"Ένα παιδί μετράει τ' άστρα": Το αγαπημένο μυθιστόρημα του Μενέλαου Λουντέμη στο Νέο Θέατρο "Κατερίνα Βασιλάκου-Μαριάννα Τόλη"

Το διαχρονικό λογοτέχνημα για παιδιά που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές επιστρέφει στη σκηνή σε μια παράσταση αφιερωμένη στα παιδιά, για να μιλήσει για διαχρονικές αξίες, όπως η διαφορετικότητα, η ελευθερία της γνώμης, το δικαίωμα στην εκπαίδευση.

Ένα παιδί μετράει τ' άστρα ©M21 FILMS

Το αγαπημένο μυθιστόρημα του Μενέλαου Λουντέμη "Ένα παιδί μετράει τ’άστρα" ανεβάζει φέτος η Παιδική Σκηνή "Μαριάννα Τόλη”, σε σκηνοθεσία του Αναστάση Δεληγιάννη. Το αυτοβιογραφικό έργο που έχει συνδεθεί με την παιδική ηλικία πολλών γενεών ζωντανεύει στη σκηνή του Νέου Θεάτρου "Κατερίνα Βασιλάκου-Μαριάννα Τόλη" σε μια θεατρική διασκευή (από τη Σίσσυ Αλατά) η οποία παραμένει πιστή στην τρυφερή ματιά του συγγραφέα και τα διαχρονικά του μηνύματα, διατηρώντας μάλιστα αυτούσιο τον λόγο του σε αρκετά σημεία της παράστασης.

Ένα παιδί μετράει τ' άστρα
©M21 FILMS

Όπως έλεγε για τον σπουδαίο Έλληνα συγγραφέα η Διδώ Σωτηρίου "Ο Μενέλαος Λουντέμης ήταν ένας από τους ωραίους της γενιάς των Ρωμιών λογοτεχνών που κλείσανε στο έργο τους τη δίψα και τους αγώνες του λαού μας για ελευθερία, δημοκρατία, ανθρωπισμό...". Πράγματι τα λόγια της επιβεβαιώνονται μέσα από τα αναπάντεχα επίκαιρα μηνύματα που πραγματεύεται το έργο. Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη Αναστάση Δεληγιάννη: "Το βιβλίο εκδόθηκε το 1956 αλλά αναφέρεται στις αρχές της δεκαετίας του '20. Είναι γνωστό ότι ο Λουντέμης το είχε δημιουργήσει ως μια αυτοβιογραφία της νιότης του. Οπότε βρισκόμαστε κάπου μετά το 1920 έως το 1930. Ομως ο τρόπος που είναι γραμμένος θα μπορούσε να αγγίξει και τα χρόνια της κατοχής, και την εποχή του '50 αλλά ακόμα και του '60. Είναι εντυπωσιακό το πόσο διαχρονικές είναι οι ιδέες και οι αξίες του μυθιστορήματος”. Τα ανθρώπινα δικαιώματα, η αποδοχή της διαφορετικότητας, η ελευθερία της γνώμης, το δικαίωμα των παιδιών για ίση ευκαιρία στην εκπαίδευση αποτελούν τα πιο σημαντικά θέματα στα οποία επικεντρώνεται το έργο μέσα από τη συναρπαστική ιστορία ενηλικίωσης του μικρού Μέλιου, ενός φτωχού παιδιού που ο μεγαλύτερος πόθος του ήταν να μάθει γράμματα, παρά τις αντίξοες κοινωνικές συνθήκες με τις οποίες ήταν αντιμέτωπος.

Ένα παιδί μετράει τ' άστρα
©M21 FILMS

Η προσπάθεια του Μέλιου μας διδάσκει να έχουμε πίστη στον εαυτό μας, υπομονή, επιμονή, θετική σκέψη και την αξία του να σεβόμαστε και να κυνηγάμε τα όνειρα μας. "Οι νέοι μας έχουν ανάγκη από όραμα και ο Μέλιος σίγουρα διδάσκει ότι κάθε παιδί μπορεί να βρει τον δικό του ουρανό να μετράει άστρα”, σημειώνει ο Αναστάσης Δεληγιάννης. Σε αυτή την προσπάθεια του κεντρικού ήρωα σύμμαχος αποδείχθηκε ο δάσκαλος Σωτήρης Σκαμβουράς, ένας σπάνιος άνθρωπος ο οποίος είναι "ο φωτεινός φάρος του έργου, η σανίδα σωτηρίας του Μέλιου και είναι ο φύλακας άγγελος που χρειάζονται όλοι οι άνθρωποι να έχουν δίπλα τους. Είναι ένας δάσκαλος γεμάτος αγάπη και πίστη στα παιδιά”.

Ένα παιδί μετράει τ' άστρα
©M21 FILMS

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Γιάννης Βογιατζάκης, Φένια Ζαχαρίου, Μάκης Κατσανέας, Βαγγέλης Μάγειρος, Έλενα Μιχαλάκη, Τζώρτζης Παπαδόπουλος, Θεοδώρα Παπαϊωάννου, Τάσος Προβιάς. Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο Μιχάλης Σδούγκος, τη μουσική σύνθεση ο Αλέξανδρος Μπαζάνης, τους φωτισμούς η Κατερίνα Μαραγκουδάκη και την κινησιολογία ο σκηνοθέτης.

Ένα παιδί μετράει τ' άστρα
©M21 FILMS

Προπώληση εισιτηρίων από το more.com

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ένα παιδί μετράει τ' άστρα

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 110 '

Η παράσταση εξιστορεί την περιπέτεια του Μέλιου Καδρά -ενός φτωχού και ορφανού αγοριού. Στο χωριό του Μέλιου, το αφεντικό του δεν τον αφήνει να μορφωθεί, διότι υποστηρίζει πως θα του αποσπά την προσοχή από τη δουλειά. Ένας καλός δάσκαλος του χωριού θα καταλάβει τη δίψα του παιδιού για μάθηση και θα του δώσει, αρχικά, κάποια βιβλία. Ο Μέλιος μοιάζει να συγκλονίζεται από αυτά. Μόλις το αφεντικό του μαθαίνει ότι ο Μέλιος ασχολείται με τα βιβλία θυμώνει και του απαγορεύει να ξανασυναντήσει τον δάσκαλο. Όταν οι δρόμοι παιδιού και δάσκαλου χωρίζουν, ο Μέλιος πηγαίνει στην πόλη ολομόναχος, για να πάει σχολείο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/05/2024

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.

"Farewell / Εν τόπω χλοερώ": Η ομάδα του "Nostalgia generation" ξαναχτυπά

Σε συνέχεια της περσινής sold-out παράστασης, οι Ντουθ φέρνουν το δεύτερο μέρος ενός ζωντανού sitcom που μιλά για τις ανεξάντλητες πιθανότητες και τις χαμένες ευκαιρίες των millennials.

Κατερίνα Πατσιάνη: "Το Πολυτεχνείο είναι ακόμη ζωντανή, βιωμένη μνήμη"

Με αφορμή τις τελευταίες παραστάσεις του "Tank / Όλη νύχτα εδώ" στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν από την ομάδα RMS MATAROA που σκηνοθετεί ο Μάνος Βαβαδάκης, μιλήσαμε με την ηθοποιό Κατερίνα Πατσιάνη για τη μοναδική παράσταση της φετινής σεζόν που μιλά για όσα συνέβησαν τον Νοέμβριο του 1973.

Νεκτάριε Λιονάκη πώς "Το Nόημα" της Μαρίας Λαϊνά έγινε "Ζάχαρη" κι εσείς "ένα πείραμα για την εμμονή της κατάκτησής της";

Τι σχέση έχει η "Ζάχαρη" με την ψυχική ισορροπία; Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη για την πρώτη του παράσταση που έρχεται τον Μάιο στο "Μπάγκειον" και κάνει -στην κυριολεξία- πραγματικότητα ένα όνειρό του.