Μια Ανάσα

2

Ευρωπαϊκός βορράς και νότος συγκρούονται σε μια στρωτά αφηγημένη, αλλά κοινότοπη και υπερβολική στην κορύφωσή της αλληγορία.

Μια Ανάσα

Ευρωπαϊκός βορράς και νότος συγκρούονται σε μια στρωτά αφηγημένη, αλλά κοινότοπη και υπερβολική στην κορύφωσή της αλληγορία.

Μια Ανάσα - εικόνα 1

Με προϋπηρεσία σε κομεντί, οικογενειακές περιπέτειες και την τηλεόραση, ο 43χρονος Βαυαρός Κρίστιαν Τσούμπερτ στρέφεται αυτήν τη φορά στο κοινωνικό δράμα, το οποίο έχει ως πραγματικό πρωταγωνιστή του τη σύγχρονη ελληνογερμανική αντιπαράθεση. Αλληγορικοί φορείς του δυο γυναίκες με πολλά κοινά στοιχεία, αλλά διαφορετικές αφετηρίες. Η νεαρή Έλενα (μια πειστικότατη Χαρά-Μάτα Γιαννάτου) εγκαταλείπει την Ελλάδα για να αναζητήσει μια καλύτερη ζωή στη Γερμανία.

Εκεί πιάνει δουλειά ως νταντά της μικρής Λότε, η μητέρα της οποίας, Τέσα, την αντιμετωπίζει με συγκρατημένη περιφρόνηση. Η Έλενα διαπιστώνει πως είναι έγκυος και αποφασίζει να κρατήσει το παιδί. Όταν το ανακοινώνει μέσω Skype στο σύντροφό της, εκείνος αρχικά αντιδρά, αλλά τελικά αποφασίζει να έρθει να τη βρει στη Γερμανία. Τα πράγματα παίρνουν πολύ άσχημη τροπή για την Έλενα, όταν μια μέρα που βγάζει βόλτα τη Λότε, η μικρή εξαφανίζεται μυστηριωδώς.

Μια Ανάσα - εικόνα 2

Ο Τσούμπερτ αφηγείται στρωτά και διαθέτει μερικές ενδιαφέρουσες ιδέες, όπως την υιοθέτηση μιας διπλής οπτικής πάνω στα ίδια γεγονότα, για τα οποία οι ηρωίδες του έχουν διαφορετική οπτική. Αν προσθέσουμε πως και η σεναριακή πλοκή ξεκινά δυναμικά, η ταινία του μοιάζει να έχει όλα τα φόντα για να εξελιχθεί σε ένα σφιχτό, ειλικρινές ανθρώπινο δράμα κοινωνικών διαστάσεων.

Δυστυχώς δεν τα καταφέρνει, γιατί από τη στιγμή που η Τέσα αποφασίζει να έρθει μόνη της στην Ελλάδα για να βρει την Έλενα, πεπεισμένη πως έχει απαγάγει τη Λότε, η εξέλιξη παραδίδεται στην κοινοτοπία, οι εικόνες γίνονται όλο και πιο γραφικές, ενώ η κορύφωση είναι αυτή ενός ξεπερασμένου μελοδράματος. Δεν μένει παρά η έντονη διάθεση μιας εν μέρει αφελούς πολιτικοκοινωνικής παραβολής (το πρόβλημα δεν είναι ψυχολογικό), η οποία εντυπωσιάζει με την ξεκάθαρη αντιγερμανική θέση της. Γερμανία,

Ελλάδα. 2015. Διάρκεια: 96΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Μια Ανάσα

Ein Atem
2
  • Δραματική
  • 2015
  • Διάρκεια: 96 '
  • Κρίστιαν Τσούμπερτ

Η νεαρή Έλενα, που έχει μεταναστεύσει από την Ελλάδα στη Γερμανία, δουλεύει ως νταντά της μικρής Λότε. Όταν ανακοινώνει στο σύντροφό της πως είναι έγκυος, εκείνος αντιδρά, ωστόσο αποφασίζει να έρθει να τη βρει στη Γερμανία. Όμως ένα πρωί που η Έλενα βγάζει βόλτα τη Λότε, η μικρή εξαφανίζεται.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
26/04/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.