"Οιδίπους επί Κολωνώ": Ο Δημήτρης Καταλειφός στην ωριμότερη στιγμή του

Ο Δημήτρης Καταλειφός ηγείται ενός εξαιρετικού θιάσου αναλαμβάνοντας τον ομώνυμο πρωταγωνιστικό ρόλο στον "Οιδίποδα επί Κολωνώ" του Σοφοκλή, που θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο σε συμπαραγωγή του Πολιτιστικού Οργανισμού "Λυκόφως" με το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου.

Οιδίπους ©Patroklos Skafida

Ο Δημήτρης Καταλειφός ηγείται ενός εξαιρετικού θιάσου –Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Αγγελική Παπαθεμελή, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Μάξιμος Μουμούρης, Χρήστος Σαπουντζής, Γιώργος Νούσης, Νίκος Νίκας, Γιώργος Φριντζήλας, Damiano Ottavio Bigi, Νίκος Δερτιλής, Γιώργος Μπούτσικας κ.ά.– αναλαμβάνοντας τον ομώνυμο πρωταγωνιστικό ρόλο στον "Οιδίποδα επί Κολωνώ" του Σοφοκλή, που θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο στις 4 και 5 Αυγούστου, σε συμπαραγωγή του Πολιτιστικού Οργανισμού "Λυκόφως" με το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου.

Ο Γιώργος Σκεύας σκηνοθετεί το αριστουργηματικό έργο καθοδηγώντας τον σπουδαίο ηθοποιό στην ωριμότερη στιγμή της πορείας του σε έναν ταιριαστό ρόλο, τριάντα χρόνια μετά την τελευταία του εμφάνιση στο Αργολικό Θέατρο. Στο κύκνειο άσμα του Σοφοκλή, που παραστάθηκε περί το 401 π.X., πέντε χρόνια μετά το θάνατο του ποιητή, ο Οιδίποδας, άλλοτε κραταιός βασιλιάς της Θήβας, γέροντας πια, τυφλός και εξόριστος, φτάνει στον αθηναϊκό δήμο του Ιππίου Κολωνού, οδηγούμενος από τη μικρότερη κόρη του, την Αντιγόνη.

Οιδίπους
©Patroklos Skafida

Σύμφωνα με το χρησμό, το ιερό άλσος των Ευμενίδων θα είναι ο τόπος της τελικής του ανάπαυσης. Ένας περαστικός τον αναγνωρίζει ενώ κάθεται σε ένα βράχο και του ζητά να αποχωρήσει από την ιερή περιοχή με τη σύμφωνη γνώμη των γερόντων του τόπου. Ο Οιδίποδας επικαλείται την αθηναϊκή φιλοξενία και ζητά να δει τον Θησέα, το βασιλιά της Αθήνας, ο οποίος του προσφέρει απλόχερα προστασία αλλά και την πραγματοποίηση της επιθυμίας του να ταφεί στο χώμα της Αθήνας όταν έρθει το τέλος της ζωής του. Παράλληλα, καταφτάνει η Ισμήνη, η άλλη κόρη του Οιδίποδα, μεταφέροντας τα νέα ότι οι δύο γιοι του, ο Ετεοκλής και ο Πολυνείκης, βρίσκονται στα πρόθυρα εμφύλιου πολέμου, διεκδικώντας την εξουσία στην πόλη των Θηβών.

Οιδίπους
©Patroklos Skafida

Η Αθήνα αναδεικνύεται εδώ ως η ιδανική πολιτεία που προσφέρει άσυλο σε έναν ικέτη, αγκαλιάζοντας την αδυναμία του, σε αυτόν τον τελευταίο ύμνο του μεγάλου τραγικού για την πόλη αλλά και για το τέλος ενός ήρωα σημαδεμένου από τη μοίρα. Η παράσταση φέρνει στο προσκήνιο αυτόν το μετεωρισμό ανάμεσα στο δίκαιο και το άδικο, στην αποδοχή της μοίρας και την άρνησή της. "Είναι η συντριβή και η δικαίωσή του μαζί, το μετέωρο πέρασμά του στον άλλο τόπο. Ο λόγος, μέσα από τη μουσική των σωμάτων, γίνεται ένας τόπος αιώνιος, ο αιώνιος χρησμός. Αυτόν το λόγο και τη βαθιά ποιητική, χρησμική του δύναμη, ζητά να απελευθερώσει αυτή η παράσταση", όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης. 

Τη μετάφραση υπογράφουν οι Χρύσα Προκοπάκη και Θάνος Τσακνάκης και τη δραματουργική επεξεργασία η πρώτη μαζί με το σκηνοθέτη. Η πρωτότυπη μουσική σύνθεση είναι της Σήμης Τσιλαλή, τα σκηνικά και τα κοστούμια της Λίλης Πεζανού, οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου, ενώ την κίνηση επιμελείται ο Νταμιάνο Οτάβιο Μπίτζι. Η πρεμιέρα της πανελλαδικής περιοδείας της παράστασης θα γίνει στις 27 Ιουλίου στο Θέατρο Φρύνιχος στους Δελφούς.

Περισσότερες πληροφορίες

Οιδίπους επί Κολωνώ

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 100 '

Ο Οιδίπους, γέρος και τυφλός, φτάνει στην Αθήνα με τη βοήθεια της κόρης του Αντιγόνης. Η άφιξή του θα προκαλέσει αναστάτωση στους κατοίκους της περιοχής, όμως ο βασιλιάς Θησέας θα δεχτεί τη φιλοξενία του, καθώς και το αίτημά του να ταφεί εκεί, στο ιερό άλσος των Ευμενίδων, σύμφωνα με χρησμό που του είχε δοθεί. Σύντομα, στην Αθήνα θα καταφθάσει και η κόρη του Ισμήνη, για να μεταφέρει το μήνυμα ότι οι δύο γιοι του, Ετεοκλής και Πολυνείκης, βρίσκονται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου. Στον Κολωνό έρχεται και ο Κρέων για να τον πείσει να επιστρέψει, όμως όταν βλέπει ότι τα λόγια του δεν λειτουργούν θα καταφύγει στη βία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Αφιερώματα