Η Νάντια Δαλκυριάδου μας γράφει για τον "Ηλία, τον πρώτο γάτο χορευτή της γατοσυνοικίας"

Την παράσταση με τον ευφάνταστο τίτλο που μιλάει για τη διαφορετικότητα, τη συμπερίληψη, το θάρρος και την αποδοχή μας σχολιάζει με τα δικά της λόγια η δημιουργός που συν-σκηνοθετεί το έργο μαζί με τον συγγραφέα του, Στέφανο Παπατρέχα, στη σκηνή του Θεάτρου Άβατον.

Νάντια Δαλκυριάδου

"Ο Ηλίας, που λέτε, είναι ένας μικρός σκουντούφλης γάτος, που δεν σταυρώνει βήμα σωστό και λόγω αυτού δεν μπορεί να γίνει μέλος στη γατοσυμμορία – καθώς, όπως είναι γνωστό τοις πάσι, οι γατοσυμμορίες έχουν πάντα γάτους κοτσονάτους, με περπατησιά περήφανη, δεν θέλουν σκουντούφληδες. Ευτυχώς που υποστηρίζει τον Ηλία η καλή του φίλη, Αλίκη, και του δίνει δύναμη για να μην απελπίζεται. Έρχεται, λοιπόν, μια στιγμή στη γατοϊστορία, που η γειτονιά κινδυνεύει να γκρεμιστεί, κανείς δεν μπορεί να τη σώσει και επικρατεί πίκρα και στεναχώρια. Και τότε, δίνει τη λύση και σώζει τη γειτονιά ο Ηλίας. Γιατί μπορεί το περπάτημα να μην είναι η σπεσιαλιτέ του, αλλά είναι αξεπέραστος χορευτής!!! Το τι έγινε και πώς, θα το δείτε στο Θέατρο Άβατον…
Όλες και όλοι τελικά έχουμε έναν μικρό γάτο Ηλία μέσα μας. Έναν γάτο που κάπου σκουντουφλάει, κάπου μας εκθέτει ή –καλύτερα- φοβόμαστε ότι θα μας εκθέσει.
Αυτό το έργο είναι μια αφορμή για να αγαπήσουμε, μικροί και μεγάλοι, τον σκουντούφλη γάτο Ηλία μέσα μας και να πιστέψουμε σ’ αυτόν. Και ίσως τελικά αυτός να σώσει και μια ολόκληρη γατοσυνοικία. Και έπειτα, αφού "τα βρούμε" με τον δικό μας Ηλία, θα μπορέσουμε να νιώσουμε, να καταλάβουμε και να αγαπήσουμε κάθε τι διαφορετικό. 
Ο Ηλίας είναι μια ευκαιρία να μιλήσουμε στα παιδιά μας για την πίστη στον εαυτό, για την επιμονή και την υπομονή που χρειάζεται να έχουν και κυρίως για την αποδοχή που ξεκινάει πρώτα από μέσα μας και αμέσως μετά γίνεται αποδοχή και για τους γύρω μας”. 

Ηλίας, ο πρώτος γάτος χορευτής της γατοϊστορίας
Αγάπη Καλογιάννη©

Το στόρι του έργου

Ο γάτος ο Ηλίας δεν καταφέρνει να μπει στην παρέα του Τζα και του Τζίκι γιατί περπατάει παράξενα. Με τη βοήθεια της γλυκιάς γάτας Αλίκης, όμως, παίρνει θάρρος και βρίσκει αυτό που τον κάνει ξεχωριστό. Έτσι, μάλιστα, καταφέρνει να σώσει όλη τη γατοσυνοικία!

Οι συντελεστές

Ο Στέφανος Παπατρέχας γράφει και συν-σκηνοθετεί με την Νάντια Δαλκυριάδου ένα έργο που μέσα από τη μουσική, το τραγούδι, το χορό και το παιχνίδι μιλά στα παιδιά για διαχρονικές αξίες όπως το θάρρος, η αποδοχή, η προσφορά, η διαφορετικότητα, η εκτίμηση και η εσωτερική δύναμη. Μια τρυφερή ιστορία με πρωταγωνιστές τους Λάζαρο Βαρτάνη, Κωνσταντίνο Ελματζίογλου, Αλέξανδρο Καναβό και Σύνθια Μπατσή. 

Ηλίας, ο πρώτος γάτος χορευτής της γατοϊστορίας
Αγάπη Καλογιάννη©

Who is who

Η Νάντια Δαλκυριάδου αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και από τη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Ως το 2015 έζησε και εργάστηκε ως ηθοποιός στην Θεσσαλονίκη και συνεργάστηκε με το ΚΘΒΕ, με ΔΗΠΕΘΕ και πολλές από τις ομάδες της πόλης. Από το 2015 ζει στην Αθήνα. Έχει συνεργαστεί με τους Πέρη Μιχαηλίδη, Δημήτρη Μακαλιά, Κάρμεν Ρουγγέρη, Ιεροκλή Μιχαηλίδη, κ.ά. Είναι ιδρυτικό μέλος, συν-σκηνοθέτης και ηθοποιός της ομάδας ΑNUMATI, η οποία ανέβασε για 5 χρόνια τη βρεφική παράσταση "Θα βγω απ' το αυγό". Σκηνοθέτησε την παιδική παράσταση "Ο Λευτέρης, ένα περιστέρι δίχως ταίρι" και έκανε διασκευή και σκηνοθεσία της παράστασης "Οι γειτονιές του κόσμου" του Γιάννη Ρίτσου, η οποία παίζεται για 3η χρονιά φέτος στο Θέατρο Τζένη Καρέζη. Συμμετείχε στις σειρές της ΕΡΤ " Ο θησαυρός της Αγγελίνας", "Η ζωή εν τάφω", σε σκηνοθεσία Τάσου Ψαρρά και "Κόκκινο Ποτάμι" σε σκηνοθεσία Μανούσου Μανουσάκη.
 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ηλίας, ο πρώτος γάτος χορευτής της γατοϊστορίας

  • Παραμύθι
  • Διάρκεια: 60 '

Ο γάτος ο Ηλίας δεν καταφέρνει να μπει στην παρέα του Τζα και του Τζίκι γιατί περπατάει παράξενα. Με τη βοήθεια της γλυκιάς γάτας Αλίκης, όμως, παίρνει θάρρος και βρίσκει αυτό που τον κάνει ξεχωριστό. Και επειδή «πίσω έχει η γάτα την ουρά» ο Ηλίας με το περίεργο περπάτημα έγινε ο ήρωας ολόκληρης της γατοσυνοικίας στη γεμάτη τραγούδι και χορό τρυφερή ιστορία για τη διαφορετικότητα, τη συμπερίληψη, το θάρρος και την αποδοχή.

Άβατον

Ευπατριδών 3

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Το 11ο καλλιτεχνικό summer camp από τις Μορφές Έκφρασης έρχεται αυτό το καλοκαίρι

Με τη θεματική "Η ομορφιά μιας απλής ζωής" επιστρέφει λίγο μετά τη λήξη της σχολικής χρονιάς η διοργάνωση που προσφέρει παιχνίδι και χαρά σε παιδιά και εφήβους μέσω της τέχνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

"Ραπουνζέλ: τα μαλλιά της κουβάρια": Τελευταία παράσταση και πρόσω ολοταχώς για καλοκαίρι

Το παραμύθι των αδερφών Γκριμ που παρουσιάστηκε από την παιδική σκηνή της Γιούλης Ηλιοπούλου ολοκληρώνει τον κύκλο του στο Πειραιώς 131 και ετοιμάζεται για τα θερινά φεστιβάλ.

"Πάσχα στη στάνη του μπάρμπα-Γιώργου" από το θέατρο σκιών Τάσου Κώνστα

Μία διασκεδαστική πασχαλινή έξοδος για τους μικρούς μας φίλους είναι η παράσταση του Τάσου Κώνστα στην Paraga, με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο Καραγκιόζη.

Easter Camp στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Υπαίθριες δραστηριότητες, εικαστικές δημιουργίες, παιχνίδια μυστηρίου, ακροβατικά, yoga, χορός και μουσική συνθέτουν ένα πλούσιο πασχαλινό πρόγραμμα.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους στο Μέγαρο Μουσικής

Συναυλίες, αφηγήσεις, προβολές, βιωματικά εργαστήρια, επισκέψεις γνωριμίας με τους ανθρώπους και τους χώρους του Μεγάρου, αλλά και με τους συντελεστές των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

Πασχαλινές δράσεις για τα παιδιά και όλη την οικογένεια με ελεύθερη συμμετοχή

Εργαστήρια ζωγραφικής, κατασκευών, θεατρικής και εικαστικής αγωγής, μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα και πασχαλινές δράσεις που συνδυάζουν την παράδοση με τη δημιουργία και το παιχνίδι, ανάμεσα στις δράσεις που ετοιμάζει ο Δήμος Αθηναίων για όλες τις ηλικίες.

Οκτώ έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας μέσα από το θέατρο

Συγκεντρώνουμε και σας παρουσιάζουμε οκτώ ιστορίες από την πένα διεθνών συγγραφέων που έχουν γίνει θεατρικά και παίζονται στις παιδικές σκηνές της πόλης.