Το Μουσείο Κοτσανά μετατρέπεται σε ένα "Έξυπνο Σπίτι της Αρχαιότητας"

Εργαστήρια και θεματικές ξεναγήσεις για παιδιά και γονείς συστήνουν στους συμμετέχοντες τον κόσμο της αρχαιότητας, σε μια δράση που διεξάγεται στο πλαίσιο του This is Athens City Festival.

Μουσείο Κοτσανά

To "Έξυπνο Σπίτι της Αρχαιότητας" με κέφι και ανοιξιάτικη διάθεση συμμετέχει στη μεγάλη γιορτή της Αθήνας - This is Athens City Festival και μας προσκαλεί στο Μουσείο Κοτσανά για να ανακαλύψουμε τους μύθους και τις αφηγήσεις της άνοιξης μέσα από τα τεχνολογικά gadgets των Αρχαίων Ελλήνων.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου, μια πρωτότυπη σειρά από θεματικές περιηγήσεις και εκπαιδευτικά εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους δίνει ραντεβού καθημερινές και Σαββατοκύριακα στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου "Αρχαία Ελλάδα – οι Απαρχές των Τεχνολογιών".

Τα Ανθεστήρια προς τιμήν του θεού Διονύσου στήνουν έναν σύγχρονο χορό στην καρδιά της Αθήνας, για να σηματοδοτήσουν αυτήν τη φορά, όχι μόνο την αναγέννηση της φύσης αλλά και την ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου να "ανθίσει", να εκφραστεί, να βιώσει και να αφουγκραστεί την ουσία των προσδοκιών και των επιλογών του.

Το πρόγραμμα

Μουσείο Κοτσανά

"Το ξυπνητήρι της φύσης" | Κάθε Δευτέρα και Τετάρτη του Μάη στις 2 μ.μ.

Θεματική εμπειρία επίσκεψης για ενήλικες και παιδιά (κόστος: 7 ευρώ)
Ο φιλόσοφος Πλάτωνας μάς συστήνει το πρώτο "φυσικό" ξυπνητήρι που μπορούσε να προγραμματιστεί σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Φύση, χρόνος, άνθρωπος και Θεοί ενώνονται με όχημα την πρώτη συσκευή αφύπνισης στην ιστορία! Το πρώτο του χτύπημα ήχησε πριν 2.500 χρόνια και φέτος χτυπά ξανά στην καρδιά της σημερινής Αθήνας συνομιλώντας με την οικολογική φιλοσοφία της τεχνολογίας. Λειτουργεί "δίχως αναβολή" και περιμένει όλους μας να το ακούσουμε.

 "Είδωλο μετά μουσικής!" | Κάθε Δευτέρα και Τετάρτη του Μάη στις 4.30 μ.μ.

Θεματική εμπειρία επίσκεψης για ενήλικες και παιδιά (κόστος: 7 ευρώ)
Μουσική και αισθητική περιποίηση συναντώνται στο πεδίο της τεχνολογίας και αναβιώνουν στο σήμερα, έχοντας να μας αφηγηθούν ιστορίες γεμάτες επιστήμη, έρωτα, τέχνη και φιλοσοφία. Εσείς κρατήσατε θέση για μια μουσειακή εμπειρία αισθητικής ανανέωσης;

"Η έξυπνη κανάτα!" Κάθε Παρασκευή του Μάη στις 2 μ.μ. & 4.30 μ.μ.

Βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήρι για παιδιά (Ά-ΣΤ Δημοτικού) & γονείς (κόστος: 8 ευρώ)
Ο κάνθαρος, η κύλικα και ο αρχαίος κρατήρας μάς οδηγούν βήμα βήμα στην ευφυέστατη πρωταγωνίστρια Οινοχόη. Ο λόγος για το περίφημο αγγείο που έκανε τα παραγγέλματα μας πραγματικότητα. Πότε μάς σέρβιρε οίνο πότε νερό και πότε και τα δύο! Η "έξυπνη κανάτα" μάς βοηθά να ξετυλίξουμε το κουβάρι ώστε να ανακαλύψουμε τα μυστικά της αλλά και να μάθουμε ποιες μπορεί να ήταν οι γευστικές απολαύσεις που τη συνόδευαν καθώς και ποιες οι πνευματικές συζητήσεις κατά τη διάρκεια των συμποσίων.

"Ρομπότ δύο σε ένα", Η αυτόματη θεραπαινίδα του Φίλωνος | Κάθε Παρασκευή του Μάη στις 6.30 μ.μ.

Θεματική εμπειρία επίσκεψης για ενήλικες και παιδιά (κόστος: 7 ευρώ)
Το πρώτο ρομπότ στην ιστορία της τεχνολογίας ακούει στο όνομα μιας  αυτόματης υπηρέτριας. Η λειτουργία του δεν βασίζεται ούτε σε μπαταρία ούτε σε ηλεκτρισμό. Σύμμαχός του είναι τα θεμελιώδη στοιχεία της φύσης αλλά και η ικανότητα του εφευρέτη του να τα κάνει "μαγικά".

"Κτησίβιε, πες μου τι μέρα είναι;" | Κάθε Σάββατο του Μάη στις 11.30 π.μ.

Ηλιακά και υδραυλικά ωρολόγια, ωρολόγια "αράχνες" αλλά και το αττικό και σεληνιακό ημερολόγιο μάς δίνουν πολύτιμα στοιχεία για να φτάσουμε στη Γεναριάτικη διάθεση του Ποσειδώνα και του Γαμηλίωνα.

"Στην υγειά του ρομπότ!" | Κάθε Σάββατο του Μάη στη 1 μ.μ.

Βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήρι για παιδιά (Ά-ΣΤ Δημοτικού) & γονείς (κόστος: 8 ευρώ)
Άραγε υπήρχαν ρομπότ στην αρχαιότητα; Οι μικροί εξερευνητές επιβιβάζονται στη χρονοκάψουλα, αποφασισμένοι να βρουν απαντήσεις. Στη διαδρομή τους θα συναντήσουν μυθικά ρομπότ, αυτοματισμούς και ιπτάμενες μηχανές. Συλλέγουν σημαντικά στοιχεία μετά από εξονυχιστικές συνεντεύξεις με τον Φίλωνα, τον Ήρωνα και τον Αρχύτα. Συνοδοιπόρος τους ο θεός Ήφαιστος.

"Αντίστροφη μέτρηση, φυσικά!" | Κάθε Σάββατο του Μάη στις 5 μ.μ.

Βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήρι για παιδιά (Ά-ΣΤ Δημοτικού) & γονείς (κόστος: 8 ευρώ)
Οι εφευρέτες της αρχαιότητας μάς αποκαλύπτουν πως κατάφερναν να ξυπνούν νωρίς και να αξιοποιούν τη μέρα τους μέσα από την εξερεύνηση, την ανακάλυψη, την παρατήρηση και τη χαρά της σπουδής. Φιλοσοφικές θεωρίες που έμειναν στην ιστορία έρχονται σε πρώτο πλάνο δίνοντας τη σκυτάλη στις "ιδέες", την "αλήθεια", την "αγάπη" και τον "κόσμο".

"Ένα θέατρο-αυτοκίνητο κυκλοφορεί στην Αλεξάνδρεια! | Κάθε Σάββατο του Μάη στις 6.30 μ.μ.

Θεματική εμπειρία επίσκεψης για ενήλικες και παιδιά (κόστος: 7 ευρώ)
Η αγάπη των αρχαίων Ελλήνων για το θέατρο ζωντανεύει στο Μουσείο Κοτσανά μέσα από μια αξιοθαύμαστη τεχνολογική αναβάθμιση. Άνθρωποι, μαινάδες, θεοί και τεχνολογία συναντώνται για να αφηγηθούν τις μοναδικές τους ιστορίες. Το Ηρώδειο θέατρο δίνει ραντεβού με τον μύθο και την επιστήμη και μας αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές του αρχαιοελληνικού πολιτισμού.

"Θέατρο κινητό!" | Κάθε Κυριακή του Μάη στις 11.30 π.μ.

Βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήρι για παιδιά (Ά-ΣΤ Δημοτικού) & γονείς (κόστος: 8 ευρώ)
Είστε έτοιμοι να εξιχνιάσετε ένα μυστήριο που προέρχεται από τον 3ο αιώνα π.Χ.; Προσοχή! Για να φτάσουμε σε λέξη-κλειδί, θα χρειαστεί να περάσουμε από τρεις δοκιμασίες: Κωμωδία, τραγωδία και σατυρικό δράμα. Σύμμαχοί μας ο Αριστοφάνης, ο Σοφοκλής και ο Αισχύλος.

"Καθρέφτη, Καθρεφτάκι μου", Ο μουσικός καθρέφτης του Κτησιβίου | Κάθε Κυριακή του Μάη στη 1 μ.μ.

Βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήρι για παιδιά (Ά-ΣΤ Δημοτικού) & γονείς (κόστος: 8 ευρώ)
Άραγε υπήρχαν καθρέφτες στην Αρχαία Ελλάδα; Ποια να ήταν άραγε η μόδα στα μαλλιά και στα γένια; Κομμώσεις ανδρικές και γυναικείες, καλλωπισμοί, ψιμύθια, υλικά, τάσεις και χρώματα μάς αποκαλύπτονται μέσα από τους συμμάχους τους στη φύση! Από τον 5 ο αιώνα μέχρι και τις αρχές της Βυζαντινής περιόδου το είδωλο μάς ταξιδεύει μουσικά μέσα από τον καθρέφτη του Κτησιβίου.

"Ραντεβού κάτω από το ρολόι" | Κάθε Κυριακή του Μάη στις 5 μ.μ.

Θεματική εμπειρία επίσκεψης για ενήλικες και παιδιά (κόστος: 7 ευρώ)
Η μέτρηση του χρόνου έχει απασχολήσει τον άνθρωπο σε κάθε γωνία της Γης. Ο ζωογόνος ήλιος ήταν αυτός που, έδινε μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα στους ανθρώπους να μετρούν τις ώρες. Τα διάσημα ηλιακά ρολόγια απαιτούσαν χρήση σε εξωτερικό χώρο και λειτουργούσαν μόνο υπό συνθήκες ηλιοφάνειας. Όμως, ένας από τους σπουδαιότερους μηχανικούς της αρχαιότητας δεν αρκέστηκε σε αυτό και κατασκεύασε ένα ρολόι ικανό να μετρά τις ώρες όλο το 24ώρο. Το "αθάνατο ρολόι" της αρχαιοελληνικής τεχνολογίας, με μέγεθος που να επιτρέπει την οικιακή χρήση, έρχεται να μας "φωτίσει" με την ευφυή του λειτουργία και τις περίτεχνες λεπτομέρειες του. 

"Εκεί που η Υπατία, ο Ήρωνας και ο Watt συναντώνται!" | Κάθε Κυριακή του Μάη στις 6.30 μ.μ.

Θεματική εμπειρία επίσκεψης για ενήλικες και παιδιά (κόστος: 7 ευρώ)
Ο αρχαιοελληνικός συναγερμός, που χτύπησε για πρώτη φορά τον 1ο αιώνα π.Χ. στην Αλεξάνδρεια, χτυπά σήμερα στην καρδιά της Αθήνας και αφηγείται κρυφές ιστορίες δικαίου, επιστήμης αλλά και φιλοσοφίας άρρηκτα συνδεδεμένες με την καθημερινότητα του αρχαιοελληνικού κόσμου. Εσείς είστε έτοιμοι ακούσετε τι έχει να μας πει; 

Για πληροφορίες και κρατήσεις: 2114110044.

Περισσότερες πληροφορίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Ο Παιδικός Διαγωνισμός Ζωγραφικής του Μουσείου Κυκλαδικής κλείνει 10 χρόνια και το γιορτάζει

Τα έργα των παιδιών θα παρουσιαστούν σε έκθεση στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων τον Σεπτέμβριο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/01/2023

Νέες δημιουργικές δράσεις στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Για πρώτη φορά, το Ίδρυμα πραγματοποιεί δράσεις και για παιδιά πολύ μικρής ηλικίας.

Η μάθηση γίνεται παιχνίδι στην παράσταση "Μια τρελή τρελή Αλφαβήτα"

Το θεατρικό θα ανέβει για πέντε μόνο παραστάσεις στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος".

Τα λάθη μας γίνονται πηγή έμπνευσης στους "Πρωινούς Σελιδοδείκτες" του "σχεδία home"

Μια ενδιαφέρουσα δράση για παιδιά 5-10 ετών, που συνδυάζει την ανάγνωση με την δημιουργική απασχόληση και ένα λαχταριστό δεκατιανό, πραγματοποιείται την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα στο σχεδία home.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για όλους στο Μέγαρο Μουσικής

Συναυλίες, αφηγήσεις, προβολές, εργαστήρια, περιήγηση στους χώρους του Μεγάρου, γνωριμία με τους συντελεστές των εκδηλώσεων του καλλιτεχνικού προγράμματος, είναι μεταξύ άλλων μερικές από τις δράσεις που θα δούμε προσεχώς.

Μια αφηγηματική παράσταση στο Εθνικό Αστεροσκοπείο

Η αφήγηση απευθύνεται σε παιδιά από 6 ετών και άνω και σε ενήλικες.

Θέατρο και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά στη Μουσική Βιβλιοθήκη "Λίλιαν Βουδούρη"

Δύο βρεφικά έργα, δύο θεατρικά έργα για παιδιά 3-10 ετών, και έξι διαφορετικά εκπαιδευτικά μουσικά προγράμματα για παιδιά από 2-12 ετών.