Trumbo

2

Eνα καθωσπρέπει, τηλεοπτικού τύπου βιογραφικό δράμα από το σκηνοθέτη του «Γαμπρού της Συμφοράς».

Trumbo

Η ιστορία του χολιγουντιανού σεναριογράφου Ντάλτον Τράμπο, θύμα των μακαρθικών διώξεων, ο οποίος όταν αποφυλακίστηκε αναγκάστηκε να γράφει με ψευδώνυμο, κερδίζοντας δύο Όσκαρ. Ο επίσης υποψήφιος για Όσκαρ Μπράιαν Κράνστον («Breaking bad») είναι απολαυστικός σε ένα καθωσπρέπει, τηλεοπτικού τύπου βιογραφικό δράμα από το σκηνοθέτη του «Γαμπρού της Συμφοράς».

Trumbo - εικόνα 1

Αν κάποιος ισχυριστεί πως αμερικανική πολιτική και κωμωδία είναι έννοιες σχεδόν ταυτόσημες, ο Τζέι Ρόουτς θα μπορούσε να γίνει ο καλύτερος μάρτυρας υπεράσπισής του. Σκηνοθέτης των κωμικών επιτυχιών του υπερκατάσκοπου Όστιν Πάουερς και του Γκρεγκ Φόκερ («Γαμπρός…» και «Πεθερικά της Συμφοράς»), έχει κερδίσει τέσσερα Έμι για τις βασισμένες σε αληθινά γεγονότα πολιτικές τηλεταινίες «Recount» και «Game Change». Είναι λοιπόν ο κατάλληλος άνθρωπος για να μεταφέρει στην οθόνη τη ζωή και το έργο του Ντάλτον Τράμπο, του πολυβραβευμένου κομουνιστή σεναριογράφου και διασημότερου θύματος της μακαρθικής Μαύρης Λίστας;

Ίσως ναι, αν η σεναριακή διασκευή της βιογραφίας του Μπρους Κουκ από τον έμπειρο τηλεοπτικά αλλά πρωτοεμφανιζόμενο κινηματογραφικά Τζον ΜακΝαμάρα είχε μια εντονότερη χιουμοριστική προσέγγιση. Αυτή, όμως, διατηρεί το ύφος του κλασικού based on a true story (τηλε)δράματος, όπου η παρατακτική αφήγηση γεγονότων, η προσκόλληση στην ιστορική λεπτομέρεια και η αδρή περιγραφή των χαρακτήρων και των διλημμάτων τους αποτελούν τα αδιαπραγμάτευτα συστατικά μιας πολυδοκιμασμένης αλλά ελάχιστα αποτελεσματικής πλέον συνταγής.

Trumbo - εικόνα 2

Ως προς την εκτέλεσή της, το μεγαλύτερό της ατού αποδεικνύεται η πρωταγωνιστική επιλογή του Μπράιαν Κράνστον («Breaking bad»), ο οποίος εφευρίσκει μια κομψή, ελαφρά ειρωνική προσέγγιση στο μαχητικό, πείσμονα χαρακτήρα του ιδεολόγου σεναριογράφου, ο οποίος το 1947 (ήδη υποψήφιος για Όσκαρ) ήταν ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους δημιουργούς στο Χόλιγουντ. Μέχρι τη στιγμή που η Επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών τον καλεί να καταθέσει – εκείνος αρνείται να απαντήσει στις ερωτήσεις της και καταδικάζεται σε πολύμηνη φυλάκιση. Όταν αποφυλακίζεται, κανένα στούντιο δεν δέχεται να τον προσλάβει, ενώ πρώην συνεργάτες και φίλοι τού γυρίζουν την πλάτη.

Δουλεύοντας με ψευδώνυμο, έναντι συμβολικής αμοιβής και για ταινίες δεύτερης διαλογής, καταφέρνει έπειτα από χρόνια να κερδίσει δύο Όσκαρ και να επιστρέψει στις μεγάλες παραγωγές, σε μια δραματικά ισχνή και ελάχιστα αιχμηρή ιστορία κινηματογραφικής επιβίωσης με κουτσομπολίστικο ενδιαφέρον και μερικές πιπεράτες σινεφίλ αναφορές – από τον Τζον Γουέιν και τον Ότο Πρέμινγκερ μέχρι την απολαυστική Χέντα Χόπερ της Έλεν Μίρεν.

ΗΠΑ. 2015. Διάρκεια: 124΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Trumbo

2
  • Δραματική
  • 2015
  • Διάρκεια: 124 '
  • Τζέι Ρόατς

Το 1947 ο Ντάλτον Τράμπο είναι ένας βραβευμένος συγγραφέας και ένας από τους πλέον περιζήτητους χολιγουντιανούς σεναριογράφους. Μέχρι τη στιγμή που η Επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών τον καλεί να καταθέσει, εκείνος αρνείται να απαντήσει, οπότε και καταδικάζεται σε πολύμηνη φυλάκιση. Όταν αποφυλακίζεται, κανένα στούντιο δεν δέχεται να τον προσλάβει, ενώ πρώην συνεργάτες και φίλοι τού γυρίζουν την πλάτη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.