"Κρατάς μυστικό;": Μια παράσταση για το ζήτημα της παιδικής κακοποίησης στο θέατρο "Κάτω από τη γέφυρα"

Μία παράσταση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης πάνω στο φλέγον θέμα της παιδικής κακοποίησης σκηνοθετεί η Ελένη Δαφνή, βασισμένη στο ομότιτλο digital comic που υπογράφει η ίδια.

Κρατάς μυστικό;

Με απεύθυνση σε παιδιά έως 12 ετών, και φυσικά και ενήλικους θεατές (γονείς, εκπαιδευτικοί κλπ) δημιουργήθηκε η παράσταση "Κρατάς μυστικό;”, που θίγει ένα θέμα ευαίσθητο όσο και διαχρονικό. Στόχος της παράστασης είναι να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους θεατές πάνω στο ζήτημα της σεξουαλικής κακοποίησης. Με την πεποίθηση πως η γνώση είναι δύναμη, οι συντελεστές της παράστασης αφηγούνται την προσωπική ιστορία του Νικόλα, ενώ το θεατροπαιδαγωγικό παιχνίδι που ακολουθεί στο τέλος της παράστασης παρέχει ενημερωτικό υλικό αλλά και εμπλέκει ενεργά το κοινό, ώστε τα παιδιά να γνωρίσουν καλύτερα το σώμα τους, τα σημεία που δεν επιτρέπεται να αγγίξει κανείς χωρίς την άδειά τους, να μπορούν να ξεχωρίζουν τα καλά από τα κακά μυστικά και φυσικά να μιλούν για ό,τι τα απασχολεί.

Η πρεμιέρα προγραμματίζεται στις 13 Ιανουαρίου 2024. Η παράσταση είναι βασισμένη στο ομότιτλο digital comic "Κρατάς Μυστικό;” της Ελένης Δαφνή και τη θεατρική απόδοση υπογράφει η Κατερίνα Παπαναστασάτου. Η σκηνοθεσία είναι της Ελένης Δαφνή, η εικαστική επιμέλεια της Ελένης Σουμή, οι φωτισμοί του Νίκου Μαυρόπουλου. Ο σχεδιασμός του θεατροπαιδαγωγικού προγράμματος είναι της Νατάσας Σφενδυλάκη. Ερμηνεύει ο Θράσος Σταθόπουλος.

Κρατάς Μυστικό;
Δομινίκη Μητροπούλου©

Η ιστορία    

Ο Νικόλας, 26 ετών πια, αφηγείται την δική του προσωπική ιστορία. Όταν ήταν μαθητής της τετάρτης δημοτικού και μέλος της παιδικής ορχήστρας, γνώρισε τον κύριο Θοδωρή: ήταν ο οδηγός που τον μετέφερε από το σχολείο στο σπίτι. Στην αρχή τον εμπιστεύεται και οι δυο τους γίνονται στενοί φίλοι, σιγά σιγά όμως η συμπεριφορά του κυρίου Θοδωρή μπερδεύει τον Νικόλα. Τα "μυστικά” που δημιουργούνται  τον οδηγούν σταδιακά να χάσει την όρεξη του όχι μόνο για τη μουσική που τόσο αγαπάει αλλά και για την ίδια τη ζωή. Για καλή του τύχη, η αλλαγή της συμπεριφοράς του δεν μένει απαρατήρητη: η δασκάλα μουσικής θα μιλήσει στα παιδιά της ορχήστρας για το σώμα τους, το πόσο σημαντικό είναι να λένε όχι σε ό,τι δεν τους αρέσει και φυσικά στο να ζητούν βοήθεια. Ο Νικόλας, παίρνοντας δύναμη από τα λόγια της δασκάλας, καταφέρνει να ξεπεράσει τους φόβους του και να μιλήσει ανοιχτά για αυτό που του συνέβη. Τώρα πια γνωρίζει και μεταφέρει το μήνυμα παντού "το σώμα μας μας ανήκει κι όποιος δεν το καταλαβαίνει του λέμε ένα δυνατό όχι. Μιλάμε πάντα για αυτά που μας ενοχλούν μέχρι να μας ακούσουν”.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νίκαιας

Η βιβλιοθήκη παρουσιάζει το βιβλίο "Μια φορά ήταν ο καιρός" των εκδόσεων ΒΗΤΑ-medical arts.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Παιδικές δράσεις με ελεύθερη είσοδο στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Η δωρεάν δράση που αγαπήθηκε από οικογένειες με παιδιά έως 10 ετών, επιστρέφει στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης με μια σειρά διασκεδαστικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για όλα τα Κυψελάκια.

Summer Camp 2024: Καλοκαιρινή απόδραση για παιδιά στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Βιωματικές δραστηριότητες που συνδυάζουν το παιχνίδι με τη μάθηση, πάντοτε ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

Το 11ο καλλιτεχνικό summer camp από τις Μορφές Έκφρασης έρχεται αυτό το καλοκαίρι

Με τη θεματική "Η ομορφιά μιας απλής ζωής" επιστρέφει λίγο μετά τη λήξη της σχολικής χρονιάς η διοργάνωση που προσφέρει παιχνίδι και χαρά σε παιδιά και εφήβους μέσω της τέχνης.

"Ραπουνζέλ: τα μαλλιά της κουβάρια": Τελευταία παράσταση και πρόσω ολοταχώς για καλοκαίρι

Το παραμύθι των αδερφών Γκριμ που παρουσιάστηκε από την παιδική σκηνή της Γιούλης Ηλιοπούλου ολοκληρώνει τον κύκλο του στο Πειραιώς 131 και ετοιμάζεται για τα θερινά φεστιβάλ.

"Πάσχα στη στάνη του μπάρμπα-Γιώργου" από το θέατρο σκιών Τάσου Κώνστα

Μία διασκεδαστική πασχαλινή έξοδος για τους μικρούς μας φίλους είναι η παράσταση του Τάσου Κώνστα στην Paraga, με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο Καραγκιόζη.

Easter Camp στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Υπαίθριες δραστηριότητες, εικαστικές δημιουργίες, παιχνίδια μυστηρίου, ακροβατικά, yoga, χορός και μουσική συνθέτουν ένα πλούσιο πασχαλινό πρόγραμμα.