Αλύγιστος

2

Ηρωική, ακαδημαϊκή βιογραφία που συνδυάζει μελοδραματικά τη «Γέφυρα του Ποταμού Κβάι» και το «Καλά Χριστούγεννα, Κύριε Λόρενς».

Αλύγιστος

Η αληθινή ιστορία του Αμερικανού Ολυμπιονίκη Λουίς Ζαμπερίνι, το αεροπλάνο του οποίου θα πέσει στον Ειρηνικό κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ ο ίδιος θα συλληφθεί και θα σταλεί σε ιαπωνικό στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ηρωική, ακαδημαϊκή βιογραφία που συνδυάζει μελοδραματικά τη «Γέφυρα του Ποταμού Κβάι» και το «Καλά Χριστούγεννα, Κύριε Λόρενς».

Αλύγιστος - εικόνα 1

Η δεύτερη σκηνοθετική προσπάθεια της Αντζελίνα Τζολί μοιάζει με μεγαλύτερου προϋπολογισμού συνέχεια του προ τριετίας «In the Land of Blood and Honey». Και οι δύο ταινίες αφορούν έναν πόλεμο (της Γιουγκοσλαβίας ή τον Β΄ Παγκόσμιο) και μια αιχμαλωσία, με έμφαση στο ψυχολογικό δράμα και πρόδηλες τις οσκαρικές φιλοδοξίες. Η διάσημη σταρ, η οποία έχει επικεντρωθεί πλέον στις πίσω από την κάμερα δραστηριότητές της (έχει ήδη τελειώσει ως σκηνοθέτις και πρωταγωνίστρια τα γυρίσματα του «By the Sea»), προχωρά εδώ με σαφώς σταθερότερο κινηματογραφικό βήμα, αλλά πάντα προς την ίδια κατεύθυνση, αυτήν του old time χολιγουντιανού θεάματος «ανθρωπίνων διαστάσεων».
Οι αληθινές ιστορίες είναι η χρυσή συνταγή γι’ αυτές τις περιπτώσεις και ο ολυμπιονίκης Ζαμπερίνι έχει να προσφέρει μία από τις πλέον συγκινητικές. Γεννημένος στη Νέα Υόρκη το 1917, αλλά μεγαλωμένος στην Καλιφόρνια, ο γιος φτωχών Ιταλών μεταναστών Λουίς Ζαμπερίνι τερμάτισε όγδοος στην κούρσα των 5.000 μέτρων στους Ολυμπιακούς του 1936 στο Βερολίνο κι εντυπωσίασε με το ταχύτατο φίνις του. Η αθλητική καριέρα του διακόπηκε από την κήρυξη του πολέμου, στον οποίο υπηρέτησε ως αεροπόρος στη μάχη του Ειρηνικού. Το 1943 όμως το αεροπλάνο του κατέπεσε στη θάλασσα, στην οποία περιπλανήθηκε πάνω σε μια σωσίβια λέμβο για ενάμιση μήνα, προτού αιχμαλωτιστεί από τους Γιαπωνέζους και καταλήξει σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Αλύγιστος - εικόνα 2

Όπως περιγράφει και ο τίτλος του φιλμ, η ιστορία του αφορά ένα σκληρό και θαρραλέο αγώνα επιβίωσης, ο οποίος φέρνει στο νου αυτούς των Βρετανών αιχμαλώτων της «Γέφυρας του Ποταμού Κβάι» και του «Καλά Χριστούγεννα, Κύριε Λόρενς». Δύο φανερές πηγές έμπνευσης για την Τζολί και τους τέσσερις πρωτοκλασάτους σεναριογράφους της (ανάμεσά τους και οι αδερφοί Κοέν!), οι οποίοι δανείζονται από την ταινία του Ντέιβιντ Λιν ατμόσφαιρα και συμπεριφορές, ενώ από εκείνη του Ναγκίσα Όσιμα τη σχέση Ιάπωνα αξιωματικού και αγγλόφωνου αιχμαλώτου.
Η διεστραμμένη, εμμονοληπτική και κρυφο-ομοφυλοφιλική σχέση του διοικητή Γουατανάμπε με τον Ζαμπερίνι υπόσχεται όμως μεγαλύτερες δραματικές συγκινήσεις από τις λιγοστές τις οποίες τελικά προσφέρει, καθώς εξελίσσεται εντελώς μονοδιάστατα και προβλέψιμα. Είναι σαν ολόκληρη η ταινία να φοβάται να ξεφύγει από την ακαδημαϊκή εξιστόρηση και την αγιογραφική ματιά, υιοθετώντας μια μελοδραματικά ξεπερασμένη περί­ ηρωισμού άποψη, την οποία υπηρετεί ένας παλιομοδίτικα clean cut χαρακτήρας (ο Τζακ Ο’Κόνελ των «’71» και «Γροθιές στους Τοίχους» σε μια δυναμική ερμηνεία).
Έτσι, ενώ ο «Αλύγιστος» ξεκινά με περιπετειώδη ένταση (η αγωνιώδης επιστροφή μετά τον αεροπορικό βομβαρδισμό) και μοντάρει με νεύρο την ιστορία του νεαρού Λούις με το πολεμικό παρόν, στρογγυλοκάθεται πάνω σε ένα μεγάλο σε διάρκεια, υποτονικό χρονικό αιχμαλωσίας, το οποίο τον καταδικάζει σε μια επίχρυση χολιγουντιανή μετριότητα.

ΗΠΑ. 2014. Διάρκεια: 137΄. Διανομή: UIP.

Περισσότερες πληροφορίες

Αλύγιστος

Unbroken
2
  • Δραματική
  • 2014
  • Διάρκεια: 137 '
  • Αντζελίνα Τζολί

Όταν το αεροπλάνο του πέφτει στον Ειρηνικό κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Αμερικανός αεροπόρος και πρώην Ολυμπιονίκης Λουίς Ζαμπερίνι θα περιπλανηθεί για μέρες στον ωκεανό, προτού συλληφθεί από τους Γιαπωνέζους και σταλεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.