Τα νέα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή

Μια νέα σειρά δημιουργικών προγραμμάτων για παιδιά και ένα εργαστήριο γλυπτικής για ενήλικες ξεκινούν το Μάιο στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή.

Εργαστήρια για παιδιά

Το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή υποδέχεται τους μικρούς του φίλους με τρία διαφορετικά δημιουργικά εργαστήρια, για παιδιά ηλικίας 5 - 7, 7 - 9 και 9 - 12 ετών, που ξεκινούν το Σάββατο 7 Μάϊου και θα πραγματοποιούνται κάθε Σαββατοκύριακο έως τις 19 Ιουνίου.

Στην "Απόδραση των Φρούτων" τα παιδιά θα ανακαλύψουν την τεχνική του needle felting, ενώ στο "Αίνιγμα των Σουρεαλιστών" και στο εργαστήριο "Η γραμμή είναι μόνο η αρχή…" θα εμπνευστούν από τον κόσμο του σουρεαλισμού και θα δημιουργήσουν το δικό τους stop motion. Παράλληλα, από τις 6 Μαΐου έως τις 3 Ιουνίου ο εικαστικός Αύγουστος Βεϊνόγλου θα διδάξει την τέχνη του ανάγλυφου σε έναν κύκλο πέντε εργαστηρίων γλυπτικής για εφήβους 15+ και ενήλικες, με τίτλο "Χαμηλό ανάγλυφο σε πηλό.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά

Η Απόδραση των Φρούτων!
Εργαστήριο για παιδιά 5-7 και 7-9 ετών

Από 7 Μαΐου έως 18 Ιουνίου | Κάθε Σάββατο, 10.30 π.μ-12 μ.μ και 12.30 μ.μ-2 μ.μ

Εξωτικά γκρέιπφρουτ, ζουμερά πορτοκάλια, μυρωδάτα λεμόνια και φρούτα που δεν έχει συναντήσει άνθρωπος ποτέ, απέδρασαν νωρίς το πρωί από τη λαϊκή αγορά της οδού Ξενοκράτους και βρήκαν καταφύγιο στα έργα τέχνης της Συλλογής του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή! Το Μουσείο του Ιδρύματος στην Αθήνα καλεί τα παιδιά ηλικίας 5 έως 7 και 7 έως 9 ετών να αναζητήσουν τα φρούτα που χάθηκαν και να εμπνευστούν από τη Συλλογή, για να δημιουργήσουν το δικό τους αγαπημένο φρούτο με την τεχνική του needle felting. Στο εργαστήριο "Η Απόδραση των Φρούτων", τα παιδιά θα παίξουν με ήχους, μυρωδιές και υφές, θα λύσουν αινίγματα και γρίφους και θα ανακαλύψουν τη μαγεία του needle felting χρησιμοποιώντας πολύχρωμο μαλλί και βελόνες για να φτιάξουν καλοκαιρινά φρούτα.

Σχεδιασμός: Ιουλία Μαρούση
Υλοποίηση: Ιουλία Μαρούση, Ιωάννα Κουτσούκη, Βίκη Χρηστάκη
Έως 10 συμμετοχές ανά εργαστήριο
Διάρκεια: 90’
Χώρος διεξαγωγής: Παιδικό Εργαστήριο
Κόστος συμμετοχής: 12€
Κόστος για Kid και Family Members: 9,60€

Tο Αίνιγμα των Σουρεαλιστών
Εργαστήριο για παιδιά 9-12 ετών

Από 8 Μαΐου έως 19 Ιουνίου | Κάθε Κυριακή, 1 μ.μ-3 μ.μ

Πώς καταφέρνουν οι καλλιτέχνες να ταιριάξουν τόσα χρώματα και υλικά σε ένα έργο τέχνης; Αντλώντας έμπνευση από τα παιχνίδια του καλλιτεχνικού κινήματος του σουρεαλισμού, το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή καλεί τα παιδιά ηλικίας 9 έως 12 ετών να δώσουν τη δική τους απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Μέσα από το εργαστήριο κινούμενης εικόνας (stop motion), τα παιδιά θα εξερευνήσουν κάποια από τα πιο εμβληματικά έργα της Συλλογής, με στόχο να λυθεί Το Αίνιγμα των Σουρεαλιστών. Παράλληλα, θα πειραματιστούν με τις αναρίθμητες δυνατότητες που προσφέρει η τέχνη για έμπνευση και θα προσπαθήσουν να επινοήσουν έναν τρόπο σύνδεσης των έργων της Συλλογής, με στόχο τη δημιουργία ενός ομαδικού stop-motion animation video.

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Ιωάννα Κουτσούκη, Βίκη Χρηστάκη
Έως 10 συμμετοχές ανά εργαστήριο
Διάρκεια: 120’
Χώρος διεξαγωγής: Παιδικό Εργαστήριο
Κόστος συμμετοχής: 15€
Κόστος για Kid και Family Members: 12€

H γραμμή είναι μόνο η αρχή…
Εργαστήριο για παιδιά 7-9 ετών

Από 8 Μαΐου έως 19 Ιουνίου | Κάθε Κυριακή, 10.30 π.μ-12.30 μ.μ

Πώς θα μπορούσαμε να πάμε βόλτα μια γραμμή;

Το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή προσκαλεί τα παιδιά ηλικίας 7 έως 9 ετών να ζωντανέψουν τις γραμμές Hourloupe του καλλιτέχνη Jean Dubuffet και να τις πάνε βόλτα στο φεγγάρι, συμμετέχοντας σε ένα εργαστήριο όπου H γραμμή είναι μόνο η αρχή… Κάθε Κυριακή, τα παιδιά συμμετέχουν σε παιχνίδια που επινοήσαν οι καλλιτέχνες του σουρεαλισμού με στόχο να "εμπλουτίσουν" κάποια από τα πιο εμβληματικά έργα τέχνης της Συλλογής του Μουσείου με ασυνήθιστα στοιχεία. Σε μια ιστορία που χωρά σε δευτερόλεπτα, ο Miró "ο περισσότερο σουρεαλιστής από όλους" και ο Dubuffet, που βλέπει "από το μυαλό, όχι από τα μάτια", αλληλοεπιδρούν και συνυπάρχουν με τις νέες τεχνολογίες. Στo εργαστήριο H γραμμή είναι μόνο η αρχή…, τα παιδιά γίνονται σουρεαλιστές καλλιτέχνες και φτιάχνουν μια πρωτότυπη ομαδική ταινία stop-motion, με πρωταγωνιστή μια γραμμή.

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Ιωάννα Κουτσούκη, Βίκη Χρηστάκη
Έως 10 συμμετοχές ανά εργαστήριο
Διάρκεια: 120’
Χώρος διεξαγωγής: Παιδικό Εργαστήριο
Κόστος συμμετοχής: 15€
Κόστος για Kid και Family Members: 12€
Κύκλος εργαστηρίων γλυπτικής για ενήλικες & εφήβους 15+

Χαμηλό ανάγλυφο σε πηλό
Κύκλος 5 εργαστηρίων γλυπτικής για ενήλικες & εφήβους 15+

Από 6 Μαΐου έως 3 Ιουνίου | Κάθε Παρασκευή, 6 μ.μ-8 μ.μ

Ο εικαστικός Αύγουστος Βεϊνόγλου θα διδάξει την τέχνη του ανάγλυφου μέσα από επιλεγμένα έργα της Συλλογής του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή, σε έναν κύκλο πέντε εργαστηρίων γλυπτικής για εφήβους 15+ και ενήλικες με τίτλο "Χαμηλό ανάγλυφο σε πηλό". Το ανάγλυφο – μια από τις αρχαιότερες τεχνικές αναπαράστασης πάνω σε σκληρά ή εύπλαστα υλικά –αναδεικνύει στοιχεία αφήγησης χρησιμοποιώντας τη ζωντάνια της γλυπτικής τέχνης. Τα πρώτα ανάγλυφα τα συναντούμε σε προχωρημένους αρχαίους πολιτισμούς, ενώ σύγχρονοι καλλιτέχνες έχουν ασχοληθεί εκτεταμένα με το αντικείμενο, εισάγοντας στοιχεία αφαίρεσης και ενίοτε χρώματος στις αρχαίες τεχνικές. Στόχος των εργαστηρίων είναι να εξοικειωθούν οι συμμετέχοντες με τις βασικές τεχνικές δημιουργίας κεραμικού προπλάσματος (clay modeling). Με αφετηρία επιλεγμένα έργα της Συλλογής του Ιδρύματος, των Gauguin, Picasso, Nicholson, Giacometti και άλλων καλλιτεχνών, θα μάθουν αρχικά να χρησιμοποιούν το σχέδιο, για να μπορέσουν στη συνέχεια να μεταφέρουν την ιδέα τους σε μια πλάκα πηλού την οποία και θα διαμορφώσουν πλαστικά. Στην τελική φάση, θα αποτυπώσουν το ανάγλυφο σε γύψο και θα ολοκληρώσουν τα έργα τους με χρώμα και φινίρισμα.

Κύκλος 5 εργαστηρίων γλυπτικής
Για ενήλικες & εφήβους 15+
Σχεδιασμός-υλοποίηση: Αύγουστος Βεϊνόγλου
Διάρκεια εργαστηρίων: 2 ώρες
Έως 12 συμμετοχές
Χώρος διεξαγωγής: Παιδικό Εργαστήριο
Κόστος συμμετοχής: 150€
Κόστος συμμετοχής για B&E Members: 120€

Περισσότερες πληροφορίες

Μουσείο – Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή

Ερατοσθένους 13
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

"Η Λυγερή και ο δράκος": Ένα παραμύθι φόρος τιμής στις μητέρες που έχουν χάσει τα παιδιά τους

Οι αφηγήτριες Ειρήνη Νικολακοπούλου και Βιργινία Κοκκίνου ηχογραφούν και μας παρουσιάζουν ένα παραμύθι με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/05/2024

"Ο τεμπέλης δράκος" ενώνει Αλκίνοο Ιωαννίδη, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Ρένα Μόρφη και Γιάννη Διονυσίου ξανά στη σκηνή

Τέσσερις μόνο ευκαιρίες θα έχετε για να παρακολουθήσετε τη μουσική παράσταση που φέρει την υπογραφή του Γιώργου Χατζηπιερή στο Μέγαρο Μουσικής.

Summer Camp στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Τα παιδιά θα αναζητήσουν τις προσωπικές τους ιστορίες μέσα από τα φωτογραφικά έργα της Cindy Sherman, τα εκθέματα του Μουσείου και ταινίες animation.

"Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου" παρουσιάζεται από τους Αντι-Δρώντες

Η ομάδα από την Κύπρο φέρνει στη σκηνή του Ιδρύματος "Μιχάλης Κακογιάννης" για μία μόνο παράσταση με ελεύθερη είσοδο το σπουδαίο έργο της Άλκης Ζέη.

Παιδικά προγράμματα για την περίοδο του Πάσχα στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Δημιουργικές δράσεις για παιδιά διαφορετικών ηλικιών στο Μουσείο του Ιδρύματος την Μεγάλη Εβδομάδα και την εβδομάδα του Πάσχα.

"Οι Άθλιοι": Τελευταίο Σαββατοκύριακο στον Ελληνικό Κόσμο

Η επιτυχημένη παράσταση για μικρούς και μεγάλους με τον Τάσο Χαλκιά, τη Βασιλική Ανδρίτσου και τον Ιβάν Σβιτάιλο ως Γιάννη Αγιάννη, κλείνει τον κύκλο της στο Θέατρον του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος.