ριβιέρα –από φέτος θα φιλοξενούνται και έργα τέχνης γνωστών ζωγράφων– δένουν αρμονικά με τον πολυσυλλεκτικό πεζόδρομο της Βαλτετσίου, αποτελώντας ένα από τα πιο όμορφα σινεφίλ spots της πόλης.

Η προσεγμένη ταράτσα του Βοξ, από την άλλη, μοιάζει με κινηματογραφικό κάστρο που στέκει στην πάνω μεριά της ανυπότακτης πλατείας εδώ και δεκαετίες, αποτελώντας ένα καταφύγιο για τους λάτρεις του ποιοτικού σινεμά. Στα περίχωρα των Εξαρχείων δύο σινεμά συμπληρώνουν το κινηματογραφικό κάδρο της περιοχής: Τα Παναθήναια, στα ορεινά της Μαυρομιχάλη, κρατούν αναλλοίωτο τον ποιοτικό σινεφίλ τους χαρακτήρα, με τα δυο σιντριβανάκια μπροστά από την οθόνη να αποτελούν ένα από τα αγαπημένα ενσταντανέ των αθηναϊκών open-air σινεμά, ενώ το Εκράν στη Ζωοδόχου Πηγής (κοντά στην Αλεξάνδρας) προχώρησε πέρσι σε μια καλαίσθητη ανακαίνιση, αποκτώντας ταυτόχρονα ένα από τα πιο ενημερωμένα κινηματογραφικά πωλητήρια που αξίζει την προσοχή σας.

Ανηφορίζοντας προς Κολωνάκι, βρίσκουμε το Σινέ Δεξαμενή στην ομώνυμη πλατεία, ένα από τα ελάχιστα σημεία που θυμίζουν το παρελθόν της σικάτης περιοχής… Όποιος ανέβηκε τα σκαλοπάτια με το αιγαιοπελαγίτικο στιλ δεν το μετάνιωσε. Τέλος διαδρομής, με την Αθηναία στον πεζόδρομο της Χάριτος, έναν από τους κήπους που έχουν γράψει ιστορία, με παράδοση στο καλό σινεμά και στη... μυρωδάτη τυρόπιτα.

Βουτιά και ταινία
Ευτυχώς δεν είναι λίγοι οι θερινοί της Αθήνας όπου μπορείς να πάρεις μια τζούρα από ιώδιο. Για παράδειγμα, το Σινέ Φλοίσβος, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την πολύβουη μαρίνα, είναι σίγουρα το πιο κοντινό σινεφίλ beach view της πόλης. Πάνω στη θάλασσα βρίσκεται το Cine Βοτσαλάκια, δίπλα από το Δημοτικό Κολυμβητήριο Πειραιά, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί μόλις πριν από τρία χρόνια και έχει ήδη φτιάξει μια ιδανική παραθαλάσσια απόδραση από το άστυ με κοκτέιλ, μπίρες, κεφτεδάκια και σουβλάκια... Πιάνοντας τα ανατολικά παράλια της Αττικής βρίσκεις μια σειρά από θελκτικές open-air προτάσεις. Όπως για παράδειγμα το Ster Cool Τύμβος, δύο αίθουσες στην παραλία Μαραθώνα με άνετο πάρκινγκ, ενεργειακούς χυμούς στο μπαρ και κήπο που κάθε χρόνο γίνεται και πιο πράσινος.

Θερινά σινεμά: Κέντρο Vs κύμα - εικόνα 3
Αίγλη

Το Αελλώ στη Ραφήνα, που έχει γράψει τη δική του κινηματογραφική ιστορία στην ανατολική Αττική, προχώρησε σε αισθητικές και τεχνολογικές αναβαθμίσεις, δηλώνοντας πανέτοιμο για τη νέα ψηφιακή εποχή. Το ίδιο ισχύει και για το Σίσσυ Algida στη Νέα Μάκρη, ένα οικογενειακό σινεμά που λειτουργεί μέχρι σήμερα με πολύ μεράκι, αλλά και ένα κυλικείο με χορταστικές επιλογές σε παγωτά, σνακ και οινοπνευματώδη ποτά, από ούζο μέχρι… ατομική σαμπάνια! Πάνω στην Ποσειδώνος στο Ζούμπερι βρίσκεται η Φλωρίδα, που συγκεντρώνει τους παραθεριστές της περιοχής, αλλά και εκδρομείς από την Αθήνα που δροσίζονται απολαμβάνοντας φιλμ, πρασινάδα και τη γαργαλιστική μυρωδιά του hot dog.

Θερινά σινεμά: Κέντρο Vs κύμα - εικόνα 4
Aθηναία

Στο Μάτι, η φορτωμένη με περικοκλάδες Ρία συνδυάζει σινεμά και φρέσκο θαλασσινό αεράκι, ενώ το Μαϊάμι έχει ένα κανταΐφι-παγωτό που θα παρακαλάτε να μη... ρίξει τίτλους τέλους ποτέ. Στο Πόρτο Ράφτη το Alex, βελτιώνοντας κάθε χρονιά την ποιότητά του σε όλα τα επίπεδα, προσφέρει βαρελίσια μπίρα, φρεσκοψημένη πίτσα και αχνιστό ποπ-κορν. Το Mariel στο Πόρτο Ράφτη διαθέτει cool-αριστό κήπο με ξαπλώστρες και πολυθρονάκια, ενώ η Αθηναία στο Χαλκούτσι παραμένει μια by the sea σινεφίλ όαση.

Θερινά σινεμά: Κέντρο Vs κύμα - εικόνα 5
Φλώριδα

Πάνω στο κύμα είναι το Μαριάννα στους Αγίους Αποστόλους που δεν περιορίζεται στα τετριμμένα, έχοντας μια πιτσαρία στην είσοδο απ’ όπου μπορείς να προμηθευτείς φρεσκοψημένες πίτσες, μακαρονάδες και κεφτεδάκια για να πας «γεμάτος» στην προβολή. Στη Σαλαμίνα το Σινέ Σελήνη έχει φτιάξει μια σούπερ open-air πρόταση με ποικιλία σε μπίρες, σνακ και την καλύτερη θέα για αυγουστιάτικη πανσέληνο. Η Αίγλη στη Σαρωνίδα είναι μια αξιόπιστη λύση στα νότια, με μπαρ για γλυκές απολαύσεις (donuts και παγωτά), το Κοράλλι και το Τριανόν αποτελούν το προσεγμένο open-air ζευγάρι της αλυσίδας Cinemax, ενώ ο Ορφέας συμπληρώνει το καρέ θερινών στην περιοχή.

Θερινά σινεμά: Κέντρο Vs κύμα - εικόνα 6
Cine Paris

Η Ρία στη Βάρκιζα ανακαινίστηκε πρόσφατα προσφέροντας από σουβλάκια μέχρι κοκτέιλ και παγωτό μηχανής, ενώ το θερινό Βάρκιζα κρατάει ζωντανή την κινηματογραφική δράση, όταν οι χειμερινές αίθουσές του κλείνουν. Γιασεμί και μπουκαμβίλιες είναι το ελκυστικό φόντο στην Ακτή στη Βουλιαγμένη, ενώ το Γλυφάδα Odeon είναι η σταθερή καλοκαιρινή πρόταση του multiplex των νοτίων. Τέλος, υπάρχει η μεγάλη επιστροφή της Γαλάζιας Ακτής στο Λαγονήσι, που επανακάμπτει ανακαινισμένη για νέες κινηματογραφικές περιπέτειες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 23/5

Άντονι Χόπκινς, Ράσελ Κρόου και Ράιαν Ρέινολντς προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/05/2024

Αποχαιρετήστε τον Γιούργκεν Κλοπ με αυτό το must ντοκιμαντέρ

Οι άνθρωποι δούλεψαν στενά με τον σπουδαίο προπονητή της Λίβερπουλ μιλούν στα πέντε επεισόδια του "Jürgen".

77ο Φεστιβάλ Καννών: Ο Λάνθιμος διηγείται κατασκότεινες "Ιστορίες Καλοσύνης"

Επιστροφή στην εποχή του "Κυνόδοντα" και των "Άλπεων" για τον Έλληνα σκηνοθέτη, ο οποίος αν και εντυπωσιάζει με τη γεμάτη αυτοπεποίθηση δεξιοτεχνία του, κινδυνεύει να χάσει πολλούς από τους όψιμους θαυμαστές του.

Έρχονται κλασικά ιαπωνικά αριστουργήματα στα θερινά σινεμά

Ακίρα Κουροσάβα, Μίκιο Ναρούσε, Σοσέι Ιμαμούρα, Κένζι Μιζογκούτσι, Γιασουχίρο Όζου, Κον Ιτσικάουα, Κιγιόσι Κουροσάουα, Τακάσι Μίικε, Τεϊνοσουκε Κινουγκάσα, Χιρόσι Τετσιγκαχάρα & Μασάκι Κομπαγιάσι, σε ένα αφιέρωμα στους Ιαπωνικούς κινηματογραφικούς θησαυρούς.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (15-22/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Στο φεστιβάλ Αγών το σινεμά συναντά την αρχαιολογία

Ανακαλύψτε το πρόγραμμα της διοργάνωσης όπου η ιστορία εμπνέει τον κινηματογράφο.

77ο Φεστιβάλ Καννών: Το Megalo (χαμένο) στοίχημα του Φράνσις Κόπολα

Διπλά βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα, ο σκηνοθέτης του "Νονού" παρουσιάσε στις Κάννες το κινηματογραφικό σχέδιο στο οποίο επένδυσε σαράντα χρόνια από τη ζωή του. Το "Megalopolis", όμως, αποδείχτηκε δυστυχώς μια εκκωφαντική αποτυχία.