Πέθανε η Άννα Παναγιωτοπούλου

Η πολυαγαπημένη ηθοποιός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Άννα Παναγιωτοπούλου εναντίον… πετρελαιοπαραγωγών!

Ανήμερα του Μεγάλου Σαββάτου έγινε γνωστός ο θάνατος της πολυαγαπημένης ηθοποιού, που διέπρεψε στο θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Από τις σπουδαιότερες κωμικές ερμηνεύτριες της γενιάς της, υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του περίφημου Ελεύθερου Θεάτρου, το οποίο επί μία δεκαπενταετία (1970-85) ανανέωσε το επιθεωρησιακό είδος, ενώ και στην τηλεόραση είχε σημειώσει εμβληματικές ερμηνείες σε σειρές όπως η "Μαντάμ Σουσού" και "Οι τρεις Χάριτες". Το μεγάλο της ερμηνευτικό ταλέντο αποδείχτηκε και σε δραματικές παραστάσεις, εκ των οποίων τελευταίες ήταν στον μονόλογο του Βασίλη Κατσικονούρη, "Το μπουφάν της Χάρλεϊ ή Πάλι καλά" (2010) και "Η τρελή του Σαγιό" του Ζαν Ζιροντού στο Εθνικό Θέατρο, το 2014, σε σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια. "Αυτός ο μονόλογος με μάγεψε" είχε δηλώσει στο "α" για το έργο του Κατσικονούρη: "Μου προτάθηκε η επιθεώρηση κι επειδή έχω πολλά χρόνια να κάνω, είπα ναι. Και μετά μου έδωσαν αυτόν το μονόλογο και, μολονότι δεν έχω καλή σχέση με τους μονολόγους γενικά, όταν τον διάβασα, σκέφτηκα ότι δεν γίνεται να μην τον παίξω".

Η Άννα Παναγιωτοπούλου ήταν απόφοιτος της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου, όπου γνώρισε τον Σταμάτη Φασουλή, με τον οποίο ίδρυσαν το Ελεύθερο Θέατρο (μετέπειτα Ελεύθερη Σκηνή), μέσα στη δεκαετία του 1970, ένα θίασο που δούλευε συλλογικά ως κολλεκτίβα, συνυπογράφοντας τα κείμενα και τη σκηνοθεσία. Ξεκινώντας με έργα επικού θεάτρου (Μπρεχτ, Μάρκαρης) συνέχισαν με δικές τους πρωτότυπες επιθεωρήσεις, ανανεώνοντας ριζικά το είδος. Η σταδιοδρομία της ξεκίνησε το 1968 στο Εθνικό Θέατρο, με τη συμμετοχή της στην τραγωδία "Άλκηστη" σε σκηνοθεσία του Τάκη Μουζενίδη, και συνεχίστηκε επί πέντε δεκαετίες, όπου δοκιμάστηκε σε κάθε είδους ρεπερτόριο: δράμα, κωμωδία, επιθεώρηση, μιούζικαλ, ενώ δοκιμάστηκε και στη σκηνοθεσία με την κομεντί του Λέοναρντ Γκερς, "Οι πεταλούδες είναι ελεύθερες".

φωτό εξωφύλλου: από την "Τρελή του Σαγιό" στο Εθνικό, με τον Θανάση Τσαλταμπάση και τη Μαρίνα Καλογήρου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Μια πρωτότυπη θεατρική διασκευή παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Μια παράσταση-σπουδή πάνω στην πειθαρχία, βασισμένη στο εμβληματικό έργο "Οι σχολικές εκθέσεις του Φριτς Κόχερ ή πώς γεννιέται ένας πειθαρχημένος άνθρωπος" του Ρόμπερτ Βάλζερ έρχεται στο Opbo Studio

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
28/01/2026

"Αντιγόνη" – Η τραγωδία που συγκλονίζει και σήμερα από τον Θανάση Σαράντο

Η "Αντιγόνη" του Σοφοκλή έχει την σκηνοθετική σφραγίδα του Θανάση Σαράντου στις Ροές. Ένα πολιτικό θρίλερ με ζωντανή μουσική, συγκίνηση και ηθικά διλήμματα που παραμένουν αιώνια επίκαιρα.

"Perplex": Οι χαρακτήρες μιλούν για τη φρέσκια, σαρκαστική κωμωδία

Οι πρωταγωνιστές του "Perplex" μας εισάγουν στον παράλογο και ρευστό κόσμο του έργου του Μάριους Φον Μάγιενμπουργκ, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, αποκαλύπτοντας τις συνεχείς μεταμορφώσεις, τις ρωγμές των σχέσεων και το παιγνιώδες χάος της σύγχρονης ταυτότητας.

Η 'Δεσποινίς Τζούλια' του Στρίντμπεργκ επιστρέφει στο Θέατρο Πόρτα ως 'Ο Κος Ζυλ'

Η δραματουργική ματιά του Θωμά Μοσχόπουλου μετατοπίζει το κέντρο βάρους στη σχέση ανάμεσα σε δύο άνδρες, εξετάζοντας το βάρος της πατριαρχίας.

Τελευταίες παραστάσεις για "Τη Δημοπρασία"

Το μονόπρακτο "Η Δημοπρασία" του Σταύρου Τσιώλη συνεχίζει για λίγο ακόμα στη σκηνή με τον Αργύρη Μπακιρτζή.

Η "Φώκια" – Ο συγκινητικός μονόλογος ενός πατέρα

Ο Βλάσης Πασιούδης πρωταγωνιστεί σε ένα συγκινητικό, ονειρικό ταξίδι πατέρα και γιου, όπου η μνήμη και η ζωή συναντούν τη λύτρωση.

"Βροχή τα βέλη" με τον Στράτο Τζώρτζογλου: μια εξομολόγηση στη σκηνή

Μετά την επιτυχημένη περιοδεία του, το έργο "Βροχή τα βέλη" έρχεται στο Calderone Art Space, με τον Στράτο Τζώρτζογλου σε μια τρυφερή, ανθρώπινη εξομολόγηση για την αγάπη, τη ματαίωση και την ανάγκη για συγχώρεση.