
Με αλλαγή στη διανομή συνεχίζεται με επιτυχία η "σοβαρή κωμωδία για τη σεξουαλικότητα, την αγάπη και τον ηλεκτρισμό!" της Σάρα Ρουλ "Στο διπλανό δωμάτιο ή το έργο του δονητή". Μέχρι την Κυριακή των Βαΐων θα παίζεται το έργο που μάς σύστησε φέτος ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης στο θέατρο Βρετάνια σε δική του μετάφραση και σκηνοθεσία, παίζοντας παράλληλα μαζί με την Γαλήνη Χατζηπασχάλη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους - στο πλευρό των ηθοποιών Κωνσταντίνας Κλαψινού, Δημήτρη Δεγαΐτη, Ελευθερίας Μπενοβίας και Δανάης Ομορεγκιέ - Νεάνθης. Όπως μάθαμε, η αντικατάσταση θα γίνει από τις 8 Μαρτίου. Ο Δημήτρης Φιλιππίδης θα αντικαταστήσει τον Δημήτρη Σαμόλη στο ρόλο του ζωγράφου, που βρίσκεται ανάμεσα στους πελάτες του Δρ. Γκίβινγκς, ο οποίος στα τέλη του 1880 ανακαλύπτει μια πρωτοπόρα συσκευή που προσφέρει ανακούφιση στην "υστερία" των γυναικών και ενίοτε και των αντρών ασθενών του.

Ο νέος και ταλαντούχος ηθοποιός Δημήτρης Φιλιππίδης, που τα τελευταία χρόνια συνεργάστηκε -μεταξύ άλλων- σε τρεις παραστάσεις με τον καταξιωμένο Στάθη Λιβαθινό ("Berlin Alexanderplatz", "Καζανόβα / Δον Ζουάν. Ερωτική περιπλάνηση"), λαμβάνοντας μάλιστα υποψηφιότητα για το Θεατρικό Βραβείο Χορν τη σεζόν 2021-22 για το ρόλο του Τσάτσκι στο "Συμφορά από το πολύ μυαλό" του Αλεξάντρ Γκριμπογέντοφ, μετά τους "'Ήρωες best off" της Ελένης Γκασούκα, ξεκινά για το θέατρο Βρετάνια. Το έργο παίρνει ιστορικά γεγονότα και τα πλέκει, με χιούμορ, ευφυΐα και τρυφερότητα, σε μια τολμηρή ιστορία αγάπης και κατανόησης. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το έργο της Σάρα Ρουλ έλαβε υποψηφιότητες για βραβείο Τόνι και βρέθηκε στην τελική λίστα των φιναλίστ για το βραβείο Πούλιτζερ το 2010, αποσπώντας παράλληλα διθυραμβικές κριτικές.

Στα τέλη του 1880, μερικά χρόνια μετά την εφεύρεση του ηλεκτρισμού, στην Βικτωριανή Νέα Υόρκη, όπου βασιλεύει η συντήρηση και ο πουριτανισμός, ένας καταξιωμένος γιατρός, αφοσιωμένος επιστήμονας και οικογενειάρχης, ο Δρ. Γκίβινγκς, ανακαλύπτει, με αγνές προθέσεις μια εκπληκτική, νέα και πρωτοπόρα συσκευή: τον ηλεκτρικό δονητή. Είναι ενθουσιασμένος με τα αποτελέσματα, όταν η μηχανή του διεγείρει τις ασθενείς του σ’ αυτό που τότε ονόμαζαν ευτυχισμένους παροξυσμούς (ή, όπως τους ξέρουμε σήμερα, οργασμούς). Ευαίσθητος στην επιστήμη του, αλλά αναίσθητος στο ανθρώπινο δράμα που τον περιβάλλει, ο γιατρός είναι σε θέση να διεγείρει τους ασθενείς του, αποτυγχάνει να το κάνει για τη γυναίκα του. Στο βικτωριανό σπίτι του, όπου στεγάζεται και το ιατρείο του, η νέα και πανέξυπνη σύζυγός του Κάθριν, απασχολημένη με θέματα που αφορούν τη νεογέννητη κόρη τους, προσπαθεί να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει στο "διπλανό δωμάτιο".
Περισσότερες πληροφορίες
Στο διπλανό δωμάτιο ή το έργο του δονητή
Ο Δρ. Γκίβινγκς ανακαλύπτει -με αγνές προθέσεις- μια πρωτοπόρα συσκευή που προσφέρει ανακούφιση στην «υστερία» των γυναικών και ενίοτε και των αντρών ασθενών του, στη «σοβαρή κωμωδία για τη σεξουαλικότητα, την αγάπη και τον ηλεκτρισμό!» που διαδραματίζεται στη Βικτωριανή Νέα Υόρκη, όπου βασιλεύει η συντήρηση και ο πουριτανισμός. Ευαίσθητος στην επιστήμη του, αλλά αναίσθητος στο ανθρώπινο δράμα που τον περιβάλλει, ο γιατρός είναι σε θέση να διεγείρει τους ασθενείς του, αποτυγχάνει όμως να το κάνει για τη γυναίκα του. Στο σπίτι του, όπου στεγάζεται και το ιατρείο του, η νέα και πανέξυπνη σύζυγός του Κάθριν, απασχολημένη με θέματα που αφορούν τη νεογέννητη κόρη τους, προσπαθεί να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει στο «διπλανό δωμάτιο». Η συγγραφέας παίρνει τα ιστορικά γεγονότα και τα πλέκει, με χιούμορ, ευφυΐα και τρυφερότητα, δημιουργώντας μια ιστορία αγάπης και κατανόησης.