"Ένα παιδί μετράει τ' άστρα": Το αγαπημένο μυθιστόρημα του Μενέλαου Λουντέμη στο Νέο Θέατρο "Κατερίνα Βασιλάκου-Μαριάννα Τόλη"

Το διαχρονικό λογοτέχνημα για παιδιά που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές επιστρέφει στη σκηνή σε μια παράσταση αφιερωμένη στα παιδιά, για να μιλήσει για διαχρονικές αξίες, όπως η διαφορετικότητα, η ελευθερία της γνώμης, το δικαίωμα στην εκπαίδευση.

Ένα παιδί μετράει τ' άστρα ©M21 FILMS

Το αγαπημένο μυθιστόρημα του Μενέλαου Λουντέμη "Ένα παιδί μετράει τ’άστρα" ανεβάζει φέτος η Παιδική Σκηνή "Μαριάννα Τόλη”, σε σκηνοθεσία του Αναστάση Δεληγιάννη. Το αυτοβιογραφικό έργο που έχει συνδεθεί με την παιδική ηλικία πολλών γενεών ζωντανεύει στη σκηνή του Νέου Θεάτρου "Κατερίνα Βασιλάκου-Μαριάννα Τόλη" σε μια θεατρική διασκευή (από τη Σίσσυ Αλατά) η οποία παραμένει πιστή στην τρυφερή ματιά του συγγραφέα και τα διαχρονικά του μηνύματα, διατηρώντας μάλιστα αυτούσιο τον λόγο του σε αρκετά σημεία της παράστασης.

Ένα παιδί μετράει τ' άστρα
©M21 FILMS

Όπως έλεγε για τον σπουδαίο Έλληνα συγγραφέα η Διδώ Σωτηρίου "Ο Μενέλαος Λουντέμης ήταν ένας από τους ωραίους της γενιάς των Ρωμιών λογοτεχνών που κλείσανε στο έργο τους τη δίψα και τους αγώνες του λαού μας για ελευθερία, δημοκρατία, ανθρωπισμό...". Πράγματι τα λόγια της επιβεβαιώνονται μέσα από τα αναπάντεχα επίκαιρα μηνύματα που πραγματεύεται το έργο. Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη Αναστάση Δεληγιάννη: "Το βιβλίο εκδόθηκε το 1956 αλλά αναφέρεται στις αρχές της δεκαετίας του '20. Είναι γνωστό ότι ο Λουντέμης το είχε δημιουργήσει ως μια αυτοβιογραφία της νιότης του. Οπότε βρισκόμαστε κάπου μετά το 1920 έως το 1930. Ομως ο τρόπος που είναι γραμμένος θα μπορούσε να αγγίξει και τα χρόνια της κατοχής, και την εποχή του '50 αλλά ακόμα και του '60. Είναι εντυπωσιακό το πόσο διαχρονικές είναι οι ιδέες και οι αξίες του μυθιστορήματος”. Τα ανθρώπινα δικαιώματα, η αποδοχή της διαφορετικότητας, η ελευθερία της γνώμης, το δικαίωμα των παιδιών για ίση ευκαιρία στην εκπαίδευση αποτελούν τα πιο σημαντικά θέματα στα οποία επικεντρώνεται το έργο μέσα από τη συναρπαστική ιστορία ενηλικίωσης του μικρού Μέλιου, ενός φτωχού παιδιού που ο μεγαλύτερος πόθος του ήταν να μάθει γράμματα, παρά τις αντίξοες κοινωνικές συνθήκες με τις οποίες ήταν αντιμέτωπος.

Ένα παιδί μετράει τ' άστρα
©M21 FILMS

Η προσπάθεια του Μέλιου μας διδάσκει να έχουμε πίστη στον εαυτό μας, υπομονή, επιμονή, θετική σκέψη και την αξία του να σεβόμαστε και να κυνηγάμε τα όνειρα μας. "Οι νέοι μας έχουν ανάγκη από όραμα και ο Μέλιος σίγουρα διδάσκει ότι κάθε παιδί μπορεί να βρει τον δικό του ουρανό να μετράει άστρα”, σημειώνει ο Αναστάσης Δεληγιάννης. Σε αυτή την προσπάθεια του κεντρικού ήρωα σύμμαχος αποδείχθηκε ο δάσκαλος Σωτήρης Σκαμβουράς, ένας σπάνιος άνθρωπος ο οποίος είναι "ο φωτεινός φάρος του έργου, η σανίδα σωτηρίας του Μέλιου και είναι ο φύλακας άγγελος που χρειάζονται όλοι οι άνθρωποι να έχουν δίπλα τους. Είναι ένας δάσκαλος γεμάτος αγάπη και πίστη στα παιδιά”.

Ένα παιδί μετράει τ' άστρα
©M21 FILMS

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Γιάννης Βογιατζάκης, Φένια Ζαχαρίου, Μάκης Κατσανέας, Βαγγέλης Μάγειρος, Έλενα Μιχαλάκη, Τζώρτζης Παπαδόπουλος, Θεοδώρα Παπαϊωάννου, Τάσος Προβιάς. Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο Μιχάλης Σδούγκος, τη μουσική σύνθεση ο Αλέξανδρος Μπαζάνης, τους φωτισμούς η Κατερίνα Μαραγκουδάκη και την κινησιολογία ο σκηνοθέτης.

Ένα παιδί μετράει τ' άστρα
©M21 FILMS

Προπώληση εισιτηρίων από το more.com

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ένα παιδί μετράει τ' άστρα

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 110 '

Η παράσταση εξιστορεί την περιπέτεια του Μέλιου Καδρά -ενός φτωχού και ορφανού αγοριού. Στο χωριό του Μέλιου, το αφεντικό του δεν τον αφήνει να μορφωθεί, διότι υποστηρίζει πως θα του αποσπά την προσοχή από τη δουλειά. Ένας καλός δάσκαλος του χωριού θα καταλάβει τη δίψα του παιδιού για μάθηση και θα του δώσει, αρχικά, κάποια βιβλία. Ο Μέλιος μοιάζει να συγκλονίζεται από αυτά. Μόλις το αφεντικό του μαθαίνει ότι ο Μέλιος ασχολείται με τα βιβλία θυμώνει και του απαγορεύει να ξανασυναντήσει τον δάσκαλο. Όταν οι δρόμοι παιδιού και δάσκαλου χωρίζουν, ο Μέλιος πηγαίνει στην πόλη ολομόναχος, για να πάει σχολείο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο Ανδρέας Πασπάτης αποκαλύπτει τον μεγαλύτερο εχθρό της κωμωδίας (δεν είναι αυτός που νομίζετε)

Ο stand-up κωμικός, με αφορμή την παράστασή του "Σόλο" στο Άβατον, αποκαλύπτει στο ''α" πώς μπήκε μέσα του το μικρόβιο της κωμωδίας και τι τελετουργικό ακολουθεί πριν ανέβει στη σκηνή, ενώ κάνει και μια relatable εξομολόγηση off the record.

ΓΡΑΦΕΙ: ΟΥΡΑΝΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ
06/12/2023

Το "The Humans" συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία και προσθέτει επιπλέον εορταστικές παραστάσεις

Γραμμένη με ένα φρέσκο μείγμα ντοκιμαντερίστικου νατουραλισμού και θεατρικής τόλμης, η τραγικωμωδία του Στίβεν Καράμ, σε μετάφραση και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, αποτυπώνει την ουσία της ανθρώπινης κατάστασης με ακρίβεια, συμπόνια και απαράμιλλη αυθεντικότητα.

"Εύθραυστον": Ένας μονόλογος προς τη Φρίντα Κάλο στον Πολυχώρο Vault

Ένα έργο στο οποίο η συγγραφέας και ερμηνεύτρια Αγγελική Τσαμπάζη απευθύνεται σε μια γυναίκα σύμβολο, με την οποία ταυτίζεται, ζητώντας τη βοήθειά της.

"Φακντ-απ": Οι πρώτες φωτογραφίες της νέας παράστασης του Άλφα-"Ληναίος-Φωτίου" είναι εδώ

Δείτε τα πρώτα στιγμιότυπα της νέας παράστασης του Τάσου Ιορδανίδη για τη Gen Z, που σκηνοθετεί η Θάλεια Ματικά, με τον Διονύση Παπανδρέου και την Αφροδίτη Λιάντου στους ρόλους δύο νέων σε ένα κέντρο αποκατάστασης ψυχικών νοσημάτων.

Τελευταίες παραστάσεις για τη "Σεβάς Χανούμ" του Κωνσταντίνου Ρήγου στο θέατρο Σημείο

Ο Κωνσταντίνος Ρήγος επαναπροσέγγισε και επανασύστησε με τον δικό του μοναδικό τρόπο τη θρυλική τραγουδίστρια, με την Κωνσταντίνα Μιχαήλ στον ομώνυμο ρόλο.

Αλέξιος Κοτσώρης: "Η καταστροφή από έρωτα είναι αυτή που αξίζει να ζήσεις"

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης μιλά στο "α" με αφορμή την παράσταση "Υπόθεση Παραντάιν" του Ρόμπερτ Χίτσενς που σκηνοθετεί στο Αγγέλων βήμα. Το έργο μιλά για μια γυναίκα που κατηγορείται ότι δηλητηρίασε τον τυφλό σύζυγό της. Την υπεράσπισή της αναλαμβάνει ένας νεαρός δικηγόρος, που αν και παντρεμένος, την ερωτεύεται.

"Όλοι εμείς πουλιά": Στο Εθνικό Θέατρο σκηνοθετεί ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος το βραβευμένο έργο του Ουαζντί Μουαουάντ

Σε πανελλήνια πρώτη ανεβαίνει το έργο που πραγματεύεται την έννοια της ταυτότητας ως στοιχείο αυτοπροσδιορισμού, αλλά και ως κίνδυνο εγκλωβισμού μέσα σε δύσκαμπτα πλαίσια που μας έχουν επιβληθεί από την καταγωγή, τη θρησκεία, τις παραδόσεις, την οικογένεια και τον εαυτό μας.