
Τηλεοπτικής λογικής καταγραφή των απόψεων πανεπιστημιακών, φιλολόγων και μεταφραστών πάνω στη διαχρονική αξία της «Οδύσσειας» του Νίκου Καζαντζάκη, ενός ποιήματος 33.333 στίχων εμπνευσμένου από το ομηρικό έπος.

Ο λοι γνωρίζουν τον Νίκο Καζαντζάκη από τα μυθιστορήματά του. Πόσοι όμως έχουν διαβάσει την «Οδύσσεια», ένα ποίημα 33.333 στίχων εμπνευσμένο από το ομηρικό έπος, το πιο σπουδαίο, κατά τον ίδιο, έργο του; Έχουν περάσει σχεδόν οκτώ δεκαετίες από την πρώτη έκδοσή της, το 1938, και το ντοκιμαντέρ του Μένιου Καραγιάννη («Σκάπετα», «ΑΡΙΚΑ. A.») επιχειρεί να σχολιάσει τη διαχρονική αξία της. μαζί και αυτήν του συνολικού έργου του κορυφαίου Έλληνα πεζογράφου του προηγούμενου αιώνα.
Πανεπιστημιακοί, φιλόλογοι, ψυχαναλυτές και μεταφραστές (συγκινεί ο υπεραιωνόβιος Σουηδός Γκότφριντ Γκρούνεβαλντ) φωτίζουν ο καθένας και μια διαφορετική πλευρά του πολυεπίπεδου λογοτεχνικού άθλου, χωρίς να εκλείπει εντελώς και η αυστηρή κριτική απέναντί του. Εικόνες της έντονα παρούσας στο ποίημα φύσης συνοδεύουν το σχολιασμό και την παραθετική, τηλεοπτικής λογικής καταγραφή των απόψεων.
Περισσότερες πληροφορίες
33.333: Η «Οδύσσεια» του Νίκου Καζαντζάκη
Η διαχρονική αξία της «Οδύσσειας» του Νίκου Καζαντζάκη, ενός ποιήματος 33.333 στίχων εμπνευσμένου από το ομηρικό έπος.