"Ο παγοπώλης έρχεται": Το σπανίως παιζόμενο έργο του Ο’ Νιλ σε μία ξεχωριστή παράσταση από τον Ακύλλα Καραζήση

Ο παγοπώλης έρχεται Γκέλυ Καλαμπάκα©

Ταλαντούχοι ηθοποιοί δύο ερμηνευτικών γενεών συναντιούνται στο Προσκήνιο και στην παράδοξη ιστορία που υπογράφει ο σπουδαίος Αμερικανός δραματουργός. Το έργο διαδραματίζεται σε μία λαϊκή αμερικάνικη γειτονιά και συγκεκριμένα στο παρακμιακό μπαρ του Χάρι Χόουπ, το οποίο λειτουργεί ως κοινόβιο, και ήρωές του είναι άνθρωποι περιθωριακοί, τζογαδόροι, τυχοδιώκτες, αλκοολικοί. Εκπρόσωποι μιας γενιάς που βιώνει τη διάψευση των ονείρων της, βυθίζονται στο αλκοόλ, ενώ περιμένουν την ετήσια άφιξη του Χίκι, ενός πλασιέ, που πυροδοτεί πάντα την απόλυτη κραιπάλη. Καθώς, όμως, ο Χίκι καταφτάνει εμφανώς αλλαγμένος, τα πρόσωπα αυτού του ιδιότυπου κοινοβίου έρχονται αντιμέτωπα με τις αυταπάτες και τις ψευδαισθήσεις τους.

Ο παγοπώλης έρχεται
Γκέλυ Καλαμπάκα©

Ο Ακύλλας Καραζήσης υπογράφει μία ξεχωριστής ατμόσφαιρας παράσταση, που ανασυστήνει μοναδικά το παρακμιακό, σκοτεινό περιβάλλον του έργου, ενώ καταθέτει, επιπλέον, ένα σχόλιο για τη δική μας εποχή, χωρίς όμως να γίνεται στενά επικαιρική ή να χάνει τη θεατρική της γοητεία. Στην πυκνή ατμόσφαιρα που δημιουργεί η σκηνοθεσία επιστρατεύονται μια ποικιλία από θεατρικά είδη, ο ρεαλισμός, η αφήγηση, το τραγούδι, κι έτσι η παράσταση αποκτάει δική της ξεχωριστή ταυτότητα, καθώς κινείται ανάμεσα στο είδος του noir και σε ένα ιδιόρρυθμο road movie δωματίου.

Ο παγοπώλης έρχεται
Γκέλυ Καλαμπάκα©

Ο σκηνοθέτης αναλαμβάνει τον ρόλο του Χάρι Χόουπ και συνεργάζεται με ταλαντούχους ηθοποιούς, την Έλενα Τοπαλίδου, τον Κωνσταντίνο Πλεμμένο, την Ελίνα Ρίζου, τη Χαρά Μάτα Γιαννάτου, τον Γιώργο Κατσή, αλλά και τον Gary Solomon, ο οποίος εμπλουτίζει την παράσταση με τη μουσική του και συμμετέχει με ξεχωριστό τρόπο στην ερμηνευτική ομάδα. Τα σκηνικά του Κωνσταντίνου Σκουρλέτη καθορίζουν αποφασιστικά την επιτυχημένη αποτύπωση αυτού του περιθωριακού μπαρ-καταφυγίου για τις χαμένες ψυχές, όπως και τα κοστούμια της Ιωάννας Τσάμη, που φλερτάρουν ωραία με την αισθητική διαφορετικών δεκαετιών.

Ο παγοπώλης έρχεται
Γκέλυ Καλαμπάκα©

Ο Ευγένιος Ο' Νιλ, στυλοβάτης και πατριάρχης του αμερικάνικου θεάτρου, έγραψε το "Ο παγοπώλης έρχεται" το 1939˙ η ιστορία και τα πρόσωπα του έργου οφείλουν πολλά στην προσωπική του γνωριμία, ειδικά κατά τη δεκαετία του 1910, με εκπροσώπους της ριζοσπαστικής λογοτεχνικής σκηνής και με κομμουνιστές, ανάμεσα στους οποίους τον ίδιο τον ιδρυτή του αμερικανικού Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος, Τζο Ριντ.

Προπώληση εισιτηρίων μέσω viva.gr

Περισσότερες πληροφορίες

Ο παγοπώλης έρχεται

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 120 '

Γοητευτική και ατμοσφαιρική ανάγνωση του σπάνια παιζόμενου έργου του Ο' Νιλ, όπου οι θαμώνες ενός παρακμιακού μπαρ περνούν άπρακτα τις μέρες τους προσμένοντας την άφιξη ενός πλασιέ με τον οποίον μοιράζονται τις πιο μεγάλες κραιπάλες τους. Όταν αυτός καταφτάσει, θα αναγκαστούν να αναμετρηθούν με τις αυταπάτες τους.

Προσκήνιο

Καπνοκοπτηρίου 8 & Στουρνάρη, Πολυτεχνείο

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.

Updated | "Κήτος": Ο ανέκδοτος μονόλογος του Βαγγέλη Ρωμνιού στο Θέατρο Τέχνης

Ο Ευάγγελος Βογιατζής φέρνει στη σκηνή και ερμηνεύει τον μονόλογο του συγγραφέα του "Χαρτοπόλεμου", που έφυγε πρόωρα από τη ζωή, σε μουσική Σταμάτη Κραουνάκη και κίνηση Φωκά Ευαγγελινού.

Στο "Underground" ο Γιάννης Τσορτέκης υποδύεται έναν μαυραγορίτη που είναι "πρωτεργάτης, επαναστάτης, σύμβολο"

Με αφορμή τις τελευταίες παραστάσεις του θεατρικού όπου πρωταγωνιστεί με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και την Αλεξάνδρα Αϊδίνη, ο ταλαντούχος ηθοποιός που... "μισήσαμε" πέρσι στο Maestro μιλά στο "α" για τα Βαλκάνια, τον Κουστουρίτσα και την Ελλάδα του σήμερα.