Giannis Antonoglou©
Το SNF Nostos συνεχίζει δυναμικά στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) με ξεχωριστές καλλιτεχνικές προτάσεις. Ωστόσο δύο συγκεκριμένα ραντεβού ξεχωρίζουν και διεκδικούν δικαιωματικά μια θέση στην ατζέντα μας, καθώς υπόσχονται να χαρίσουν στο κοινό στιγμές που θα συζητιούνται για καιρό.
Το απόλυτο highlight της φετινής διοργάνωσης είναι, αναμφίβολα, η παρουσία ενός θρύλου του παγκόσμιου κινηματογράφου και του θεάτρου. Ο κορυφαίος Γουίλεμ Νταφόε ανεβαίνει στη σκηνή για ένα καθηλωτικό θεατρικό αναλόγιο βασισμένο στο εμβληματικό έργο του Χένρικ Ίψεν, "Ο εχθρός του λαού" (24/06). Πρόκειται για ένα διαχρονικό πολιτικό έργο-μανιφέστο που αναδεικνύει τη σύγκρουση της ατομικής αλήθειας με τη συστημική διαφθορά και τα οικονομικά συμφέροντα. Η συγκλονιστική ερμηνευτική δεινότητα του χολιγουντιανού σταρ αναμένεται να δώσει μια εντελώς νέα, ηλεκτρισμένη διάσταση στα επίκαιρα μηνύματα του κειμένου.

Παράλληλα, το Ξέφωτο στο Πάρκο "Σταύρος Νιάρχος" μεταμορφώνεται σε ένα φουτουριστικό σκηνικό, φιλοξενώντας το εντυπωσιακό "Future Cargo" (23-28/06). Πρόκειται για μια sci-fi χορευτική περφόρμανς, σε μια ξεχωριστή παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η υπόθεση θέλει ένα μυστηριώδες φορτηγό, γεμάτο "εξωγήινους" χορευτές, να καταφθάνει στον χώρο, δημιουργώντας μια άκρως υποβλητική και πρωτότυπη οπτική εμπειρία. Ο σύγχρονος χορός συναντά την επιστημονική φαντασία, προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα κάτω από τον καλοκαιρινό αθηναϊκό ουρανό.
Περισσότερες πληροφορίες
Ο εχθρός του λαού
Το SNF Nostos του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος σε συνεργασία με το Theater of War Productions παρουσιάζει μια παράσταση όπου καταξιωμένοι ηθοποιοί, δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι του κλάδου δημόσιας υγείας, επιστήμονες, ακτιβιστές για το κλίμα, δημόσιοι λειτουργοί και μέλη της τοπικής κοινότητας διαβάζουν αποσπάσματα από το θεατρικό έργο του Χένρικ Ίψεν, ενώ ακολουθεί καθοδηγούμενη συζήτηση με το κοινό, με στόχο να ανοίξει ένας διάλογος για τη δημόσια υγεία, την ελευθερία του Τύπου και την περιβαλλοντική δικαιοσύνη. Ο «Εχθρός του λαού» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Νορβηγία το 1882. Το έργο, ωστόσο, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, σαν να έχει γραφτεί για τη σημερινή εποχή, καθώς θίγει ζητήματα όπως η καταστροφική επίδραση της εξουσίας και του χρήματος στην πολιτική, η διάβρωση της εμπιστοσύνης στους θεσμούς, οι προκλήσεις για τη δημόσια υγεία και την ελευθερία του Τύπου, καθώς και μια σειρά από δυνάμεις που επηρεάζουν την καθημερινότητά μας, τροφοδοτώντας τον διχασμό και την πόλωση. Παρουσιάζοντας σκηνές από το έργο με τη συμμετοχή του κοινού, η παρουσίαση στοχεύει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για έναν ανοιχτό και εποικοδομητικό διάλογο, καθώς και για θετική δράση σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία.
Future cargo
Το SNF Nostos του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος φιλοξενεί τη συμπαραγωγή του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με το The Place του Λονδίνου. Μια πολυταξιδεμένη παράσταση χορού επιστημονικής φαντασίας που λαμβάνει χώρα σε ένα φουτουριστικό φορτηγό μήκους δεκαπέντε μέτρων.

