Ο Θησέας συναντά τον Τσάρο με την μακριά γενειάδα στη φαντασία της Κάρμεν Ρουγγέρη

Η αγαπημένη δημιουργός των μικρών και των μεγάλων παιδιών ετοιμάζει και φέτος δύο παραστάσεις στο θέατρο Κιβωτός και στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης αντίστοιχα.

Ο Θησέας συναντά τον Τσάρο με την μακριά γενειάδα στη φαντασία της Κάρμεν Ρουγγέρη

«Μόνο οι αγκαλιές που παίρνω μου αρκούν. Φεύγω πετώντας σχεδόν μετά από κάθε παράστασή μας» δηλώνει η Κάρμεν Ρουγγέρη, η οποία πάντα παρούσα στις παραστάσεις της από την αρχή ως το τέλος, εισπράττει τόση αγάπη από τα παιδιά που την ανταποδίδει και με το παραπάνω. Για άλλη μια χρονιά δίνουμε ραντεβού με την αγαπημένη δημιουργό και τις δύο ξεχωριστές παραστάσεις που ετοίμασε και φέτος για όλη την οικογένεια, αντλώντας έμπνευση από την ελληνική μυθολογία και την ελληνική και ρωσική λαϊκή παράδοση.

«Ο τσάρος με τη μακριά γενειάδα»

Ο Θησέας συναντά τον Τσάρο με την μακριά γενειάδα στη φαντασία της Κάρμεν Ρουγγέρη - εικόνα 1

Με την υπογραφή της στο κείμενο και με όχημα την χαρακτηριστική της ευρηματικότητα, η Κάρμεν Ρουγγέρη μας συστήνει τον ρώσικο πολιτισμό στον «Τσάρο με την μακριά γενειάδα» σε δική της σκηνοθεσία στο θέατρο Κιβωτός. Μετά από έρευνα στην λαϊκή παράδοση της Ρωσίας, η Κάρμεν Ρουγγέρη συνέθεσε στοιχεία από πολλά ρώσικα παραμύθια σε μία παράσταση, δημιουργώντας ένα νέο έργο με πολλά μηνύματα και χωρίς διδακτισμό.

Ο Θησέας συναντά τον Τσάρο με την μακριά γενειάδα στη φαντασία της Κάρμεν Ρουγγέρη - εικόνα 2

Η μουσική τεσσάρων σημαντικών Ρώσων συνθετών, των Μοντέστ Μουσόργκσκι, Αλεξάντρ Μποροντίν, Νικολάι Ρίμσκι-Κόρσακοφ και Πιοτρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι, ντύνει την παράσταση, δίνοντας για ακόμη μια φορά στα παιδιά ακούσματα κλασικής μουσικής, όπως είδαμε και στο «Βαλς με τα παραμύθια» τη χρονιά που πέρασε όπου γνωρίσαμε τον πατέρα του βαλς Γιόχαν Στράους. Επί σκηνής ανεβαίνουν οι ηθοποιοί Χάρης Αγγέλου, Κωνσταντίνα Λιναρδάτου, Ιουστίνα Μάτσιασεκ, Ελενα Μιχαλάκη, Γιάννης Νικολάου, Ορφέας Τσαρέκας, Πολύκαρπος Φιλιππίδης, Ειρήνη Χρηστίδη.

«Θησέας και Μινώταυρος»

Ο Θησέας συναντά τον Τσάρο με την μακριά γενειάδα στη φαντασία της Κάρμεν Ρουγγέρη - εικόνα 3

Κάθε Κυριακή, όμως, η Κάρμεν Ρουγγέρη μας περιμένει και στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, όπου ξαναδιαβάζει το κεφάλαιο της ελληνικής μυθολογίας «Θησέας και Μινώταυρος» μαζί με την κόρη της και συνσκηνοθέτιδα Χριστίνα Κουλουμπή, η οποία μάλιστα υπογράφει τα ευφάνταστα σκηνικά και κοστούμια και στις δύο παραστάσεις. Μετά τις περιπέτειες του Ιάσονα στην «Αργοναυτική εκστρατεία», η γνωστή δημιουργός επικεντρώνεται στην πορεία του πιο δημοφιλή ήρωα στην αρχαία Ελλάδα μετά τον Ηρακλή, του Θησέα. Ο διάδοχος του θρόνου των Αθηνών, αφού έμαθε από τη μητέρα του, Αίθρα, για την καταγωγή του, ξεκίνησε από την Τροιζήνα για την Αθήνα. Όμως, δεν υπάκουσε στις συμβουλές της να ταξιδέψει με πλοίο αλλά θέλησε να πάει από την ξηρά, την οποία λυμαίνονταν διάφοροι ληστές, καθώς έχοντας ως πρότυπο τον Ηρακλή και τους άθλους του, ήθελε να ακολουθήσει ένα πιο δύσβατο μονοπάτι και να καθαρίσει τον δρόμο ως την Αθήνα από τους εγκληματίες.

Ο Θησέας συναντά τον Τσάρο με την μακριά γενειάδα στη φαντασία της Κάρμεν Ρουγγέρη - εικόνα 4

Σε αυτήν την πορεία του Θησέα, η Κάρμεν Ρουγγέρη και η Χριστίνα Κουλουμπή αποφάσισαν να δώσουν αριστοφανικό χαρακτήρα εμπλουτισμένο με τραγούδια, μαντινάδες και ρυθμούς της κρητικής λύρας, αποφεύγοντας έτσι τις δύσκολες εικόνες για τους μικρούς θεατές. Ενώ η συνέχεια του ταξιδιού του Θησέα προς την Κρήτη και τη μάχη του με τον Μινώταυρο, θα αποδοθεί εικαστικά με εντυπωσιακό τρόπο, μέσα από τη δημιουργία ενός θαλασσινού κόσμου επί σκηνής. Παίζουν και τραγουδούν οι ηθοποιοί Κατερίνα Γεωργάκη, Μάιρα Γεωργάρου, Άρης Δελαγραμμάτικας, Χριστίνα Κουλουμπή, Μανώλης Κλωνάρης, Γιώργος Μπανταδάκης, Σταύρος Νίνης, Σωτήρης Σουριανός, Βασίλης Τσιγκριστάρης.

Και στις δύο παραστάσεις την κίνηση, τις χορογραφίες και τους φωτισμούς υπογράφει ο Πέτρος Γάλλιας, τους στίχους των τραγουδιών ο Ανδρέας Κουλουμπής και τη μουσική επεξεργασία και το video art ο Αντώνης Δελαπόρτας.

i «Ο τσάρος με την μακριά γενειάδα» στο θέατρο Κιβωτός κάθε Κυριακή 11.30 π.μ. & 3 μ.μ. | Προπώληση μέσω viva.gr | «Θησέας και Μινώταυρος» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης κάθε Κυριακή 11 π.μ. & 2 μ.μ. | Προπώληση μέσω www.mcf.gr.

Περισσότερες πληροφορίες

Θησέας και Μινώταυρος

  • Δραματοποιημένος Μύθος
  • Διάρκεια: 120 '

Η πορεία του Θησέα προς την Αθήνα κι έπειτα προς την Κρήτη –και τον Μινώταυρο– αποκτά χαρακτήρα αριστοφανικό, και μάλιστα υπό τους ήχους της κρητικής λύρας.

Ο τσάρος με τη μακριά γενειάδα

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 120 '

Την παράσταση, η οποία αποτελεί μια σύνθεση ρώσικων παραμυθιών, ντύνει η μουσική των Μουσόργκσκι, Μποροντίν, Ρίμσκι-Κόρσακοφ και Τσαϊκόφσκι.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

"Η Λυγερή και ο δράκος": Ένα παραμύθι φόρος τιμής στις μητέρες που έχουν χάσει τα παιδιά τους

Οι αφηγήτριες Ειρήνη Νικολακοπούλου και Βιργινία Κοκκίνου ηχογραφούν και μας παρουσιάζουν ένα παραμύθι με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/05/2024

"Ο τεμπέλης δράκος" ενώνει Αλκίνοο Ιωαννίδη, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Ρένα Μόρφη και Γιάννη Διονυσίου ξανά στη σκηνή

Τέσσερις μόνο ευκαιρίες θα έχετε για να παρακολουθήσετε τη μουσική παράσταση που φέρει την υπογραφή του Γιώργου Χατζηπιερή στο Μέγαρο Μουσικής.

Summer Camp στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Τα παιδιά θα αναζητήσουν τις προσωπικές τους ιστορίες μέσα από τα φωτογραφικά έργα της Cindy Sherman, τα εκθέματα του Μουσείου και ταινίες animation.

"Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου" παρουσιάζεται από τους Αντι-Δρώντες

Η ομάδα από την Κύπρο φέρνει στη σκηνή του Ιδρύματος "Μιχάλης Κακογιάννης" για μία μόνο παράσταση με ελεύθερη είσοδο το σπουδαίο έργο της Άλκης Ζέη.

Παιδικά προγράμματα για την περίοδο του Πάσχα στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Δημιουργικές δράσεις για παιδιά διαφορετικών ηλικιών στο Μουσείο του Ιδρύματος την Μεγάλη Εβδομάδα και την εβδομάδα του Πάσχα.

"Οι Άθλιοι": Τελευταίο Σαββατοκύριακο στον Ελληνικό Κόσμο

Η επιτυχημένη παράσταση για μικρούς και μεγάλους με τον Τάσο Χαλκιά, τη Βασιλική Ανδρίτσου και τον Ιβάν Σβιτάιλο ως Γιάννη Αγιάννη, κλείνει τον κύκλο της στο Θέατρον του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος.