"Play it again, Sam": Ένα θεατρικό του Γούντι Άλεν στο Faust

Ο Γιώργος Ζαχαράκης φέρνει στη σκηνή το κωμικό έργο που μετά έγινε ταινία ("Ωραίος και σέξι") και καθιέρωσε τον γνωστό Αμερικάνο σκηνοθέτη στο ρόλο του "νευρικού εραστή".

Play it again, Sam © Γιάννης Μπαριτάκης

Στη Nέα Υόρκη του 1969 πρόκειται να μας ταξιδέψει η θεατρική παράσταση που σκηνοθετεί ο Γιώργος Ζαχαράκης στη σκηνή του Faust. Ο λόγος για το "Play it again, Sam”, το θεατρικό έργο του Γούντι Άλεν που έγινε και ταινία ("Ωραίος και σέξι") με πρωταγωνιστή τον ίδιο. Η πρεμιέρα για το έργο έχει προγραμματιστεί για τις 7/2.

Λίγα λόγια για την πλοκή

Ο νευρωτικός, παράξενος και αδέξιος κριτικός κινηματογράφου Άλαν Φέλιξ, προσπαθώντας να ξεπεράσει το πρόφατο διαζύγιό του, φαντάζεται τον Χάμφρει Μπόγκαρτ να ζωντανεύει μέσα από τα πόστερ της ταινίας "Καζαμπλάνκα" και να τον συμβουλεύει. Καταφεύγει στο φιλικό του ζευγάρι, τον Ντικ και τη Λίντα, οι οποίοι τον βοηθούν κανονίζοντας του ραντεβού με διάφορες γυναίκες. Οι απανωτές αποτυχημένες προσπάθειες τον κάνουν να φαντασιώνεται διάφορα ερωτικά σενάρια ακόμα και με τη γυναίκα του καλύτερού του φίλου. Ο αδέξιος Άλαν Φέλιξ, η πρώην του Νάνσυ, ο καλύτερος του φίλος Ντικ, η γυναίκα του Λίντα, 7 ατυχέστατες γυναίκες και ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ σας περιμένουν για να αναφωνήσετε κι εσείς στον πιανίστα "Play it again, Sam"!

Play it again, Sam
© Γιάννης Μπαριτάκης

Λίγα λόγια για το έργο

Λίγοι θυμούνται πλέον πως ο Γούντι Άλεν, εκτός από σκηνοθέτης και σεναριογράφος, έχει  υπάρξει και επιτυχημένος θεατρικός συγγραφέας. Το "Play it again Sam", το δεύτερο θεατρικό του έργο, ανέβηκε στο Broadway με πρωταγωνιστή τον ίδιο στον ρόλο του Άλαν και την Ντάιαν Κίτον στον ρόλο της Λίντα. Έπειτα από την μεγάλη επιτυχία (453 παραστάσεις και 3 βραβεία Tony) του θεατρικού έργου που τον καθιέρωσε ως κωμική, νευρωτική περσόνα, ο Γούντι Άλεν το διασκευάζει για την μεγάλη οθόνη με σκηνοθέτη τον Χέρμπερτ Ρος. Στην Ελλάδα η ταινία προβάλεται με τον τίτλο "Ωραίος και σέξι".

Πέρα από τις κωμικές και πανέξυπνες ατάκες το "Play it again, Sam” είναι ένα έργο πολύ ρομαντικό, με πολλές αναφορές στις χρυσές εποχές του κινηματογράφου. Ο Άλαν Φέλιξ θυμίζει σε όλους μας τα πρώτα μας ραντεβού, όταν η έλλειψη ερωτικών εμπειριών μας έκανε αδέξιους και ανασφαλείς. Επίσης, ποιος από εμάς δεν πέρασε ώρες να φαντάζεται τις αγαπημένες του ταινίες και πώς θα μπορούσε αυτή η φαντασία να γίνει πραγματικόητα στη ζωή μας;

Play it again, Sam
© Γιάννης Μπαριτάκης

Ο σκηνοθέτης για την παράσταση

"Όταν πρωτοδιάβασα το "Play it again, Sam”, 12 χρόνια πριν, ταυτίστηκα με τον πρωταγωνιστή Άλαν Φέλιξ. Όπως εγώ – τότε στα 30 μου – έτσι κι ο Άλεν, προσπαθώντας να διαχειριστεί την ανασφάλεια και την μοναξιά του, φαντάζεται διάφορα σενάρια για το πώς θα μπορούσε να "σκηνοθετήσει" την ερωτική του ζωή, επηρεασμένος από τις αγαπημένες του κλασικές ταινίες. Ο ψυχαναλυτικός αλλά ταυτόχρονα ανάλαφρος τρόπος του Γούντι Άλεν να διεισδύει στον ψυχισμό των ηρώων και να ασχολείται  με βασικά θέματα συνύπαρξης και ανθρώπινων σχέσεων σε συνδυασμό, με το ευφυές και  ευρηματικό χιούμορ του, είναι κάτι που με γοητεύει μέχρι και σήμερα. 

Η σκηνοθεσία και οι ερμηνείες των ηθοποιών βασίζονται στην αμεσότητα, τον θεατρικό ρεαλισμό και την ειλικρίνεια. Στόχος μου ήταν να αναδείξω έναν πολύχρωμο καμβά διαφορετικών χαρακτήρων και καταστάσεων έτσι ώστε να μπορεί το "Play it again, Sam" να αποδοθεί τόσο ως κλασική αλλά και ως σύγχρονη κωμωδία

Βασικός στόχος, επίσης τόσο της σκηνοθεσίας όσο και της μετάφρασης ήταν να διατηρηθεί ο γρήγορος ρυθμός του κειμένου, το ύφος της εποχής (1969) αλλά και να αποδοθεί με τέτοιον τρόπο ώστε να παραμένει έντονα κωμικό για το ελληνικό κοινό. Τέλος, τα κοστούμια και τα σκηνικά της Χρύσας Δαπόντε πιστά κι αυτά στην εποχή που γράφτηκε το έργο, συμπληρώνουν τον ρεαλισμό της θεατρικής παράστασης προσδίδοντας ταυτόχρονα έναν νοσταλγικό και ρομαντικό χαρακτήρα".

Το καστ συναποτελούν οι: Νικόλας Βασιλειάδης, Θάνος Δεσποτόπουλος, Νόνη Ζαννή, Λίνα Καλπαζίδου, Σοφία Κικιλίντζια, Παναγιώτης Λέκκας. Οι φωτισμοί είναι του Αλέξη Πηλού, ενώ η μετάφραση είναι του σκηνοθέτη σε επιμέλεια Μαρίας Παπαγιάννη. Φιλική συμμετοχή: Άρης Δημοκίδης.

Προπώληση με ένα κλικ εδώ.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Play it again, Sam (πρώην «Ωραίος και σέξι»)

  • Κωμωδία

Nέα Υόρκη 1969. Ο νευρωτικός, παράξενος και αδέξιος κριτικός κινηματογράφου Άλαν Φέλιξ, προσπαθώντας να ξεπεράσει το πρόσφατο διαζύγιό του, φαντάζεται τον Χάμφρει Μπόγκαρτ να ζωντανεύει μέσα από τα πόστερ της ταινίας Καζαμπλάνκα και να τον συμβουλεύει. Καταφεύγει στο φιλικό του ζευγάρι, τον Ντικ και τη Λίντα, οι οποίοι τον βοηθούν κανονίζοντας του ραντεβού με διάφορες γυναίκες. Οι απανωτές αποτυχημένες προσπάθειες τον κάνουν να φαντασιώνεται διάφορα ερωτικά σενάρια ακόμα και με τη γυναίκα του καλύτερού του φίλου. Ο αδέξιος Άλλαν Φέλιξ, η πρώην του Νάνσυ, ο καλύτερος του φίλος Ντικ, η γυναίκα του Λίντα, 7 ατυχέστατες γυναίκες και ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ σας περιμένουν για να αναφωνήσετε κι εσείς στον πιανίστα «Play it again, Sam!».

Faust

Αθηναΐδος 12 & Καλαμιώτου 11

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η Πειραματική κερνά τα τελευταία "Μπατόν σαλέ"

Η δημοσιογράφος που συμμετείχε στην αποκάλυψη του σκανδάλου Predator είναι η τελευταία καλεσμένη των ζωντανών συνεντεύξεων σε ελαφριά ατμόσφαιρα τις οποίες συντονίζουν η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη και η Μαρία Φιλίνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.