Tech-ανασκόπηση 2015: Προβλέψεις για το 2016

Από τα πιθανά σενάρια που διαβλέπουμε, σε ποιά θα στοιχηματίζαμε;

Από μερικές απόψεις φαντάζει σχεδόν... οξύμωρο να κάνει οποιοσδήποτε προβλέψεις για την αγορά της τεχνολογίας "δώδεκα μήνες μπροστά", τη στιγμή που οι ρυθμοί με τους οποίους αυτή κινείται αποδεδειγμένα επιτρέπουν εκπλήξεις και ανατροπές όλων των ειδών. Επειδή, ωστόσο, είναι σαφώς ενδιαφέρον να "ταξιδεύει στο μέλλον" κανείς, έστω και για λίγο, έστω και υποθετικά, πάντοτε μπαίνουμε σε αυτήν την διαδικασία της "κρυστάλλινης σφαίρας". Αν μη τί άλλο, οι προβλέψεις αυτές είναι πιθανό να διαμορφώσουν σε μεγάλο βαθμό και τον χαρακτήρα της επόμενης χρονιάς ως τεχνολογικά αυξημένου ενδιαφέροντος ή όχι. Για να δούμε, λοιπόν!

Στην αγορά του home cinema, για το 2016 δύο είναι τα ερωτήματα που αξίζουν περισσότερο απάντησης. Ένα: θα εισέλθουν στην αγορά των τηλεοράσεων OLED αρκετοί άλλοι "παίκτες" πλην της LG, ώστε να υπάρξει γόνιμος ανταγωνισμός, να μειωθούν οι τιμές των σχετικών μοντέλων και να συζητήσουμε για ευρύτερο καταναλωτικό ενδιαφέρον προς αυτές; Μέχρι στιγμής δεδηλωμένη είναι μόνο η Panasonic. Δύο: θα αποδείξουν οι κατασκευαστές και οι κινηματογραφικές πως "έμαθαν από τα λάθη" που έγιναν με την εισαγωγή του Blu-ray στην αγορά το 2006, προσφέροντας αυτή τη φορά συσκευές αναπαραγωγής και δισκάκια UHD Blu-ray σε λογικές τιμές; Μέχρι στιγμής το μόνο UHD BD player της αγοράς κοστίζει άνω των €3000. Οι αντίστοιχες προβλέψεις μας, λοιπόν; Δυστυχώς... όχι και όχι. Μακάρι να κάνουμε λάθος, φυσικά, αλλά μέχρι στιγμής οι προθέσεις που διακρίνουμε - και στα δύο ερωτήματα - είναι άλλες. Όχι αυτές που θα έπρεπε.

Όσον αφορά στα laptops, τα tablets, τα λειτουργικά τους συστήματα και όλα τα συναφή προϊόντα, είναι... ευκολάκι οι προβλέψεις, καθώς εν πολλοίς γνωρίζουμε τί σχεδιάζουν οι πρωταγωνίστριες εταιρείες του hardware. Ναι, θα δούμε ισχυρότερους Η/Υ όλων των ειδών και περισσότερες "υβριδικές" προτάσεις. Προτιμούμε να διακινδυνεύσουμε, ωστόσο, δύο άλλες προβλέψεις. Μία: τα Windows 10 δεν θα έχουν την "εκρηκτική" χρονιά που χρειάζεται η Microsoft ώστε να αποκτήσουν μεγάλο μερίδιο αγοράς γρήγορα και να μειωθεί το αντίστοιχο (ακόμη μεγάλο) των Windows 7. Δύο: η Intel δεν θα κατορθώσει να διαθέσει στους κατασκευαστές τους επεξεργαστές Cannonlake, κατασκευής "επόμενης γενιάς" (10nm) εγκαίρως για την νέα σχολική χρονιά (Back to School) κατά την οποία πωλούνται τα πιο πολλά νέα laptop και υβριδικά PC. Και στις δύο περιπτώσεις η... προϊστορία δεν επιτρέπει αισιοδοξία για το αντίθετο.

Στις αγορές των smartphones, των ψηφιακών φωτογραφικών και των φορητών media players οι προβλέψεις είναι δυσκολότερες. Θα κάνουμε όμως μερικές συγκεκριμένες: στην κατηγορία των τρίτων στοιχηματίζουμε πως θα εμφανιστεί μέσα στο 2016 ένα sexy, πάνοπλο τέτοιο προϊόν που θα έχει λογικό αντίτιμο - γιατί... όχι, δεν θεωρούμε πως αν μία συσκευή ενσωματώνει προσεγμένο κύκλωμα ήχου κι αναπαράγει αρχεία FLAC πρέπει να κοστίζει €700-€1000. Στις ψηφιακές φωτογραφικές οι σχετικές ζυμώσεις γίνονται εδώ και καιρό, οπότε μέσα στο 2016 πιστεύουμε πως θα δούμε την πρώτη DSLR εναλλάξιμων φακών με δυνατότητα σύλληψης video ανάλυσης 4Κ και κόστος απόκτησης κάτω από τα €1000. Όσον αφορά στα smartphones, δε; Κάνουμε μία πρόβλεψη με... θράσος: του χρόνου τέτοιο καιρό θα έχουμε στην αγορά έναν λιγότερο "παίκτη". Θα είναι η Sony, η Microsoft ή η HTC αυτή που θα εγκαταλείψει; Ίσως καμία... ίσως όλες!

Όσον αφορά στην ηλεκτρονική ψυχαγωγία, διαφαίνεται ήδη πως η Sony με το PS4 θα έχει ένα εξαιρετικό 2016 και η Microsoft με το Xbox One ένα δύσκολο. Τα ερωτήματα που αξίζουν... στοιχημάτων για πρόβλεψη, πάντως, είναι και εδώ δύο. Ένα: θα κατορθώσουν τα τρία διαφορετικά περιφερειακά εικονικής πραγματικότητας - το PlayStation VR, το Oculus Rift και το HTC Vive δηλαδή - να εντυπωσιάσουν το κοινό αρκετά ώστε να έχουν επιτυχημένο εμπορικό ξεκίνημα; Δύο: θα κάνει η Nintendo την έκπληξη, παρουσιάζοντας και κυκλοφορώντας τα δύο επόμενα συστήματά της - ένα οικιακό και ένα φορητό - μέσα σε αυτό το δωδεκάμηνο; Αν στοιχηματίζαμε, θα απαντούσαμε "όχι" και στα δύο ενδεχόμενα (με εξαίρεση ίσως το PlayStation VR... η επιτυχία όμως του οποίου εξαρτάται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες). Δεν είναι θέμα απαισιοδοξίας, αλλά μάλλον ρεαλισμού: τα δύσκολα να γίνουν, είναι πια όντως πολύ δύσκολα.

Διαβάζοντας κανείς τις προβλέψεις μας για το 2016 θα μπορούσε εύκολα να συμπεράνει πως... δεν την διακρίνουμε ως υποψήφια για "συναρπαστική" τεχνολογικά χρονιά. Θα έκανε λάθος. Η εισαγωγή τόσων νέων προϊόντων στην αγορά - προϊόντων μάλιστα που "μαγειρεύονται" επί σειρά ετών για την πρεμιέρα τους την εμπορική - είναι πρακτικά βέβαιο πως δεν θα μάς επιτρέψει να... πλήξουμε ακριβώς. Απλώς είναι τόσες οι διαρροές πληροφοριών στο Web πια, και τόσο έκδηλη η επιθυμία των κατασκευαστριών εταιρειών να ακολουθούν την ασφαλή οδό... "βήμα-βήμα", ώστε είναι πολύ δύσκολο να προκύψουν μεγάλες εκπλήξεις πραγματικά "από το πουθενά". Ελπίζουμε σε αυτές, όμως; Εννοείται πως ναι - διαφορετικά... πώς θα ήταν διασκεδαστικό το ρίσκο των προβλέψεων; Καλή χρονιά σε όλους και όλες, λοιπόν!