
Με την κυρίαρχη ευχή να ξημερώσουν οικονομικά καλύτερες ημέρες για την ελληνική παραγωγή και τη χώρα, η Ακαδημία Κινηματογράφου έδωσε τη Δευτέρα 7/5 τα 3α βραβεία της στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Στη σύντομη, χιουμοριστική και πάνω από όλα σεμνή τελετή τα βραβεία μοιράστηκαν σε αρκετές παραγωγές, με τον «Άδικο Κόσμο» να ανακηρύσσεται μεγάλος νικητής της βραδιάς. Το «α» έδωσε για τρίτη συνεχή χρονιά δυναμικό «παρών» ως χορηγός επικοινωνίας της απονομής.

Μπορεί το μετεκλογικό θρίλερ για το σχηματισμό κυβέρνησης να είχε φτάσει στα ύψη το πολιτικό σασπένς, όμως το βράδυ της Δευτέρας 7/5 εκατοντάδες φίλοι της 7ης τέχνης μαζεύτηκαν στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση για να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό σινεμά. Να επιβραβεύσουν με την παρουσία τους τους ανθρώπους που επιμένουν να παράγουν πολιτισμό σε εξοντωτικές συνθήκες, εμφυσώντας δημιουργική αισιοδοξία σε ένα λαό που έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ θετικές αξίες, πράξεις και προσδοκίες. Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου απένειμε, λοιπόν, για τρίτη συνεχή χρονιά τα βραβεία της με σεμνότητα κι επινοητική απλότητα. Η επιτυχημένη συνταγή των προηγούμενων τελετών, που βασίζεται στο τρίπτυχο «σύντομη τελετή, χιουμοριστικές σφήνες και αναπάντεχοι παρουσιαστές», λειτούργησε γι’ ακόμη μία φορά υποδειγματικά. Βασικός συντελεστής της κεφάτης ατμόσφαιρας ήταν ο οικοδεσπότης της βραδιάς Βασίλης Χαραλαμπόπουλος^ ετοιμόλογος, άπαιχτος στις απροβάριστες ατάκες και απείθαρχος στο autocue, φρόντισε να ζεστάνει μεμιάς το κλίμα στην κεντρική αίθουσα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών παρέα με τις συμπαρουσιάστριες Μαρία Ναυπλιώτου και Φαίη Ξυλά. Πολύτιμος οδηγός της απονομής ήταν και το τεύχος του «α» με το ειδικό αφιέρωμα στα βραβεία της ακαδημίας, το οποίο βρήκαν οι προσκεκλημένοι στα καθίσματά τους και κρυφοκοίταξαν αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της βραδιάς.

Η έναρξη της τελετής, ωστόσο, είχε συγκινητικό τόνο, αφού ήταν αφιερωμένη στους ανθρώπους του κινηματογράφου που μας άφησαν τη χρονιά που πέρασε. Το σύντομο βιντεάκι θύμισε στο κοινό χαρακτηριστικά ενσταντανέ από τις σπουδαίες δουλειές των Θόδωρου Αγγελόπουλου, Μιχάλη Κακογιάννη, Ντίνου Κατσουρίδη, Λουκίας Ρικάκη και Παύλου Τάσιου. Αμέσως μετά η νέα πρόεδρος της ακαδημίας Κατερίνα Ευαγγελάκου ανέβηκε στη σκηνή για μια εύστοχη και περιεκτικότατη δήλωση. «Σε μια πολύ δύσκολη χρονιά για τη χώρα η ελληνική παραγωγή ταινιών αυξήθηκε τη φετινή σεζόν. Οι Έλληνες κινηματογραφιστές δούλεψαν σε ένα εχθρικό περιβάλλον, εγκαταλειμμένοι από την πολιτεία και την τηλεόραση, με μοναδική εξαίρεση τη Nova. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΑΚ, τονίζοντας στη συνέχεια τις σχέσεις συλλογικότητας που έχουν οικοδομηθεί στις οριακές συνθήκες τις οποίες αντιμετωπίζουν σήμερα οι άνθρωποι του σινεμά.

Στην απονομή που ξεκίνησε αμέσως μετά πρωταγωνιστής αναδείχτηκε το μεγάλο φαβορί «Άδικος Κόσμος». Το χαμηλότονο κοινωνικό δράμα του Φίλιππου Τσίτου επιβεβαίωσε τα προγνωστικά συγκεντρώνοντας 4 βραβεία: καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, α΄ και β΄ αντρικού ρόλου. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Αντώνης Καφετζόπουλος ντουμπλάρισε τα βραβεία του στην τριετή ιστορία του θεσμού, ένα ρεκόρ που δύσκολα θα σπάσει… Ακολούθησε το «Τανγκό των Χριστουγέννων», η μεταφορά του μυθιστορήματος του Γιάννη Ξανθούλη, το οποίο έφυγε από την απονομή με τα βραβεία μουσικής, σκηνογραφίας κι ενδυματολογίας. Τρία βραβεία μάζεψε και η «Πόλη των Παιδιών» του πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη Γιώργου Γκικαπέππα, η οποία ανακηρύχτηκε ταινία-έκπληξη της βραδιάς. Το διασταυρούμενων ιστοριών δράμα έχει κεντρικό θέμα τη μητρότητα και κατάφερε να συγκεντρώσει τρία βραβεία (σεναρίου, α΄ γυναικείου ρόλου και ειδικών εφέ & κινηματογραφικής καινοτομίας), διαθέτοντας πλέον πολύτιμη «ακαδημαϊκή» προίκα για την προσεχή έξοδό του στις αίθουσες. Ο καρναβαλικός «Παράδεισος» του Παναγιώτη Φαφούτη κατέκτησε δύο βραβεία (β΄ γυναικείου ρόλου, ήχου), ενώ από μία διάκριση απέσπασαν το «Γάλα» –παρά τις 11 υποψηφιότητες–, το «Fish ’n’ Chips», το «Wasted Youth» και το «Man at Sea». Εκτός βραβείων έμειναν τελικά οι «Άλπεις» του Γιώργου Λάνθιμου, οι οποίες είχαν συναντήσει την «παγερή» υποδοχή της ΕΑΚ ήδη από τις υποψηφιότητες. Το βραβείο ντοκιμαντέρ κατέληξε στην «Πρώτη Ύλη» του Χρήστου Καρακέπελη, ενώ αυτό της μικρού μήκους παρέλαβε η Ρηνιώ Δραγασάκη για το «Ο Μπαμπάς μου, ο Λένιν κι ο Φρέντυ». Το τιμητικό βραβείο της ακαδημίας φέτος δεν πήγε σε κάποιον άνθρωπο του χώρου, αλλά σε μια κινηματογραφική αίθουσα που κινδύνευσε πριν από μερικούς μήνες με ολική καταστροφή, στο Αττικόν. Παραλαμβάνοντας το βραβείο, η ιδιοκτήτρια Λίλα Τσακαλάκη τόνισε ότι το πείσμα της οικογένειάς της να επαναλειτουργήσει τον ιστορικό κινηματογράφο αποδεικνύει ότι «η τέχνη δεν σβήνει, ο πολιτισμός δεν καίγεται».

Σε μια βραδιά που έμοιαζε με μείγμα κωμωδίας, μιούζικαλ, κοινωνικού ντοκιμαντέρ, πολιτικού φιλμ και δράματος, προσφέροντας κατά στιγμές γέλιο, συγκίνηση και προβληματισμό, όλα κύλησαν γρήγορα και αβίαστα. Χαρακτηριστικά ενσταντανέ υπήρξαν ο καυστικός λόγος του Αντώνη Καφετζόπουλου για «τους αδιάφορους και ανίκανους κρατικούς υπευθύνους σε θέματα πολιτισμού των τελευταίων χρόνων», ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος να σιγοτραγουδά στίχους από το τραγούδι «Τα Καράβια μου Καίω», η συγκινητική προσφορά του Νίκου Καβουκίδη στον φίλο και συνεργάτη του Άγγελο Βισκαδουράκη, η άπαιχτη επί σκηνής παρουσία της Ζυράννας Ζατέλη και η ευχή της παραγωγού του «Άδικου Κόσμου» Αλεξάνδρας Μπουσίου να ζήσει κάποια στιγμή σε έναν δικαιότερο, «όπου οι πόρνες θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους οικογενειάρχες», η οποία καταχειροκροτήθηκε. Το παιχνίδι εκπλήξεων με τους παρουσιαστές των βραβείων ήταν γι’ ακόμη μία φορά απολαυστικό, με την εκτροφέα σαλιγκαριών Πέπη Βλάχου να παραδίδει το βραβείο σκηνογραφίας (!), τον διευθυντή Ερευνών του ΕΙΕ Στάθη Γκόνο να βραβεύει το μακιγιάζ, την καθηγήτρια στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας των Φυλακών Κορυδαλλού Πέπη Ορφανάκη να δίνει το βραβείο ντοκιμαντέρ, ενώ ο 73χρονος ενεργός μαραθωνοδρόμος Λευτέρης Μαυρόπουλος ήταν αυτός που παρέδωσε αυτό της καλύτερης ταινίας – αφού, ως γνωστόν, το να κάνεις σινεμά στην Ελλάδα χρειάζεται πολύ τρέξιμο. Βέβαια, η ακαδημία είπε φέτος και… μερικά τραγούδια παραπάνω, φέρνοντας τον Νίκο Πορτοκάλογλου, την Ελευθερία Αρβανιτάκη και τη Λίνα Νικολακοπούλου στη σκηνή για να δώσουν βραβεία.

Στο χαλαρό κοκτέιλ που ακολούθησε στο φουαγιέ της Στέγης, στα κινηματογραφόφιλα πηγαδάκια οι αναγνωρίσιμες φυσιογνωμίες των ανθρώπων του χώρου ήταν πολλές. Ανάμεσά τους ο νέος πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Γιώργος Πυρπασόπουλος, ο πρώην πρόεδρος της ΕΑΚ Τάσος Μπουλμέτης, οι σκηνοθέτες Νίκος Περάκης, Παντελής Βούλγαρης, Πάνος Κούτρας, Γιώργος Τσεμπερόπουλος, Όλγα Μαλέα, Δημήτρης Αθανίτης, Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, οι ηθοποιοί Γιάννης Στάνκογλου, Σμαράγδα Καρύδη, Ορφέας Αυγουστίδης, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και οι παραγωγοί Κωνσταντίνος Μωριάτης –ο οποίος είδε δύο ταινίες του, τα «Άδικος Κόσμος» και «Fish ’n’ Chips», να βραβεύονται– Κώστας Λαμπρόπουλος, Γιάννης Ιακωβίδης, όπως και το νεότερο μέλος του δ.σ. της ακαδημίας Γιώργος Λυκιαρδόπουλος. Ο έμπειρος παραγωγός αντικατέστησε πριν από λίγες ημέρες την Αντουανέττα Αγγελίδη, η οποία παραιτήθηκε επικαλούμενη «συνεχείς προστριβές». Η αυλαία των 3ων βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου έπεσε με την ελπίδα ότι σε ένα χρόνο από τώρα όλα θα είναι καλύτερα για το ελληνικό σινεμά – και όχι μόνο...
Τα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2012
Μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας
Άδικος Κόσμος παραγωγοί: Αλεξάνδρα Μπουσίου, Φίλιππος Τσίτος
Σκηνοθεσία
Φίλιππος Τσίτος «Άδικος Κόσμος»
Πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης
Ηλίας Δημητρίου «Fish ’n’ Chips»
Σενάριο
Γιώργος Γκικαπέππας «Η Πόλη των Παιδιών»
Α΄ αντρικός ρόλος
Αντώνης Καφετζόπουλος «Άδικος Κόσμος»
Α΄ γυναικείος ρόλος
Κίκα Γεωργίου «Η Πόλη των Παιδιών»
Β΄ αντρικός ρόλος
Χρήστος Στέργιογλου «Άδικος Κόσμος»
Β΄ γυναικείος ρόλος
Όλια Λαζαρίδου «Παράδεισος»
Φωτογραφία
Άγγελος Βισκαδουράκης, Γιώργος Αργυροηλιόπουλος «Man at Sea»
Μοντάζ
Γιάννης Χαλκιαδάκης «Wasted Youth»
Πρωτότυπη μουσική
Γιάννος Αιόλου «Το Τανγκό των Χριστουγέννων»
Σκηνογραφία
Γιώργος Γεωργίου «Το Τανγκό των Χριστουγέννων»
Ενδυματολογία
Γιώργος Γεωργίου «Το Τανγκό των Χριστουγέννων»
Ήχος
Δημήτρης Κανελλόπουλος, Άρης Λουζιώτης, Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος, Κώστας Βαρυμποπιώτης, Πάνος Βουτσαράς «Παράδεισος»
Μακιγιάζ
Κατερίνα Βαρθαλίτου «Το Γάλα»
Ειδικά εφέ και κινηματογραφική καινοτομία
Γιώργος Αλαχούζος, Αργύρης Αλαχούζος «Η Πόλη των Παιδιών»
Μεγάλου μήκους ταινία τεκμηρίωση (ντοκιμαντέρ)
Πρώτη Ύλη παραγωγοί: Κώστας Λαμπρόπουλος, Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος
Ταινία μικρού μήκους
Ο Μπαμπάς μου, ο Λένιν κι ο Φρέντυ, Ρηνιώ Δραγασάκη