Mad Max: Ο Δρόμος της Οργής

3

Ένας cult κινηματογραφικός μύθος αναβιώνει θεαματικότατα με μια fast and furious περιπέτεια καθαρής αδρεναλίνης και εντυπωσιακής εικονογραφίας.

Mad Max: Ο Δρόμος της Οργής

Σε ένα μετα-αποκαλυπτικό κόσμο, ο Μαξ είναι ένας μοναχικός άντρας που προσπαθεί απλώς να επιβιώσει. Καταδιωκόμενος από μια αδίστακτη συμμορία, ενώνει τις δυνάμεις του με τη Φουριόζα, φυγάδα οδηγό ενός φορτηγού, το πολύτιμο φορτίο του οποίου θα αναγκαστεί να υπερασπιστεί. Ένας cult κινηματογραφικός μύθος αναβιώνει θεαματικότατα με μια fast and furious περιπέτεια καθαρής αδρεναλίνης και εντυπωσιακής εικονογραφίας.

Mad Max: Ο Δρόμος της Οργής - εικόνα 1

Η ταινία που πριν από 36 χρόνια άνοιξε τις πόρτες της παγκόσμιας αναγνώρισης στο νέο αυστραλιανό σινεμά (των Τζορτζ Μίλερ, Πίτερ Γουίαρ, Μπρους Μπέρεσ­φορντ, Φίλιπ Νόις και κατόπιν Πίτερ Τζάκσον, Τζέιν Κάμπιον και Μπαζ Λούρμαν) κι έγινε, ως πλήρης τριλογία, αναφορά για τις μετα-αποκαλυπτικές περιπέτειες που πλημμύρισαν έκτοτε τη μεγάλη οθόνη, το θρυλικό «Mad Max» ολοκληρώνει επιτέλους την κοπιώ­δη οδύσσεια της κινηματογραφικής επιστροφής του. Ευτυχώς συνοδεία του αρχικού δημιουργού του, ο οποίος ξαναγυρίζει για χάρη του στις ταινίες μυθοπλασίας ύστερα από δύο δεκαετίες (από το «Λορέντζο» του 1992) και γνωρίζει καλύτερα από τον καθέναν τα μυστικά της επιτυχίας του.

Mad Max: Ο Δρόμος της Οργής - εικόνα 2

Συνδυασμός κόμικς λογικής, πανκ αισθητικής και γουέστερν μυθολογίας, ο οποίος κούμπωσε ιδανικά στο «Mad Max 2», η τριλογία του μοναχικού, αμοραλιστή εκδικητή ενός κατεστραμμένου μέλλοντος εντυπωσιάζει ακόμη τόσο με την επιθετική δεξιοτεχνία όσο και με την προσήλωσή της σε μια καθαρή αφηγηματική γραμμή που αξιοποιεί οπτικά μια απλή, σχεδόν σχηματική σεναριακή ιδέα. Την ίδια συνταγή εφαρμόζει λοιπόν ο Τζορτζ­ Μίλερ και στον αναγεννημένο «Max» του, ο οποίος αποτελεί χαλαρό ριμέικ της δεύτερης ταινίας της σειράς, χωρίς τον Μελ Γκίμπ­σον μεν, με καινούργιο, δυναμικό και ταιριαστό πρωταγωνιστικό δίδυμο δε. Στη μια του κορυφή στέκει ο Μαξ Ροκατάνσκι, ένας μοναχικός πρώην αστυνομικός που έχει χάσει την οικογένειά του και προσπαθεί απλώς να επιβιώσει σε μια άνυδρη μετά την πυρηνική καταστροφή έρημο. Στην άλλη υπάρχει η Φουριόζα, δεξί χέρι του σαδιστή φύλαρχου Ιμόρταν Τζο, η οποία κλέβει ένα φορτηγό γεμάτο καύσιμα αναγκάζοντας τον τελευταίο και τη συμμορία του να την πάρουν στο κατόπι. Στην καταδίωξη συμμετέχει ως αιχμάλωτος και ο Μαξ, ο οποίος θα απελευθερωθεί και θα αναγκαστεί να τραπεί σε φυγή μαζί με τη Φουριόζα αλλά και το μυστικό, πολύτιμο φορτίο που κουβαλά το φορτηγό της.

Βίαιη φαντασία, φουτουριστικό καρτούν, μετα-πανκ γουέστερν με έξυπνες δόσεις χιούμορ και αστείρευτη ενέργεια, ο καινούργιος «Mad Max» εκμοντερνίζει όσο πιο λιτά και όσο πιο θεαματικά γίνεται το μύθο ενός εμβληματικού κινηματογραφικού ήρωα. Στην ουσία δεν πρόκειται παρά για ένα απολαυστικό deja vu, το οποίο από τη μία διατηρεί την b movie, χειροποίητη αίσθηση (ελάχιστα είναι τα αμιγώς ψηφιακά εφέ) μιας βρόμικης ιστορίας επιβίωσης και από την άλλη φουσκώνει μέχρι σκασμού τη φαντασμαγορική δράση, εντυπωσιάζει με την εντυπωσιακή εικονογραφία του (από τα ντεκόρ μέχρι τις αποχρωματισμένες νυχτερινές σεκάνς) και κλείνει το μάτι σε ένα σωρό σινεφίλ αναφορές. Επιπροσθέτως, αιφνιδιάζει με τη νεο-φεμινιστική οπτική του, έχοντας μια kickass Σαρλίζ Θερόν ως πραγματική πρωταγωνίστρια του φιλμ και θηλυκή action star μελλοντικό σημείο αναφοράς.

Αυστραλία, ΗΠΑ. 2015. Διάρκεια: 120΄. Διανομή: TANWEER.

Περισσότερες πληροφορίες

Mad Max: Ο Δρόμος της Οργής

Mad Max: Fury Road
3
  • Περιπέτεια
  • 2015
  • Διάρκεια: 120 '
  • Τζορτζ Μίλερ

Σε έναν μετα-αποκαλυπτικό, βίαιο κόσμο, ο Μαξ είναι ένας μοναχικός άντρας που προσπαθεί απλά να επιβιώσει. Καταδιωκόμενος από μια αδίστακτη συμμορία, θα ενώσει τις δυνάμεις του με τη Φουριόζα, φυγάδα οδηγό ενός φορτηγού, το πολύτιμο φορτίο του οποίου θα αναγκαστούν να υπερασπιστούν από κοινού.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Την ίδρυση Κρατικής Σχολής Τεχνικών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού

Το ΑΠΘ αναλαμβάνει την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών για το σχεδιασμό του νέου πανεπιστημιακού ιδρύματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/04/2024

Οι ανησυχίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τον ενιαίο φορέα

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου της ΕΑΚ όπου ακούστηκαν οι βάσιμες επιφυλάξεις των μελών για το νομοσχέδια που αλλάζει το εγχώριο κινηματογραφικό τοπίο.

Ελληνικό box office: Το "Panda" συνεχίζει να... δέρνει

Ενώ ούτε εμφύλιοι πόλεμοι ούτε τρομακτικά βαμπίρ μπορούν να τα βάλουν με τον ανίκητο Πο, τα animation είναι το μοναδικό είδος ταινιών που συνεχίζει να κινητοποιεί το αδρανές εδώ κι ένα μήνα κινηματογραφικό κοινό.

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά το καλοκαίρι του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που πρόκειται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών κινηματογράφων τους επόμενους μήνες.