Βιβλία για εφήβους που μπορεί να τους ξεκολλήσουν για λίγο από τις οθόνες

Επιλέγουμε βιβλία για νέους από τις καινούργιες εκδόσεις. Ορισμένα από αυτά βγαίνουν και σε e-book, πάντως!

Νέες εφηβικές εκδόσεις

Νέες εκδόσεις, με ενδιαφέρουσες ιστορίες εφηβικών ανησυχιών, εκπαιδευτικό περιεχόμενο αλλά και μία μικρή δόση μαγείας. Αυτές είναι οι νέες κυκλοφορίες εφηβικής λογοτεχνίας που θα κρατήσουν ασίγαστο το ενδιαφέρον των εφήβων αναγνωστών.

Εκδόσεις Πατάκη 

Η Ανδριανή και ο κυνηγός

Η Ανδριανή και ο κυνηγός 

Μεταφυσικό θρίλερ ή οικογενειακή περιπέτεια; Η γενιά του Netflix βρίσκει ένα ικανό λογοτεχνικό αντίβαρο στο βιβλίο της Ελένης Δικαίου που εκτυλίσσεται σε ένα απομακρυσμένο σαλέ στο βουνό. Έχοντας να αντιμετωπίσει το διαζύγιο και την απογοήτευση από τον άδοξο έρωτα της μητέρας της που καλείται να αναστήσει ένα ερείπιο μετατρέποντάς το σε ξενοδοχείο, η Ανδριανή μπλέκεται σε ένα συναρπαστικό κυνηγητό με κυνηγούς, εμπόρους ναρκωτικών και τα στοιχεία της φύσης που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον. Σύμμαχοί της δυο παράξενοι φίλοι που υπήρχαν μόνο για κείνη σε μια ξεχωριστή ιστορία ενηλικίωσης.  

Ένα αγγελάκι στα Εξάρχεια

Ένα αγγελάκι στα Εξάρχεια

Μπορεί ένα παιδί που ετοιμάζεται να περάσει το κατώφλι της εφηβείας στα Εξάρχεια τη δεκαετία του ‘50 να μιλήσει σε ένα σημερινό έφηβο; Το βιβλίο της πολυγραφότατης Λότης Πέτροβιτς - Ανδρουτσοπούλου, γραμμένο το 2006, επανακυκλοφορεί, και αποδεικνύει ότι η αμεσότητα, το χιούμορ και η ενδιαφέρουσα πλοκή του το καθιστούν διαχρονικό. Ο εμφύλιος, τα υποδήματα πολυτελείας Αιόλου και Σταδίου γωνία, η κυκλοφορία της ταινίας "Το παιδί και το Δελφίνι", η συναυλία του νέου συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, η εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη είναι μερικά μόνο από τα γεγονότα και τις όψεις της Αθήνας της εποχής που αποτελούν το φόντο της οικογενειακής ιστορίας. 

Αν έρθεις σαν τον άνεμο

Αν έρθεις σαν τον άνεμο 

Ο Τζερεμάια ήταν μαύρος, κι ας τον υποχρέωνε η γιαγιά του να κάθεται στη σκιά για να μη γίνει πολύ μαύρος. Η Έλλι είναι λευκή και Εβραία - πιπιλίζει το μικροσκοπικό Αστέρι του Δαβίδ που κρέμεται στην αλυσίδα στο λαιμό της όταν αγχώνεται. Οι δρόμοι τους, και μαζί δυο διαφορετικοί κόσμοι, συναντιούνται στη Νέα Υόρκη, κάπου μεταξύ Σέντραλ Πάρκ Ουέστ και Μπρούκλιν. Η Τζάκλιν Γούντσον, τιμημένη με τα βραβεία Hans Christian Andersen και Astrid Lindgren Memorial Award, μας παρασύρει, με τη μετάφραση της Αργυρούς Πιπίνη, σε μια διαφυλετική ιστορία πρώτης αγάπης που καταπιάνεται με σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα χωρίς διδακτισμό, συλλαμβάνοντας, παράλληλα, όπως αναφέρει η κριτική επιτροπή για την επιλογή "Εθνικού Πρεσβευτή της Λογοτεχνίας για Νέους στις Ηνωμένες Πολιτείες, "μοναδικά την ποίηση της καθημερινής πραγματικότητας, που μοιράζεται στη θλίψη και στην ελπίδα". 

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σχολομαντείο

Σχολομαντείο Μάθημα Πρώτο - Θανάσιμη εκπαίδευση

Η σχολή μαγείας στην οποία φοιτά η έφηβη Γκαλάντριελ (Ελ) θυμίζει περισσότερο αρένα επιβίωσης, όπου καλείται να βγει αλώβητη και στο σώμα και στην ψυχή, από το σχολείο όπου λίγοι επιβιώνουν. Η Ελ, πρέπει να βαδίσει τα επικίνδυνα μονοπάτια της σκοτεινής μαγείας μόνη της. Οι ζωντανές εικόνες του μυθιστορήματος φαντασίας της Ναόμι Νόβικ, σε μετάφραση της Βούλας Αυγουστίνου, που κυκλοφορεί και σε e-book (για όσους προτιμούν την άνεση της οθόνης) δημιουργούν μια γεμάτη μυστήριο και αγωνία γοτθική ατμόσφαιρα. Η βραβευμένη συγγραφέας "μεγάλωσε ακούγοντας πολωνέζικα παραμύθια και διαβάζοντας Τόλκιν" και σε αυτό το βιβλίο έχει καταφέρει όχι μόνο να δημιουργήσει έναν ολόκληρο κόσμο και σύστημα μαγείας από το μηδέν, αλλά και να πλάσει μία ενήλικη εκδοχή ενός σχολείου μαγείας. Όπως άλλωστε μας δίδαξε ο Χάρι Πότερ, τα μαγικά δεν είναι μόνο για τα μικρά παιδιά!

Το χαμένο κορίτσι -οδός τρόμου

Το χαμένο κορίτσι

Η Λίζι έχει τραβήξει την προσοχή όλων. Ειδικά των καινούργιων της φίλων Μάικλ και Πέπερ. Ώσπου ένα δυστύχημα, που θα φέρει μια σειρά θανάτων για όλους τους φίλους του Μάικλ, έναν προς έναν, βαραίνει αρχικά την Λίζι ως βασική ένοχη. Η τροπή των γεγονότων αλλάζει όμως τα πάντα. Το επόμενο θρίλερ της σειράς "Οδός Τρόμου" που ξεχώρισε τον συγγραφέα Ρ. Λ. Σταϊν στον χώρο των ιστοριών θρίλερ για εφήβους, και ήταν πηγή έμπνευσης για τις ταινίες τρόμου στο Netflix, είναι η ιστορία της καινούριας μαθήτριας του Σέιντισαϊντ Χάι, του λυκείου όπου "παράξενα πράγματα συμβαίνουν" και όπου "οι εφιάλτες γίνονται πραγματικότητα". "Το χαμένο κορίτσι", με τη ζωντανή μετάφραση της Ειρήνης Παϊδούση, κρατάει σε αγωνία με τις ανατροπές του και την κλιμάκωση τους και μας παρασύρει σε μία ιστορία προδοσίας που ξεκίνησε 60 χρόνια πριν. Κυκλοφορεί και σε e-book.

Εκδόσεις Καστανιώτη

τα φαντάσματα του Ντέμιν

Τα φαντάσματα του Ντέμιν

Μπορούμε άραγε να γεφυρώσουμε το χάσμα γενεών; Αυτό μας κάνει να αναρωτιόμαστε το πρώτο μυθιστόρημα της πρωτοεμφανιζόμενης γερμανίδας συγγραφέα Βερένα Κέσλερ, σε μετάφραση της Δέσποινας Κλεομβρότου. Η Λαρίσα –ή Λάρι, όπως προτιμά να την αποκαλούν – ονειρεύεται να φύγει από την πόλη της, ένα σημείο με ιδιαίτερη ιστορία. Στο Ντέμιν, μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, επιτελέστηκε η μεγαλύτερη μαζική δολοφονία που έχει ποτέ καταγραφεί στο ιστορικό της Γερμανίας. Αλλά για εκείνη, η πόλη είναι στοιχειωμένη από τη βαρετή καθημερινότητα που την περικλείει. Ίσως και αυτό να είναι ένα κοινό σημείο ταύτισης του χαρακτήρα της Λάρι με το εφηβικό κοινό, τα κοινά βιώματα θλίψης, μοναξιάς, φιλίας και πρωτόγνωρου έρωτα. Τι σχέση έχει η ηλικιωμένη γειτόνισσά της με τη Λάρι; Το μόνο σίγουρο είναι ότι εκτός από το όνειρό της να γίνει πολεμική ανταποκρίτρια έχει και να πολεμήσει με τις συνέπειες των αποφάσεών της.

Ξινή πορτοκαλάδα

Ξινή πορτοκαλάδα 

Το νεανικό μυθιστόρημα της Αλεξίας Κατσικογιάννη με πρωταγωνίστρια της Ειρήνη, δροσερό όσο η πορτοκαλάδα, μας καλεί να μείνουμε στη γη, όπως εκείνη, εκεί όπου δεν υπάρχουν γεωγραφικά σύνορα. Ενώ ο Αποστόλης δεν τολμάει να πει τα ανείπωτα, το γέλιο του Σίμου σιωπά μαζί με το σχολείο. Όλα συμβαίνουν, την εποχή που "οι πορτοκαλάδες γλυκαίνουν". Μια τέτοια μέρα δυο νέα παιδιά γεμάτα όνειρα, συζητούν γι’ αυτά στη στάση του λεωφορείου. Τι να είναι άραγε αυτό που κάνει τα όνειρα τόσο γλυκά και ταυτόχρονα παράξενα; 

Εκδόσεις Ψυχογιός

Πώς μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο

Πώς μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο

Μπορεί ένας έφηβος να αλλάξει τον κόσμο; Μια μικρή πράξη, μοιάζει με "ένα κυματάκι που μεγαλώνει" και το μόνο τελικά που έχει να κάνει, είναι να κοιτάξει πέρα από τον ορίζοντα, πέρα από τα γνώριμα σημεία της περιοχής του. Τι σημαίνει μία ματιά γεμάτη καλοσύνη; Από πού να ξεκινήσουμε σε αυτόν τον κόσμο που είναι μεγάλος; Δεν πειράζει που γι’ αρχή δεν γνωρίζεις πώς να κάνεις την αρχή. Αρκεί, να βαδίζεις με ασφάλεια. Το εικονογραφημένο βιβλίο γνώσεων σε μετάφραση Χρύσας Μπανιά, είναι γεμάτο με ιδέες για έναν καλύτερο κόσμο, όπου μπορεί να συνεισφέρει και ένας έφηβος. Κοινωνικές δράσεις, εκστρατείες, συλλογή υπογραφών… Αλλά και συμβουλές για την επίτευξη της αυτονομίας, την πρόσληψη γνώσης και τον χειρισμό αυτής ως εργαλείο ενηλικίωσης.

Φινάλε

Φινάλε

Το "Φινάλε" της τριλογίας της Στέφανι Γκάρνερ, με 1.000.000 αντίτυπα παγκοσμίως, είναι πράγματι το "τέλος για το οποίο αξίζει να περιμένεις". "Έχουν περάσει δυο μήνες από τότε που οι Μοίρες απελευθερώθηκαν από μια τράπουλα, δυο μήνες από τότε που ο Λέτζεντ διεκδίκησε τον θρόνο και δυο μήνες από τότε που η Τέλα ανακάλυψε ότι το αγόρι με το οποίο είναι ερωτευμένη στην πραγματικότητα δεν υπάρχει". Στο "Κάραβαλ", έπεται το τέλος…με την φρέσκια αφήγηση, σε μετάφραση Πηνελόπης Τριαδά που κρατάει τη προσοχή μας αμείωτη. Σε αυτό το βιβλίο διακυβεύονται πολλά, και τα άγνωστα μυστικά, όταν αποκαλύπτονται, φέρνουν το απροσδόκητο στην πρώτη γραμμή των σελίδων του βιβλίου ή της ψηφιακής εκδοχής του ως e-book, για να διασταυρωθεί με τις κρίσιμες αποφάσεις των ηρώων του. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Παιδικές δράσεις με ελεύθερη είσοδο στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Η δωρεάν δράση που αγαπήθηκε από οικογένειες με παιδιά έως 10 ετών, επιστρέφει στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης με μια σειρά διασκεδαστικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για όλα τα Κυψελάκια.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Summer Camp 2024: Καλοκαιρινή απόδραση για παιδιά στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Βιωματικές δραστηριότητες που συνδυάζουν το παιχνίδι με τη μάθηση, πάντοτε ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

Το 11ο καλλιτεχνικό summer camp από τις Μορφές Έκφρασης έρχεται αυτό το καλοκαίρι

Με τη θεματική "Η ομορφιά μιας απλής ζωής" επιστρέφει λίγο μετά τη λήξη της σχολικής χρονιάς η διοργάνωση που προσφέρει παιχνίδι και χαρά σε παιδιά και εφήβους μέσω της τέχνης.

"Ραπουνζέλ: τα μαλλιά της κουβάρια": Τελευταία παράσταση και πρόσω ολοταχώς για καλοκαίρι

Το παραμύθι των αδερφών Γκριμ που παρουσιάστηκε από την παιδική σκηνή της Γιούλης Ηλιοπούλου ολοκληρώνει τον κύκλο του στο Πειραιώς 131 και ετοιμάζεται για τα θερινά φεστιβάλ.

"Πάσχα στη στάνη του μπάρμπα-Γιώργου" από το θέατρο σκιών Τάσου Κώνστα

Μία διασκεδαστική πασχαλινή έξοδος για τους μικρούς μας φίλους είναι η παράσταση του Τάσου Κώνστα στην Paraga, με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο Καραγκιόζη.

Easter Camp στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Υπαίθριες δραστηριότητες, εικαστικές δημιουργίες, παιχνίδια μυστηρίου, ακροβατικά, yoga, χορός και μουσική συνθέτουν ένα πλούσιο πασχαλινό πρόγραμμα.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους στο Μέγαρο Μουσικής

Συναυλίες, αφηγήσεις, προβολές, βιωματικά εργαστήρια, επισκέψεις γνωριμίας με τους ανθρώπους και τους χώρους του Μεγάρου, αλλά και με τους συντελεστές των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.