Είδαμε την "Ραπουνζέλ χωρίς παραμύθι" του Ηλία Καρελλά

Ο Ηλίας Καρελλάς, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της τέχνης του θεάτρου σκιών­ σήμερα, έχει βρει τον τρόπο να μιλάει στα παιδιά για δύσκολα θέματα, όπως διαπιστώνουμε από την φετινή του παράσταση που ανεβάζει στη σκηνή του Θεάτρου Κάππα το έργο του Μάικ Κένι για τον πόλεμο, τη διαφορετικότητα, το ρατσισμό, τις μαθησιακές δυσκολίες και τη φύση.

Ραπουνζέλ χωρίς παραμύθι Γιώργος Γιαννόπουλος©

Το παιχνίδι του φωτός με τις σκιές και το πάντρεμά τους με την εξαιρετική μουσική και τα τραγούδια -που υπογράφουν και ερμηνεύουν ζωντανά οι String Demons- αλλά και την επιμέλεια της κίνησης (από την Αντιγόνη Γύρα) που δίνει τον απαραίτητο ρυθμό στην ιστορία, αποτελούν τα βασικά στοιχεία της σκηνικής γλώσσας που επέλεξε ο Ηλίας Καρελλάς για να μας συστήσει φέτος την "Ραπουνζέλ χωρίς παραμύθι" του Μάικ Κένι ("Το αγόρι με τη βαλίτσα") στη σκηνή του Θεάτρου Κάππα, και μάλιστα σε πανευρωπαϊκή πρεμιέρα. 

ΡΑΠΟΥΝΖΕΛ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙ

Το έργο αφηγείται την ιστορία της μικρής Λέτι, ενός κοριτσιού μικτής καταγωγής, που οι γονείς της την στέλνουν στην εξοχή για να ζήσει με την αυστηρή κυρία Πιρς, προκειμένου να παραμείνει ασφαλής από τους βομβαρδισμούς στο Λονδίνο του 1944.

Ραπουνζέλ χωρίς παραμύθι
Γιώργος Γιαννόπουλος©
Η Ίντρα Κέιν και η Εύα Βόγλη στους ρόλους της Κυρίας Πιρς και της Λέτι, αντίστοιχα

Η πραγματικότητα του πολέμου, ο ρατσισμός, η απομόνωση, οι μαθησιακές δυσκολίες και η ζωή στη φύση είναι τα βασικά θέματα που διαπραγματεύεται η παράσταση. Ιδιαίτερα και δύσκολα θέματα για τα οποία οφείλουμε να μιλάμε στα παιδιά, με τον κατάλληλο όμως τρόπο. Ο Ηλίας Καρελλάς, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της τέχνης του θεάτρου σκιών­ σήμερα, που εκτός από τη σκηνοθεσία υπογράφει τα σκηνικά και τους φωτισμούς στην παράσταση, έχει βρει αυτό τον τρόπο, όπως αποδεικνύει και η πορεία του τα τελευταία δέκα χρόνια στο χώρο του θεάτρου για παιδιά όπου έχει κάνει αίσθηση.

Ραπουνζέλ χωρίς παραμύθι
Γιώργος Γιαννόπουλος©

Ο συνδυασμός του σύγχρονου θεάτρου σκιών, της αφήγησης από τον Φάνη Παυλόπουλο και των εύστοχων ερμηνειών της Ίντρα Κέιν (Κυρία Πιρς) και της Εύας Βόγλη (Λέτι) κατορθώνει να μας ταξιδέψει, περνώντας ανεπιτήδευτα μηνύματα κατά του πολέμου και υπέρ της διαφορετικότητας με συγκινητικό και διασκεδαστικό τρόπο, προσφέροντας κάτι στα παιδιά όλων των ηλικιών.

Ραπουνζέλ χωρίς παραμύθι
Γιώργος Γιαννόπουλος©
Ο Φάνης Παυλόπουλος στο ρόλο του αφηγητή

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ραπουνζέλ χωρίς παραμύθι

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 80 '

Η παράσταση που την προηγούμενη σεζόν είδαν περισσότεροι από 40.000 θεατές, συνεχίζεται ανανεωμένη ανεβάζοντας στη σκηνή το πιο πρόσφατο έργο του πολυβραβευμένου συγγραφέα Μάικ Κένι που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Θέατρο, χορός, τραγούδι, αλλά και θέατρο σκιών, όλα συνυπάρχουν αρμονικά στο γεμάτο ελπίδα αντιπολεμικό έργο που τονίζει την ανθρώπινη ανάγκη για επικοινωνία. Στο Λονδίνο του 1944, που βομβαρδίζεται, η μικρή Λέτι, ένα κορίτσι μικτής καταγωγής, πρέπει να μείνει ασφαλής, όπως και χιλιάδες άλλα παιδιά λόγω του πολέμου. Με μια βαλίτσα και ένα γράμμα στο χέρι, οι γονείς της την βάζουν στο τρένο για να την στείλουν σε μια απομονωμένη φάρμα στην εξοχή. Εκεί θα έρθει αντιμέτωπη με τους φόβους της συναντώντας την αυστηρή κηδεμόνα κυρία Πιρς, τον νεαρό Κόνραντ και μια πολύ επιθετική… χήνα!

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

"Το μαγικό κλειδί": Κάρμεν Ρουγγέρη και Χριστίνα Κουλουμπή σε περιοδεία με το παραμύθι της Πηνελόπης Δέλτα

Από το παραμύθι της Πηνελόπης Δέλτα "Η καρδιά της βασιλοπούλας", είναι εμπνευσμένη η επιτυχημένη παράσταση των Χριστίνας Κουλουμπή και Κάρμεν Ρουγγέρη, με την οποία περιοδεύουν φέτος σε όλη την Ελλάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/06/2024