Γάμος

3,5

Χρησιμοποιώντας μια σκηνική γλώσσα που εκμεταλλεύεται ταυτόχρονα την ωμότητα του «in-yer-face» θεάτρου και τη μεταδραματική αποστασιοποίηση, οι δύο σκηνοθέτες μετατρέπουν τη θέαση ενός εξαρχής σκληρού έργου σε μια τραχιά σκηνική εμπειρία που ξεβολεύει.

Γάμος

Ενοχλητική. Αυτή η λέξη ταιριάζει στην παράσταση που συνσκηνοθετούν ο Κώστας Παπακωνσταντίνου και η Αγγε­λική Μαρίνου. Το έργο του Μάριου Ποντίκα τούς δίνει την πρώτη ύλη, και όχι μόνο από την άποψη του θέματος. Η υπόθεση αφορά το βιασμό μιας νεαρής κοπέλας την οποία η οικογένειά της αποφασίζει να παντρέψει με τον θύτη προκειμένου να αποφύγει το σκάνδαλο. Αν και μεγάλη έμφαση έχει δοθεί –όχι άδικα– στο ότι το θέμα του έργου αποδεικνύεται επίκαιρο σαράντα χρόνια μετά τη συγγραφή του (πρωτοανέβηκε το 1980 στο Θέατρο Τέχνης), θα ήταν άδικο να υποστηρίξουμε πως η αξία του "Γάμου" σταματάει εκεί.

Ο Ποντίκας εμφυτεύει στη ρεαλιστική γραφή του μια εξπρεσιονιστική σκηνική γλώσσα που συναντάμε σε σύγχρονες περφόρμανς: το σκηνικό στήνεται στην αίθουσα του δικαστηρίου όπου δικάζεται ο θύτης και η δράση αφορά τον περίγυρο του θύματος. Η ίδια η κοπέλα θα μπορούσε να απουσιάζει, όμως ο συγγραφέας την τοποθετεί σε πρώτο πλάνο, πάνω στη γυναικολογική καρέκλα, τυλιγμένη με γάζες, σε έναν βουβό μεν ρόλο, που όμως η φυσική του παρουσία αποτελεί μια εύγλωττη, ηχηρή εικόνα. Το σώμα, όχι οι λέξεις, γίνεται το μέσο. Αυτή η σωματική παρουσία αποκτάει ακόμη ισχυρότερο ρόλο στην παράσταση, με την επιλογή των σκηνοθετών να εκθέσουν το θύμα μπροστά μας χωρίς εσώρουχο, σε μια εσκεμμένη παραβίαση των ορίων της ιδιωτικότητας και της αυτοδιάθεσης του γυναικείου σώματος – μια "στα μούτρα μας" υπενθύμιση της αντικειμενικοποίησης της γυναικείας φύσης και υπόστασης, ακόμη ένας βιασμός.

Η σωματική ερμηνεία της Μαργαρίτας Τρίκκα δονεί με ηλεκτρισμένη ενέργεια τον ρόλο, ενώ, στον αντίποδα, η Βάσω Καμαράτου ερμηνεύει χωρίς να "ερμηνεύει" τον ρόλο της μάνας. Η βαθιά εσωτερικότητα με την οποία αποδίδει μια γυναίκα που στιγμιαία ξεσπά απέναντι στην "ντροπή που τους βρήκε", αλλά ακολούθως ενσαρκώνει την οδύνη και την εκμηδένιση που βιώνει ως μητέρα και ως γυναίκα είναι υποδειγματική. Αν η παράσταση οριζόταν πάνω σε αυτούς τους δύο πυλώνες, θα κέρδιζε περισσότερο.

Γάμος - εικόνα 1

Στην κορυφή του τριγώνου βρίσκεται ο Ελισσαίος Βλάχος στον ρόλο του πατέρα, κατεξοχήν φορέα της πατριαρχικής αντίληψης, καθοδηγούμενος όμως σε έναν διαρκή παροξυσμό που εκτροχιάζει το σκηνικό ύφος σε άλλα μονοπάτια. Η Μυρτώ Πανάγου έχει ωραίες στιγμές στον –ανατριχιαστικό– ρόλο της αδερφής, που συντάσσεται με την καθιερωμένη αντίληψη περί ευθύνης του θύματος, ενώ οι Δημήτρης Κουτρουβιδέας και Δημοσθένης Ξυλαρδιστός χρησιμοποιούνται ωραία από τη σκηνοθεσία, αναλαμβάνοντας τους υπόλοιπους ρόλους (μάρτυρες, ιατροδικαστής, συνήγοροι κ.λπ.), συμπυκνώνοντας έτσι τις πολλαπλές φωνές του έργου, το οποίο –θα πρέπει να ειπωθεί– δεν κάνει μια πρώτου επιπέδου διάλεξη περί πατριαρχίας, αλλά φωτίζει εύστοχα διαφορετικές πλευρές του φαινομένου. Τα σκηνικά της Βίκυς Πάν­τζιου (ένας σωρός από εφημερίδες κι εκκλησιαστικές εικόνες) σχολιάζουν με τον δικό τους τρόπο το ζήτημα και συνδράμουν την τραχιά αίσθηση που αφήνει η παράσταση.

ΣΤΑΘΜΟΣ ΘΕΑΤΡΟ Βίκτωρος Ουγκώ 55, Μεταξουργείο, 2105230267. Διάρκεια: 85΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Γάμος

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 85 '

Με αφορμή το βιασμό της μικρότερης κόρης μιας φτωχής οικογένειας, ο συγγραφέας καταπιάνεται με θέματα όπως η πατριαρχία, η ενδοοικογενειακή βία και η διαμόρφωση της κοινής γνώμης.

Σταθμός Θέατρο

Βίκτωρος Ουγκώ 55

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ορφέα Αυγουστίδη & Ευγενία Σαμαρά, πώς ζωντανεύει ένα αλληγορικό αριστούργημα;

Ο Ορφέας Αυγουστίδης και η Ευγενία Σαμαρά μιλούν για την παράσταση "Εκείνος που έκλεψε τη μέρα και πλήρωσε τη νύχτα", το αλληγορικό αριστούργημα του εξπρεσιονιστικού θεάτρου του Γκέοργκ Κάιζερ, σε νέα διασκευή και σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, που ανεβαίνει στο Νέο Θέατρο "Κατερίνα Βασιλάκου" – "Μαριάννα Τόλη" στις 19 Δεκεμβρίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
13/12/2025

Γέλιο για μικρούς και μεγάλους: Το Christmas Comedy Club του Γιώργου Χατζηπαύλου

Το "Comedy Club Xmas Special" του Γιώργου Χατζηπαύλου είναι η παράσταση που διασκεδάζει όλη την οικογένεια και έρχεται στην Αίθουσα Γιάννης Μαρίνος του Μεγάρου Μουσικής.

Χριστούγεννα με Παπαδιαμάντη: Ο Θανάσης Σαράντος επιστρέφει με τον "Αμερικάνο"

Τέσσερις παραστάσεις στο Θέατρο Ροές σας περιμένουν για να ταξιδέψετε με το αριστουργηματικό έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, "Ο Αμερικάνος", σε ερμηνεία Θανάση Σαράντου. Αξιοποιήστε την ειδική τιμή προπώλησης €10 για όλες τις παραστάσεις έως τις 28 Δεκεμβρίου.

"Καραμέλες Ούζου": "Δοκιμάστε" την σπαρταριστή κωμωδία μυστηρίου με το ανατρεπτικό φινάλε!

Το έργο του Γιάννη Γαλανόπουλου, με τον Σταύρο Νικολαΐδη και τον Βασίλη Κούκουρα, γεμίζει γέλιο τα Δευτερότριτά μας στο Από Μηχανής Θέατρο.

6 κωμωδίες που δεν πρέπει να χάσετε

Από τον κλασικό Μολιέρο ως το ελληνικό θέατρο του 21ου αι., αυτές οι κωμωδίες δεν προσφέρουν μόνο ανάλαφρες στιγμές αλλά και την απόδειξη πως το χιούμορ είναι ο καλύτερος τρόπος για να ειπωθούν τα πιο σοβαρά πράγματα.

Χριστουγεννιάτικη προσφορά για τις έξι τελευταίες παραστάσεις του "Match"

Η Χριστουγεννιάτικη προσφορά για τις έξι τελευταίες παραστάσεις του "Match" είναι μια ιδανική ευκαιρία να ζήσουμε μια σύγχρονη, ανατρεπτική κωμωδία που μιλά για τον έρωτα, την τεχνολογία και τη δύναμη της ανθρώπινης σύνδεσης.

"Μαρτυρία μιας κλεμμένης εφηβείας": Η ιστορία μιας νεαρής που αγωνίζεται να αμφισβητήσει το άδικο

Η ελληνική θεατρική σκηνή υποδέχεται για πρώτη φορά το "Le Consentement" της Vanessa Springora. Με τίτλο "Μαρτυρία μιας κλεμμένης εφηβείας" και σκηνοθεσία Ειρήνης Λαμπρινοπούλου, η παράσταση φωτίζει εξουσία, ευαλωτότητα και τα όρια της συναίνεσης μέσα από ζωντανή αφήγηση και μουσική.