
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού σήμερα 20/11, ανατρέχουμε σε τρία σχετικά βιβλία των εκδόσεων Πατάκη.
Μάθε τα δικαιώματά σου και διεκδίκησέ τα - Διεθνής Αμνηστία / Van Bueren Geraldine
Ως νέος άνθρωπος, έχεις ανθρώπινα δικαιώματα, ανεξάρτητα από το ποια ή ποιος είσαι ή το μέρος όπου ζεις. Είναι η ελευθερία να μιλάς και να εκφράζεις τις απόψεις σου, καθώς και το δικαίωμα στην ισότητα, στην υγεία, σε ένα καθαρό περιβάλλον, σε ένα ασφαλές μέρος για να ζεις και στην προστασία από τους κινδύνους. Αυτά τα δικαιώματα συχνά καταπατούνται. Οι κυβερνήσεις και οι ενήλικες θα έπρεπε να τα υποστηρίζουν, αλλά δεν το κάνουν πάντα.
Το βιβλίο αυτό εξηγεί ποια είναι τα δικαιώματά σου. Αναδεικνύει το δυναμικό έργο των νέων ακτιβιστριών και των νέων ακτιβιστών σε ολόκληρο τον κόσμο, σου δίνει εργαλεία για να γνωρίσεις τους νόμους, να αναλάβεις δράση και να διεκδικήσεις αυτό που σου ανήκει δικαιωματικά. (από την περιγραφή του βιβλίου)
Μετάφραση: Ανδρέας Γναφάκης
Ξέρω να λέω όχι - Χριστίνα Ρασιδάκη
Το όχι είναι μια μικρή λεξούλα με τεράστια σημασία. Αν δεν είσαι σίγουρος πότε να λες "ναι" και πότε "όχι", μπορεί να βρεθείς σε άσχημους μπελάδες. Το βιβλίο που κρατάς στα χέρια σου σε βοηθά να αποφεύγεις τις κακοτοπιές στο σχολείο, στο διαδίκτυο, με γνωστούς και με αγνώστους, με επικίνδυνες ουσίες, με ύπουλες διαφημίσεις.
Το όχι σού δίνει σημαντικά εφόδια ζωής. Σε βοηθά να διαμορφώσεις προσωπικότητα και σωστή κρίση, ενισχύει την αποφασιστικότητά σου, σε μαθαίνει να έχεις το θάρρος της γνώμης σου, σε βοηθά να κάνεις καλούς φίλους. (από την περιγραφή του βιβλίου)
Το μαγικό μολύβι της Μαλάλα - Μαλάλα Γιουσαφζάι
Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της λαχτάρας ενός κοριτσιού για έναν καλύτερο κόσμο. Τον Οκτώβριο του 2012, η Μαλάλα έγινε στόχος των Ταλιμπάν και πυροβολήθηκε στο κεφάλι επιστρέφοντας σπίτι της με το σχολικό λεωφορείο. Επέζησε από θαύμα και μεταφέρθηκε σε εξειδικευμένο νοσοκομείο του Μπέρμιγχαμ. Τον Μάρτιο του 2013, μετά από μια εντυπωσιακή ανάρρωση, επέστρεψε στα θρανία, στο Μπέρμιγχαμ αυτή τη φορά, όπου ζει με την οικογένειά της. Το βιβλίο της "Με λένε Μαλάλα", που έγραψε σε συνεργασία με την Κριστίνα Λαμ, απέσπασε το Specsavers National Book of the Year Award στην Αγγλία το 2013 και μεταφράστηκε σε όλες σχεδόν τις γλώσσες του κόσμου. Το 2014, στα δεκαεπτά της χρόνια, τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, από κοινού με τον Ινδό ακτιβιστή για τα δικαιώματα των παιδιών Kailash Satyarthi, "για τους αγώνες της εναντίον της καταπίεσης των παιδιών και των νέων και για την υπεράσπιση του δικαιώματος των παιδιών στην εκπαίδευση".
Μετάφραση: Αύγουστος Κορτώ