Video walkthrough: Η Ναταλία Δραγούμη στην παράσταση "Μαντάμ Μποβαρί" στο θέατρο Αποθήκη

Η Πέγκυ Τρικαλιώτη ερμηνεύει έναν ρόλο ζωής στο κλασικό αριστούργημα του Φλομπέρ, σε μια παράσταση δυνατών συγκινήσεων και σκηνοθεσία της Λίλλυς Μελεμέ.

Μαντάμ Μποβαρί © Γιώργος Καλφαμανώλης

Η Ναταλία Δραγούμη παρακολύθησε την ιστορία πάθους και επανάστασης της "Μαντάμ Μποβαρί" που διαδραματίζεται στη σκηνή του θεάτρου Αποθήκη, σε σκηνοθεσία της Λίλλυς Μελεμέ και απόδοση της Έλσας Ανδριανού. Πρόκειται για μία σκηνική διασκευή του γνωστού μυθιστορήματος του Γκυστάβ Φλομπέρ που στην εποχή του προκάλεσε σάλο, με αποτέλεσμα ο ίδιος ο συγγραφέας να κατηγορηθεί για προσβολή της θρησκείας και των δημοσίων ηθών! Κι όλο αυτό γιατί το έργο αφηγείται την ιστορία μιας νεαρής, παντρεμένης γυναίκας που προσπάθησε να ζήσει με πάθος τη ζωή της.

Παρά τα περισσότερα από τα 150 χρόνια που μας χωρίζουν από τη χρονολογία συγγραφής του έργου, η απόσταση καταργείται μια που η νεαρή Έμμα, η μαντάμ Μποβαρί, είναι μία γυναίκα που αναζητά τη θέση της στον κόσμο. Ο Φλομπέρ έγραψε ένα έργο που αποκάλυψε τον ασφυκτικό για τις γυναίκες τρόπο με τον οποίο ήταν δομημένη η μπουρζουαζία της εποχής του και έδωσε ένα διαχρονικό ψυχογράφημα του ανθρώπου που προσπαθεί να ζήσει τη δική του αλήθεια - κι ας "καεί" από τις επιθυμίες του.

Μαντάμ Μποβαρύ
© Γιώργος Καλφαμανώλης

Αυτό το πάθος πλημμυρίζει την παράσταση της Λίλλυς Μελεμέ, καθώς μεταφέρει τον παθιασμένο και τολμηρό ψυχισμό της Έμμας, με επίκεντρο την σαρωτική Πέγκυ Τρικαλιώτη, που φλέγεται από τις ανικανοποίητες επιθυμίες της ηρωίδας της. Με μια ερμηνεία που κλιμακώνεται, η ευαίσθητη ηθοποιός μεταμορφώνεται από τη νεαρή κοπέλα που αποζητάει να ζήσει τις μεγάλες συγκινήσεις που διαβάζει στα αγαπημένα της μυθιστορήματα για να ξεφύγει από τη μιζέρια της επαρχιακής ζωής, στην εκρηκτική γυναίκα που αναζητά το πάθος, την ηδονή και την υπέρβαση, με μια ένταση που γίνεται εμμονή για να καταλήξει σε ολέθρια λάθη και τραγικές συνέπειες.

Μαντάμ Μποβαρί
© Γιώργος Καλφαμανώλης

Παράλληλα, η παράσταση ανασυνθέτει τον μίζερο γάμο και τον μικροαστικό κόσμο στον οποίο είναι παγιδευμένη η ηρωίδα, έναν κόσμο φτιαγμένο από άντρες για άντρες, στον οποίο αρνείται να υποταχθεί. Δίπλα στην Πέγκυ Τρικαλιώτη, ο Κώστας Βασαρδάνης είναι συγκινητικός καθώς ερμηνεύει με σπαραγμό τον ρόλο του γιατρού Σαρλ Μποβαρί, που αγαπάει ειλικρινά τη γυναίκα του αλλά αδυνατεί να της προσφέρει ό,τι αυτή επιθυμεί, κάτι που συντελεί και στη δική του συντριβή. Μαζί τους, τρεις ακόμη ικανοί ηθοποιοί, ο Ανδρέας Νάτσιος, ο Πάρης Θωμόπουλος και ο Γιάννης Εγγλέζος, ερμηνεύουν πολλαπλούς ρόλους, καταφέρνοντας έτσι να συμπυκνώσουν την ουσία του μυθιστορήματος σε μια ευέλικτη σκηνική πρόταση, χάρη και στην καίρια διασκευή της Έλσας Ανδριανού.

 Ξεχωριστή είναι και η αισθητική της παράστασης: η ατμόσφαιρα δονείται από την πρωτότυπη μουσική της Ειρήνης Σκυλακάκη, που ακολουθεί τις ποικίλες συναισθηματικές διακυμάνσεις της ιστορίας. Τα κοστούμια που υπογράφει η Βασιλική Σύρμα αποτυπώνουν πολύ ωραία την αισθητική του 19ο αιώνα, ενώ το λιτό σκηνικό της Νατάσας Παπαστεργίου καταφέρνει να αιχμαλωτίσει με λίγα αλλά καίρια αντικείμενα τους πολλαπλούς χώρους όπου διαδραματίζεται το έργο.

Περισσότερες πληροφορίες

Μαντάμ Μποβαρί

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 125 '

Η Έλσα Ανδριανού διασκευάζει το κλασικό έργο που παρουσιάζει την ιστορία της Έμμα, μιας νέας κοπέλας από την επαρχία, που ονειρεύεται διακαώς την απόδραση της από την μίζερη καθημερινότητα που την περιτριγυρίζει, αναζητώντας τις έντονες συγκινήσεις και τις συναισθηματική εξάρσεις που περιγράφονται στα ρομαντικά μυθιστορήματα που διαβάζει. Ο γάμος της με τον Σαρλ Μποβαρί, έναν αφοσιωμένο και χαμηλών τόνων επαρχιακό γιατρό που την αγαπά πραγματικά, σύντομα αποδεικνύεται κάθε άλλο παρά ιδανικός. Παγιδευμένη σε ένα περιβάλλον γεμάτο συντηρητικές προκαταλήψεις, απομονωμένη σε έναν κόσμο φτιαγμένο από άντρες για άντρες, η Έμμα αρνείται να επαληθεύσει τον διακοσμητικό ρόλο που έχουν προδιαγράψει οι άλλοι για αυτήν και αναζητά καταφύγιο στις χίμαιρές της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/05/2024

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.

"Farewell / Εν τόπω χλοερώ": Η ομάδα του "Nostalgia generation" ξαναχτυπά

Σε συνέχεια της περσινής sold-out παράστασης, οι Ντουθ φέρνουν το δεύτερο μέρος ενός ζωντανού sitcom που μιλά για τις ανεξάντλητες πιθανότητες και τις χαμένες ευκαιρίες των millennials.

Κατερίνα Πατσιάνη: "Το Πολυτεχνείο είναι ακόμη ζωντανή, βιωμένη μνήμη"

Με αφορμή τις τελευταίες παραστάσεις του "Tank / Όλη νύχτα εδώ" στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν από την ομάδα RMS MATAROA που σκηνοθετεί ο Μάνος Βαβαδάκης, μιλήσαμε με την ηθοποιό Κατερίνα Πατσιάνη για τη μοναδική παράσταση της φετινής σεζόν που μιλά για όσα συνέβησαν τον Νοέμβριο του 1973.

Νεκτάριε Λιονάκη πώς "Το Nόημα" της Μαρίας Λαϊνά έγινε "Ζάχαρη" κι εσείς "ένα πείραμα για την εμμονή της κατάκτησής της";

Τι σχέση έχει η "Ζάχαρη" με την ψυχική ισορροπία; Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη για την πρώτη του παράσταση που έρχεται τον Μάιο στο "Μπάγκειον" και κάνει -στην κυριολεξία- πραγματικότητα ένα όνειρό του.