Γκασπάρ Νοέ: «Έχω μεγαλύτερη εμμονή με το σεξ παρά με το σινεμά»

Ο Γαλλο-αργεντινός σκηνοθέτης του «Μη Αναστρέψιμος» βρέθηκε στην Αθήνα στα πλαίσια της προφεστιβαλικής προβολής της νέας ταινίας του «Love» δίνοντας μια συνέντευξη τύπου γεμάτη… νόημα.

Γκασπάρ Νοέ: «Έχω μεγαλύτερη εμμονή με το σεξ παρά με το σινεμά»

Δυστυχώς, ο Γκασπάρ Νοέ δεν μπόρεσε να βρει κενό στο πρόγραμμά του για να παραβρεθεί στην Αθήνα κατά τη διάρκεια του δωδεκαήμερου των Νυχτών Πρεμιέρας, έτσι η προβολή του «Love» μετατράπηκε σε προφεστιβαλικό event. Παρ’ όλα αυτά ο provocateur Γαλλο-αργεντινός σκηνοθέτης του «Μη Αναστρέψιμος» πρόλαβε να ανάψει φωτιές στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο Γαλλικό Ινστιτούτο την Τρίτη 22/9.

Οι περισσότερες από τις ερωτήσεις, όπως ήταν λογικό, στόχευσαν στο σεξουαλικό κομμάτι της ταινίας του, το οποίο είναι χρονικά μεγάλο, τρισδιάστατο και ακραίο. Το «Love» του Νοέ προκάλεσε σάλο στην πρεμιέρα του στις περασμένες Κάνες, αφού το φιλμ περιλαμβάνει αληθινό σεξ, τριολέ, αυνανισμούς, τρανσέξουαλ, 3D εκσπερματώσεις… και ότι άλλο βάζει ο νους σας. Ο ίδιος, βέβαια, ισχυρίστηκε στην συνέντευξη τύπου ότι το μόνο που ήθελε να κάνει ήταν μια «συναισθηματική ερωτική ταινία». Μια έκφραση που επανέλαβε αρκετές φορές στη συνέχεια, χωρίς να γίνει απόλυτα πιστευτός…

Όταν κάποιος συνάδελφος είπε ότι στις Κάνες οι περισσότεροι χαρακτήριζαν το «Love» ως ένα «τρισδιάστατο πορνό που γύρισε ένας τρελός Γάλλος», ο Γκασπάρ απάντησε με ευφυές χιούμορ. «Η φράση αυτή έχει δυο σωστά και δυο λάθη: πράγματι η ταινία είναι 3D και ναι είμαι τρελός. Αλλά το φιλμ μου δεν είναι πορνό και εγώ δεν είμαι Γάλλος». Και συνέχισε ξεκαθαρίζοντας τα όρια μεταξύ ενός καλλιτεχνικού φιλμ με πραγματικές σκηνές σεξ και ενός πορνό: «Ο κόσμος ξέρει την διαφορά μεταξύ μιας ερωτικής ταινίας και ενός πορνό. Στο “Love” δεν θα βρεις σκηνές που έχουν φτιαχτεί για να σε κάνουν να αυνανιστείς και για αυτό δεν είναι πορνό. Απλώς μου φαίνεται αδιανόητο πενήντα χρόνια μετά τη σεξουαλική να δείξεις μια ιστορία αγάπης χωρίς να συμπεριλάβεις το σεξ».



Μάλιστα, δεν έχασε την ευκαιρία να δικαιολογήσει γλαφυρά γιατί στις ταινίες του υπάρχει μπόλικο σεξ: «Έχω μεγαλύτερη εμμονή με το σεξ απ' ότι με το σινεμά. Έχω ξοδέψει πολύ περισσότερο χρόνο κυνηγώντας κορίτσια και διαβάζοντας πορνοπεριοδικά την δεκαετία του '70 παρά να βλέπω ταινίες. Βέβαια, τα κορίτσια που βλέπουμε τώρα στην πορνοβιομηχανία δεν μοιάζουν σε τίποτα με εκείνα τα χρόνια, αφού πλέον έχουν ψεύτικά βυζιά και το σεξ είναι κρύο».

Στη συνέντευξη τύπου ακούστηκαν όμως και άλλες λέξεις εκτός από το «σεξ»… «Την ιδέα για αυτήν την ταινία την είχα πριν ακόμη γυρίσω το “Μη Αναστρέψιμος”. Ήθελα να αποτυπώσω στην οθόνη τη λειτουργία της μνήμης, η οποία δεν έχει γραμμική χρονολογική σειρά».

Η απόφαση του να γυρίσει το «Love» σε 3D ήταν λίγο-πολύ τυχαία. «Λίγο πριν τα γυρίσματα έμαθα ότι το Υπουργείο Πολιτισμού έδινε επιπλέον χρηματοδότηση για το γύρισμα τρισδιάστατων ταινιών. Επωφελήθηκα από αυτό και αποφάσισα να την γυρίσω σε 3D. Αυτό με ανάγκασε να κάνω αρκετές αλλαγές στο σενάριο σε μικρό χρονικό διάστημα».

Γκασπάρ Νοέ: «Έχω μεγαλύτερη εμμονή με το σεξ παρά με το σινεμά» - εικόνα 1
"Love"

Στη συνέχεια ο Γκασπάρ Νοέ δήλωσε ότι «το “Love” δεν είναι φορμαλιστικό. Είναι πιο απλό από τις προηγούμενες ταινίες μου. Σ’ αυτήν την ταινία ήθελα να είμαι όσο πιο κοντά στην πραγματικότητα»… αν και το αποτέλεσμα μάλλον τον διαψεύδει.

Πάντως, ο Γαλλο-αργεντινός σκηνοθέτης, όπως μας είπε, δεν ήταν ανέκαθεν enfant terrible: «Στο σχολείο υπάρχουν οι καλοί μαθητές, ο καλύτερος της τάξης και τα παιδιά που είναι πρόβλημα. Μου πήρε αρκετό καιρό να μετατραπώ από καλός σε προβληματικός μαθητής».

Το «Love» κυκλοφορεί στις ελληνικές αίθουσες από την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ελληνικό box office: Ράιαν Γκόσλινγκ εναντίον Γκάρφιλντ

Σε μια εβδομάδα όπου τα σινεμά υπολειτουργούσαν και οι θεατές είχαν το νου τους στον οβελία, ο "Γκάρφιλντ" κέρδισε τις εντυπώσεις, ενώ δυναμικό ήταν το άνοιγμα του "Κασκαντέρ" από την Δευτέρα του Πάσχα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
10/05/2024

Είναι επίσημο: Έρχονται νέες ταινίες "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών"

Το στούντιο της Warner Bros. έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη δύο ταινιών υπό την επίβλεψη του Πίτερ Τζάκσον.

Το Cine Paris επέστρεψε! Δείτε πώς άλλαξε το ιστορικό θερινό σινεμά

Βρεθήκαμε στην άτυπη "πρόβα τζενεράλε" του πλήρως ανανεωμένου κινηματογράφου ο οποίος ανοίγει ξανά από το Cinobo.

Arkadiko Film Festival: Στο "Any Day Now" του Χαμί Ραμεζάν το Βραβείο Κοινού

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το online φεστιβάλ που διοργάνωσε το Cinobo μαζί με τα Filmin και MyMovies, ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν του ευρωπαϊκού σινεμά.

Τζέσικα Χάουσνερ: "Υπάρχει μια κοινωνικά υστερική εμμονή για ομορφιά"

Η Αυστριακή σκηνοθέτρια του "Club Zero" μιλάει για τη στιλάτη και διεισδυτική σάτιρά της με πρωταγωνίστρια τη Μία Γουασικόφσκα, η οποία έκανε πρεμιέρα στο περσινό Φεστιβάλ Καννών.

Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων

Σίκουελ με ποιότητες ικανές να διατηρήσουν το ικανοποιητικό επίπεδο του αναβιωτικού franchise, το οποίο όμως αποδυναμώνεται από την ανοικονόμητη σκηνοθεσία και το άνισο γράψιμό του.

Club Zero

Κοινωνική σάτιρα με έντονα σαρδόνιο χιούμορ και weird σκηνοθετικό στιλιζάρισμα. Αν και θεματικά ενδιαφέρουσα, η ψυχρότητά της μοιάζει εκβιαστική και η πικρή ειρωνεία της επιτηδευμένη.