Φεστιβάλ Κανών 2016: Σπίλμπεργκ, Αλμοδόβαρ, Τζάρμους και Αναστόπουλος!

Με πρόεδρο της κριτικής επιτροπής τον Αυστραλό σκηνοθέτη Τζορτζ Μίλερ («Mad Max») και ταινία έναρξης τη δραμεντί εποχής «Café Society» του Γούντι Άλεν, το 69ο Φεστιβάλ Κανών σηκώνει αυλαία την Τετάρτη 11 Μαΐου. Μείνετε συντονισμένοι για την καθημερινή ανταπόκριση του Χρήστου Μήτση.

Φεστιβάλ Κανών 2016: Σπίλμπεργκ, Αλμοδόβαρ, Τζάρμους και Αναστόπουλος!

Με πρόεδρο της κριτικής επιτροπής τον Αυστραλό σκηνοθέτη Τζορτζ Μίλερ («Mad Max») και ταινία έναρξης τη δραμεντί εποχής «Café Society» του Γούντι Άλεν, το 69ο Φεστιβάλ Κανών σηκώνει αυλαία την Τετάρτη 11 Μαΐου, ενώ την Κυριακή 22 Μαΐου θα απονεμηθούν τα βραβεία του και θα προβληθεί, ως ταινία λήξης, εκείνη η οποία θα έχει αποσπάσει τον Χρυσό Φοίνικα.

Φεστιβάλ Κανών 2016: Σπίλμπεργκ, Αλμοδόβαρ, Τζάρμους και Αναστόπουλος! - εικόνα 1
Η Κρίστεν Στιούαρτ πρωταγωνιστεί στο «Personal Shopper» του Ολιβιέ Ασαγιάς

Και τι δεν περιλαμβάνει το φετινό διαγωνιστικό πρόγραμμα, στο οποίο το γαλλόφωνο σινεμά έχει την τιμητική του με φιλμ των Μπρουνό Ντιμόν («Ma Loute»), Αλέν Γκιροντί («Rester Vertical»), Νικόλ Γκαρσιά («Mal de Pierres»), του Καναδού Ξαβιέ Ντολάν («Juste la Fin du Monde» με Μαριόν Κοτιγιάρ, Λεά Σεϊντού και Βενσάν Κασέλ), του Ολλανδού Πολ Βερχόφεν («Elle» με την Ιζαμπέλ Ιπέρ) και των Βέλγων αδελφών Νταρντέν («La Fille Inconnue»), ενώ ο Γάλλος Ολιβιέ Ασαγιάς επιστρέφει με το αγγλόφωνο «Personal Shopper» και την αγαπημένη του Κρίστεν Στιούαρτ, πρωταγωνίστρια και στην ταινία του Γούντι Άλεν.

Φεστιβάλ Κανών 2016: Σπίλμπεργκ, Αλμοδόβαρ, Τζάρμους και Αναστόπουλος! - εικόνα 2
Ο Άνταμ Ντράιβερ στο «Paterson» του Τζιμ Τζάρμους

Το αντίπαλο κινηματογραφικό δέος, οι Αμερικανοί, στέλνουν ως την Κρουαζέτ έναν διπλό Τζιμ Τζάρμους («Paterson» με τον Άνταμ Ντράιβερ και το εκτός συναγωνισμού ντοκιμαντέρ «Gimme Danger»), το γυρισμένο στην Αφρική «Τhe Last Face» του Σον Πεν με τους Σαρλίζ Θερόν, Χαβιέρ Μπαρδέμ, Αντέλ Εξαρχόπουλος και το βασισμένο σε αληθινά γεγονότα κοινωνικό δράμα «Loving» του Τζεφ Νίκολς («Ο Εκλεκτός της Νύχτας»).

Φεστιβάλ Κανών 2016: Σπίλμπεργκ, Αλμοδόβαρ, Τζάρμους και Αναστόπουλος! - εικόνα 3
«The BFG» του Στίβεν Σπίλμπεργκ

Εκτός συναγωνισμού, προβλέπεται κοσμοπλημμύρα για το θεαματικό παραμύθι του Στίβεν Σπίλμπεργκ «The BFG», για το «Money Monster» της Τζόντι Φόστερ με τους Τζορτζ Κλούνεϊ και Τζούλια Ρόμπερτς και φυσικά για το «The Nice Guys» του Σέιν Μπλακ με το δίδυμο Ράιαν Γκόσλινγκ – Ράσελ Κρόου.

Παρών και ο βιρτουόζος Νίκολας Γουίντινγκ Ρεφν («Drive») με το πολυαναμενόμενο θρίλερ «The Neon Demon», ο αγαπημένος του φεστιβάλ Κορεάτης Παρκ Τσαν-Γουκ («Agassi»), όπως και ο 80χρονος Κεν Λόουτς με το «I, Daniel Blake». Τέλος, ιδιαίτερα δυνατή είναι φέτος η ρουμάνικη παρουσία με τους Κριστιάν Μουνγκίου («Bacalaureat») και Κρίστι Πουίου («Sieranevada»), ενώ στα μεγάλα φαβορί για το Χρυσό Φοίνικα προσθέστε τον Ισπανό Πέδρο Αλμοδόβαρ με την «Julieta» του και την Βρετανίδα Άντρεα Άρνολντ με την made in USA κομεντί της «American Honey».

Φεστιβάλ Κανών 2016: Σπίλμπεργκ, Αλμοδόβαρ, Τζάρμους και Αναστόπουλος! - εικόνα 4
«Η Τελευταία Παραλία» των Θάνου Αναστόπουλου και Νταβίντε Ντελ Ντέγκαν

Εκτός συναγωνισμού θα προβληθεί και το ελληνοϊταλικό ντοκιμαντέρ των Θάνου Αναστόπουλου («διόρθωση», «Η Κόρη») και Νταβίντε Ντελ Ντέγκαν «Η Τελευταία Παραλία» («L’ Ultima Spiaggia»), με θέμα μια εντελώς ξεχωριστή, «αόρατη» ιταλική πλαζ με… ξεχωριστούς επισκέπτες. Ελληνική παρουσία υπάρχει και στο γυρισμένο στη Ρόδο και το Παρίσι «Γυρίζοντας τον Κόσμο» («Voir du Pays») των Γαλλίδων αδελφών Κουλέν («17 Κορίτσια») με τους Μάκη Παπαδημητρίου, Αντρέα Κωνσταντίνου και Αριάν Λαμπέντ, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα». Το πλήρες πρόγραμμα, πάντως, θα συμπληρωθεί εντός των προσεχών ημερών με λίγες ακόμα ταινίες, οι οποίες σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ Τιερί Φρεμό «μπορεί να κρύβουν ηχηρές εκπλήξεις».

Πρόγραμμα 69ου Φεστιβάλ Κανών

Διαγωνιστικό Τμήμα

Φεστιβάλ Κανών 2016: Σπίλμπεργκ, Αλμοδόβαρ, Τζάρμους και Αναστόπουλος! - εικόνα 5
«The Neon Demon» του Νίκολας Γουίντινγκ Ρεφν

«Toni Erdmann» της Μάρεν Άντε
«Julieta» του Πέδρο Αλμοδόβαρ
«American Honey» της Άντρεα Άρνολντ
«La Fille Inconnue» των Ζαν Πιερ & Λικ Νταρντέν
«Personal Shopper» του Ολιβιέ Ασαγιάς
«Juste la Fin du Monde» του Ξαβιέ Ντολάν
«Ma Loute» του Μπρουνό Ντιμόν
«Paterson» του Τζιμ Τζάρμους
«Rester Vertical» του Αλέν Γκιροντί
«Aquarius» του Κλέμπερ Μεντόνκα Φίλο
«Mal de Pierres» της Νικόλ Γκαρσιά
«I, Daniel Blake» του Κεν Λόουτς
«Ma’Rosa» του Μπριγιάντε Μεντόζα
«Loving» του Τζεφ Νίκολς
«Bacalaureat» του Κριστιάν Μουνγκίου
«Agassi» του Παρκ Τσαν-Γουκ
«Τhe Last Face» του Σον Πεν
«Sieranevada» του Κρίστι Πουίου
«Elle» του Πολ Βερχόφεν
«The Neon Demon» του Νίκολας Γουίντινγκ Ρεφν

Ένα Κάποιο Βλέμμα

«Varoonegi» του Μπεχνάμ Μπεζαντί
«Apprentice» του Μπου Γιουνφένγκ
«Voir du Pays» των Ντελφίν & Μιριέλ Κουλέν
«La Danseuse» της Στέφανι Ντι Τζούστο
«Clash» του Μοχάμεντ Ντιάμπ
«La Tortue Rouge» του Μίκαελ Ντουμπόκ ντε Βιτ
«Harmonium» του Φουκάντα Κότζι
«Personal Affairs» της Μάχα Χαζ
«Beyond the Mountains and Hills» του Έραν Κολίριν
«After the Storm» του Χιροκάζου Κόρε-Εντα
«The Happiest Day in the Life of Olli Maki» του Γιούχο Κουοσμάνεν
«La Large Noche de Francisco Sanctis» των Φρανσίσκο Μαρκέζ και Άντρεα Τέστα
«Dogs» του Μπόγκνταν Μιρίκα
«Pericle Il Nero» του Στέφανο Μορντίνι
«The Transfiguration» του Μάικλ Ο' Σι
«Captain Fantastic» του Ματ Ρος
«Uchenik« του Κιρίλ Σερεμπρένικοφ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.