Μείνε Δίπλα μου

3

Μελαγχολικό όσο και βίαιο, βραβευμένο στο Σάντανς δράμα στην παράδοση του Τέρενς Μάλικ και του Ρόμπερτ Άλτμαν.

Μείνε Δίπλα μου

Ύστερα από χρόνια στη φυλακή, ο Μπομπ Μαλντούν δραπετεύει και προσπαθεί να επιστρέψει στη γυναίκα του Ρουθ και τη μικρή κόρη τους που δεν έχει δει ποτέ. Εκεί, όμως, τον περιμένουν εχθροί, φίλοι και ο τοπικός σερίφης. Μελαγχολικό όσο και βίαιο, βραβευμένο στο Σάντανς δράμα στην παράδοση του Τέρενς Μάλικ και του Ρόμπερτ Άλτμαν.

Μείνε Δίπλα μου - εικόνα 1

Η πρώτη γεύση από το βραβευμένο στο Σάντανς για τη φωτογραφία του (Μπράντφορντ Γιανγκ) αγροτικό δράμα του Ντέιβιντ Λόουερι είναι αυτή μιας παλιομοδίτικης ταινίας, βγαλμένης από τα ανεξάρτητα ’70s με την υπογραφή ενός μαθητή του Τέρενς Μάλικ ή του Άρθουρ Πεν. Υπάρχουν μια σκοτεινή μελαγχολία στα βουτηγμένα στις καφετιές αποχρώσεις πλάνα, ένας στιλιζαρισμένος ρεαλισμός και ο αέρας μιας προ τεσσαρακονταετίας αυθεντικής Americana που κυκλώνουν τους παραδομένους σε νωχελικούς ρυθμούς κατοίκους μιας συνηθισμένης κωμόπολης του Τέξας, οι οποίοι έχουν μάθει να ζουν αγκαλιά με τα μυστικά τους. Πολλά από αυτά είναι κοινά, όπως το ότι η νεαρή Ρουθ συνελήφθη πριν από λίγα χρόνια με τον Μπομπ να ληστεύουν τράπεζες. Τώρα εκείνος εκτίει την πολυετή ποινή του στη φυλακή και αυτή μεγαλώνει μόνη τη μικρή κόρη τους, έχοντας πάνω της το τρυφερά άγρυπνο μάτι του γείτονα και πατριού του Μπομπ, του Σκέριτ.
Περιγράφοντας μια επαρχιακή Αμερική όπου τα πάθη κυκλοφορούν σιωπηλά στα απέραντα λιβάδια και στο συννεφιασμένο ουρανό, μέχρι κάποια στιγμή να εκραγούν εκκωφαντικά, το «Μείνε Δίπλα μου» χτίζει πάνω σε ένα δραματικό μινιμαλισμό, ώσπου η απόδραση του Μπομπ να ανεβάσει τις αφηγηματικές στροφές, προετοιμάζοντάς μας για ένα σκηνικό σύγκρουσης. Η επιστροφή του στην οικογενειακή εστία είναι αναπόφευκτη, εκεί όμως τον περιμένουν με διαφορετικές διαθέσεις εχθροί, φίλοι και ο τοπικός σερίφης. Η διαδρομή του ήρωα είναι λοιπόν προδιαγεγραμμένη (η ταινία δεν κρύβει, αντίθετα μάλλον φωνάζει τις τραγικές διαστάσεις της ιστορίας της), στοιχείο που προσδίδει στην πλοκή ένα προβλέψιμο deja vu. Αλλά ο Λόουερι καταφέρνει σε μεγάλο βαθμό να εκμεταλλευτεί τα δραματικά κλισέ, μεταφέροντας το ενδιαφέρον του από την εξωτερική δράση στις έννοιες της εκδίκησης, της τιμής και της θυσίας οι οποίες βάζουν τους πρωταγωνιστές του σε δοκιμασία. Και όλα αυτά με φόντο ένα τοπίο φτιαγ­μένο από χώμα και μύθους, από αίμα και διαχρονικά σύμβολα, έναν τόπο απόλυτα πραγματικό και ταυτόχρονα εντελώς παραμυθένιο.

ΗΠΑ. 2013. Διάρκεια: 96΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Μείνε Δίπλα μου

Ain't Them Bodies Saints
3
  • Δραματική
  • 2013
  • Διάρκεια: 96 '
  • Ντέιβιντ Λόουερι

Ύστερα από χρόνια στη φυλακή, ο Μπομπ Μαλντούν δραπετεύει και προσπαθεί να επιστρέψει στη γυναίκα του Ρουθ και τη μικρή κόρη τους που δεν έχει δει ποτέ. Εκεί, όμως, τον περιμένουν εχθροί, φίλοι και ο τοπικός σερίφης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.