"Ο παγοπώλης έρχεται": συνεχίζεται η επιτυχημένη παράσταση του Ακύλλα Καραζήση στο σπανίως παιζόμενο έργο του Ο’ Νιλ

Η παράδοξη, γοητευτική ιστορία που υπέγραψε ο σπουδαίος δραματουργός και στυλοβάτης του σύγχρονου αμερικάνικου θεάτρου ανεβαίνει με την ιδιαίτερη οπτική του Ακύλλα Καραζήση, σε μια παράσταση ιδιαίτερης ατμόσφαιρας που φέρνει επί σκηνής ταλαντούχους ηθοποιούς δύο ερμηνευτικών γενεών.

Ο παγοπώλης έρχεται Γκέλυ Καλαμπάκα©

Γενναίο και δύσκολο το στοίχημα που κέρδισε φέτος ο Ακύλλας Καραζήσης, ανεβάζοντας το έργο του σπουδαίου  δραματουργού και στυλοβάτη του σύγχρονου αμερικάνικου θεάτρου, Ευγένιου Ο’ Νιλ. Η παράσταση του "Παγοπώλη", που ενώνει στη σκηνή του Προσκηνίου ταλαντούχους ηθοποιούς δύο ερμηνευτικών γενεών, έχει κερδίσει τους θεατές με την ταυτότητά της και την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα με την οποία ανασυστήνει ένα παράδοξο όσο και γοητευτικό έργο.

Ο παγοπώλης έρχεται
© Γκέλυ Καλαμπάκα

Η ιστορία διαδραματίζεται σε μία λαϊκή αμερικάνικη γειτονιά και συγκεκριμένα στο παρακμιακό μπαρ του Χάρι Χόουπ, το οποίο λειτουργεί ως κοινόβιο, και ήρωές του είναι άνθρωποι περιθωριακοί, τζογαδόροι, τυχοδιώκτες, αλκοολικοί. Εκπρόσωποι μιας γενιάς που βιώνει τη διάψευση των ονείρων της, βυθίζονται στο αλκοόλ, ενώ περιμένουν την ετήσια άφιξη του Χίκι, ενός πλασιέ, που πυροδοτεί πάντα την απόλυτη κραιπάλη. Καθώς ο Χίκι καταφτάνει εμφανώς αλλαγμένος, τα πρόσωπα αυτού του ιδιότυπου κοινοβίου έρχονται αντιμέτωπα με τις αυταπάτες και τις ψευδαισθήσεις τους.

Ο παγοπώλης έρχεται
Γκέλυ Καλαμπάκα©

Η παράσταση που υπογράφει ο Ακύλλας Καραζήσης στο θέατρο Προσκήνιο έχει αποδώσει μοναδικά την παρακμιακή, σκοτεινή ατμόσφαιρα του έργου, ενώ καταφέρνει επίσης να καταθέσει ένα σχόλιο για τη δική μας εποχή, χωρίς όμως να γίνεται στενά επικαιρική ή να χάνει τη θεατρική της γοητεία. Στην πυκνή ατμόσφαιρα που δημιουργεί η σκηνοθεσία επιστρατεύονται μια ποικιλία από θεατρικά είδη, ο ρεαλισμός, η αφήγηση, το τραγούδι, και η παράσταση αποκτάει δική της ξεχωριστή ταυτότητα, καθώς κινείται ανάμεσα στο είδος του noir και σε ένα ιδιόρρυθμο road movie δωματίου.

Ο παγοπώλης έρχεται
Γκέλυ Καλαμπάκα©

Ο σκηνοθέτης ερμηνεύει τον ρόλο του Χάρι Χόουπ και συνεργάζεται με ταλαντούχους ηθοποιούς, την Έλενα Τοπαλίδου, τον Κωνσταντίνο Πλεμμένο, την Ελίνα Ρίζου, τη Χαρά Μάτα Γιαννάτου, τον Γιώργο Κατσή, αλλά και τον Gary Solomon, ο οποίος εμπλουτίζει την παράσταση με τη μουσική του και συμμετέχει με ξεχωριστό τρόπο στην ερμηνευτική ομάδα. Τα σκηνικά του Κωνσταντίνου Σκουρλέτη καθορίζουν αποφασιστικά την επιτυχημένη αποτύπωση αυτού του περιθωριακού μπαρ-καταφυγίου για τις χαμένες ψυχές, όπως και τα κοστούμια της Ιωάννας Τσάμη, που φλερτάρουν ωραία με την αισθητική διαφορετικών δεκαετιών.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο παγοπώλης έρχεται

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 120 '

Γοητευτική και ατμοσφαιρική ανάγνωση του σπάνια παιζόμενου έργου του Ο' Νιλ, όπου οι θαμώνες ενός παρακμιακού μπαρ περνούν άπρακτα τις μέρες τους προσμένοντας την άφιξη ενός πλασιέ με τον οποίον μοιράζονται τις πιο μεγάλες κραιπάλες τους. Όταν αυτός καταφτάσει, θα αναγκαστούν να αναμετρηθούν με τις αυταπάτες τους.

Προσκήνιο

Καπνοκοπτηρίου 8 & Στουρνάρη, Πολυτεχνείο

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Emotional dogs": Μια χορογραφία για το τραύμα ανεβαίνει στο Bios

Η διατομεακή καλλιτέχνις Πηνελόπη Μωρούτ επιστρέφει στην αθηναϊκή χορευτική σκηνή με την τρίτη της παράσταση, ερμηνεύοντας μαζί με τον Αλέξανδρο Βαρδαξόγλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

Το "Γράμμα στον πατέρα" του Κάφκα ξεδιπλώνεται στο H.ug

H ομάδα Αbnormal μεταφέρει θεατρικά την επιστολή του Φραντς Κάφκα που δεν παραδόθηκε ποτέ, με ερμηνευτές τους Φοίβο Παπακώστα και Δημήτρη Καταλειφό και μουσική του The Boy.

"Άλλες εποχές": Το αινιγματικό έργο του Πίντερ ανεβάζει το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων

Στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων "Λευτέρης Βογιατζής" ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Άρη Τρουπάκη το έργο του Χάρολντ Πίντερ (που είναι περισσότερο γνωστό ως "Παλιοί καιροί").

"Η αξία της ζωής": Βασίλης Ρίσβας και Πέγκυ Σταθακοπούλου μιλούν για τη συνάντησή τους με τον Σωτήρη Τσαφούλια

Για το έργο της Τζέιν Άντερσον και τους ρόλους τους μίλησαν στο "α" οι δύο γνωστοί και ταλαντούχοι ηθοποιοί. Ένα έργο που μιλά για μια ανείπωτη απώλεια αλλά και την ελευθερία του να ζήσεις όπως επιλέγεις εσύ.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις περισσότερες από 100 θεατρικές παραστάσεις πριν το Πάσχα

Μέχρι και τη Μεγάλη Τρίτη οι περισσότερες παραγωγές της φετινής σεζόν ετοιμάζονται να ρίξουν την αυλαία της χειμερινής σεζόν 2023-24. Εμείς τις χωρίσαμε σε κατηγορίες σε ένα πολυσυλλεκτικό οδηγό θεατρικών εξορμήσεων λίγο πριν το Πάσχα.

O Μάνος Καρατζογιάννης γράφει για την "Κασέτα" της Λούλας Αναγνωστάκη

Δείτε νέες φωτογραφίες και διαβάστε το κείμενο του σκηνοθέτη και ηθοποιού Μάνου Καρατζογιάννη για την παράσταση του αναρχικού έργου μίας από τις πιο σημαντικές και δυναμικές γυναικείες μορφές της νεοελληνικής δραματουργίας.

Η Πειραματική κερνά τα τελευταία "Μπατόν σαλέ"

Η δημοσιογράφος που συμμετείχε στην αποκάλυψη του σκανδάλου Predator είναι η τελευταία καλεσμένη των ζωντανών συνεντεύξεων σε ελαφριά ατμόσφαιρα τις οποίες συντονίζουν η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη και η Μαρία Φιλίνη.