
Η περίοδος των γιορτών είναι η ιδανική για θεατρικές εξορμήσεις στις σκηνές της πόλης, μιας και οι αργίες (αλλά και οι άδειες για τους τυχερούς) μας δίνουν επιπλέον ελεύθερο χρόνο για να καλύψουμε τα κενά μας, ειδικά σε μία ακμαία σεζόν όπως την φετινή. Καθώς κατευθυνόμαστε προς το θέατρο, η δυνατότητα πολλαπλών στάσεων που προσφέρει η Uber γίνεται ο ιδανικός μας σύμμαχος. Με αυτήν τη λειτουργία, μπορούμε να παραλάβουμε τους αγαπημένους μας καθ' οδόν προς την παράσταση της επιλογής μας, δημιουργώντας μια μικρή γιορτή εν κινήσει. Μοιραζόμαστε το ταξί, αλλά και την ανυπομονησία μας για την εμπειρία που μας περιμένει, ενώ μετά το τέλος της παράστασης, συζητάμε τις εντυπώσεις μας, επιμηκύνοντας τη μαγεία της βραδιάς για λίγο ακόμη.
Πολυμελή casts και μεγάλα θεάματα

Τα Χριστούγεννα ζητούν την υπερβολή, γι’ αυτό είναι η κατάλληλη ώρα να παρακολουθήσετε μεγάλα πολυπρόσωπα θεάματα με κυρίαρχο το μουσικό στοιχείο, για θεατρική απόλαυση στο φουλ. Η "Ωραία μου κυρία", το γνωστό μιούζικαλ που αγαπήθηκε και από την ταινία με την Όντρι Χέπμπορν, ανεβαίνει φέτος για πρώτη φορά στην Ελλάδα (Παλλάς) με ένα καστ αστέρων: Demy, Τάσος Χαλκιάς, Μίρκα Τριανταφύλλου, Ίαν Στρατής κ.ά. Την μεταμόρφωση της φτωχής Ελάιζα από ένα τυχαίο κορίτσι σε κυρία της υψηλής κοινωνίας με αφορμή ένα στοίχημα, σκηνοθετεί η μετρ του μιούζικαλ Θέμιδα Μαρτσέλου. Παράλληλα, αποδίδει στα ελληνικά τους εμπνευσμένους στίχους του Άλαν Τζέι Λέρνερ στο "I Could Have Danced All Night", και τα υπόλοιπα τραγούδια του μιούζικαλ, πάντα στη μαγευτική μουσική του Φρέντερικ Λόου.

Αν πάλι πέρσι δεν προλάβατε το "Underground" του Νικίτα Μιλιβόγεβιτς, βασισμένο στην ομώνυμη ταινία του Εμίρ Κουστουρίτσα, έχετε μια ακόμα ευκαιρία να το παρακολουθήσετε στο Ακροπόλη. Η έξοχη ερμηνευτική τριάδα των Βασίλη Χαραλαμπόπουλου, Γιάννη Τσορτέκη και Αλεξάνδρας Αϊδίνη ανεβάζει στη σκηνή πενήντα χρόνια ιστορίας της πρώην Γιουγκοσλαβίας, μέσα από τη διαδρομή του Μάρκο και του Μπλάκι, δύο φίλων που συμμετείχαν στην αντίσταση κατά των Ναζί, ερωτεύτηκαν την ίδια γυναίκα και πενήντα χρόνια αργότερα βρέθηκαν σε αντίπαλα στρατόπεδα κατά την έναρξη του εμφύλιου πολέμου. Φυσικά, από την παράσταση δεν λείπουν οι κορυφαίες μελωδίες του Goran Bregovic, που στην ελληνική παράσταση συμπληρώνονται από τις εξίσου βαλκανικού ηχοχρώματος πρωτότυπες συνθέσεις του Άγγελου Τριανταφύλλου, και παίζονται ζωντανά από μια πενταμελή ορχήστρα χάλκινων.
Συγκινητικά έργα για να σκεφτούμε τη ζωή

Το τέλος της χρονιάς μας βάζει υποχρεωτικά σε διάφορα είδη απολογισμών αλλά και νέων υποσχέσεων για το τι είδους άνθρωποι θέλουμε να είμαστε και πώς θα αντιμετωπίζουμε τη ζωή. Σ’ αυτό το κλίμα, η "Αξία της ζωής" του Σωτήρη Τσαφούλια που παίζεται για δεύτερη χρονιά στο Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης" μας θυμίζει πως "ο πόνος είναι αναπόφευκτος, όμως η αξία της ζωής είναι αδιαπραγμάτευτη", μέσα από την ιστορία δύο ζευγαριών που βιώνουν πένθος και πολλαπλές απώλειες. Το έργο της Τζέιν Άντερσον επικεντρώνεται σε πολλά ζητήματα και δημιουργεί ακόμα περισσότερα συναισθήματα και σκέψεις γύρω από τη ζωή, τον θάνατο και το… ενδιάμεσο. Παίζουν οι Δημήτρης Μαυρόπουλος, Πέγκυ Σταθακοπούλου, Αθηνά Τσιλύρα και Βασίλης Ρίσβας.

Στο θέατρο Αργώ, επιστρέφει επίσης η μεγάλη επιτυχία της περσινής περιόδου "Κάθε Πέμπτη κύριε Γκρην” σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη. Ο Γιώργος Κωνσταντίνου, σε μια κορυφαία ερμηνευτική στιγμή, συναντά τον Αποστόλη Τότσικα, στους ρόλους ενός μοναχικού Νεοϋορκέζου και ενός νεαρού που του κάνει τακτικές επισκέψεις ύστερα από ένα ελαφρύ ατύχημα, αντίστοιχα.

Μία ακόμα σαρωτική ερμηνεύτρια ετοιμάζεται να κάνει πρεμιέρα στο Ιλίσια-Βολανάκης στις 7/12. Ο λόγος για τη Νένα Μεντή, που σηκώνει επάξια το βάρος του μονολόγου "Μια ζωή – Ο μονόλογος μιας μοδίστρας" του Πέτρου Ζούλια. Η παράσταση διατρέχει την πορεία μιας μοδίστρας που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα του 20ού αιώνα., σε μια συγκινητική αφήγηση που καταγράφει τις κοινωνικές και ιστορικές αλλαγές που σημάδεψαν τη χώρα μας.
Ώρα για γέλιο!

Ένα απαραίτητο διάλειμμα από τις συγκινήσεις και τις ανασκοπήσεις προτείνουν τρεις παραστάσεις που επενδύουν σε έναν καταλυτικό παράγοντα: στο γέλιο. Στην κωμωδία "Η δεξιά, η αριστερά και ο κυρ. Παντελής" των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου ξεσπά ένας ιδιωτικός "εμφύλιος". Ο ένας γιος της οικογένειας είναι δεξιός και ο άλλος αριστερός. Ανάμεσα στα "πυρά" τους βρίσκεται ο πατέρας τους, ο πατριάρχης κυρ-Παντελής, η μητέρα τους, η Αθηνά, αλλά και η οικιακή βοηθός τους η Φρόσω, σε ένα έργο που από την απελευθέρωση περνάει στα Δεκεμβριανά και τελειώνει μετά τη συνθήκη της Βάρκιζας. Τη σπάνια πολιτική στιγμή του μεταπολεμικού θεάτρου σκηνοθετεί ο Σταμάτης Φασουλής, ο οποίος συμπρωταγωνιστεί η Ελένη Καστάνη, ο Απόστολος Καμιτσάκης, ο Γιώργος Βουρδαμής κ.ά.

Στο 1958 μεταφερομάστε με τη "Ληστεία της συμφοράς" των Χένρι Λιούς, Τζόναθα Σέιερ και Χένρι Σίλντς, σε μία παραγωγή με μελετημένα σκηνικά, κοστούμια, ειδικά εφέ, ακροβατικά ακόμα και ζωντανή μουσική. Δύο κατάδικοι δραπετεύουν από τις φυλακές της Δραπετσώνας και σχεδιάζουν να κλέψουν ένα διαμάντι αμύθητης αξίας που φυλάσσεται σε μια περιφερειακή ελληνική τράπεζα επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Όταν, όμως, μπλέκουν κι άλλοι στο κόλπο, οι εξελίξεις είναι απρόσμενες και όλα πάνε στραβά. Ο Νικορέστης Χανιωτάκης σκηνοθετεί τους Ιωάννης Απέργη, Κατερίνα Γερονικολού, Δημήτρης Κουρούμπαλης, Γιώργο Χρανιώτη κ.ά.

Μια πιο κλασική κωμωδία ανεβαίνει από το Εθνικό Θέατρο στο Rex. Ο Αλέξανδρος Μυλωνάς σκηνοθετεί τους Γιάννη Μπέζο, Ελίνα Ρίζου και Αινεία Τσαμάτη στο "Σχολείο των γυναικών", μία από τις εμβληματικότερες κλασικές κωμωδίες για τη γυναικεία αυτοδιάθεση. Το έργο του Μολιέρου σκανδάλισε το κοινό, όταν πρωτοπαρουσιάστηκε το 1662 και τώρα ανεβαίνει με κομψή σκηνοθεσία, λεπτό χιούμορ και ωραίες ερμηνείες σε μια συνολικά καλαίσθητη, ευφρόσυνη παράσταση.
Έξοδος για όλη την οικογένεια

Μικροί και μικρότεροι, μεγάλοι και μεγαλύτεροι, όλων των ηλικιών οι θεατές μπορούν να απολαύσουν εξίσου τις παραστάσεις που ακολουθούν σε μια ιδανική οικογενειακή έξοδο. Οι "Μικρές κυρίες" της Λουίζα Μέι Άλκοτ παραμένουν μια ανθεκτική ιστορία για την γυναικεία ενδυνάμωση και την στήριξη και την αγάπη προς του άλλους. Το κλασικό μυθιστόρημα ανεβαίνει στο Αλάμπρα, από την Αθηνά Χατζηαθανασίου η οποία μέσα στην παράσταση της καταφέρνει να αποδείξει πως "Το έργο της Λουίζα Μέι Άλκοτ γράφτηκε το 1868 και είναι σα να γράφτηκε σήμερα. Δεν είναι για κορίτσια. Είναι για όλους”. Το έργο αφηγείται τη ζωή των τεσσάρων αδελφών Μαρτς – της Μεγκ, της Τζο, της Μπεθ και της Έιμι – που μεγαλώνουν κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου.

Μία άλλη μικρή πρωταγωνίστρια, η "Matilda", μας θυμίζει επίσης πως πρέπει να παλεύουμε για τα πιστεύω μας και τη δικαιοσύνη και πως κάθε ένας από εμάς είναι ξεχωριστός. Το πολυβραβευμένο μιούζικαλ για το κορίτσι που λατρεύει τα βιβλία και έχει το χάρισμα της τηλεκίνησης, βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ρόαλντ Νταλ που ενέπνευσε μία από τις πιο αγαπημένες ταινίες όλων των εποχών και ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Θέμιδας Μαρσέλου, με τους Θανάση Τσαλταμπάση, Χάρη Ρώμα, Ντορέττα Παπαδημητρίου, Πηνελόπη Αναστασοπούλου, τις μικρές πρωτοεμφανιζόμενες Νάρια Αθανασοπούλου και Μυρτώ Φαραζή εναλλάξ στο ρόλο της Μatilda και 40μελή θίασο με ηθοποιούς, τραγουδιστές, χορευτές, παιδιά και ζωντανή ορχήστρα (Παλλάς).

Ένα ακόμα μιούζικαλ, ο "Καρυοθραύστης, το μιούζικαλ των Χριστουγέννων" έρχεται στο "Τζένη Καρέζη" με πρωταγωνιστές τους Κατερίνα Γερονικολού, Μπέσσυ Μάλφα, Σπύρο Μπιμπίλα, Πρόδρομο Τοσουνίδη και Γιώργο Μανιάδη. Την πρωτότυπη θεατρική διασκευή του κλασικού αριστουργήματος του E.Τ.Α. Χόφμαν σκηνοθετεί ο Αναστάσης Δεληγιάννης. Η παράσταση αποτελεί έναν ύμνο στην αγάπη, την τρυφερότητα και την ελπίδα, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους σε ένα ταξίδι γεμάτο μουσική και μαγεία.