"Ay, Carmela!": Η επίκαιρη αντιπολεμική αλληγορία επιστρέφει στο Θέατρο Μεταξουργείο

Η Κατερίνα Μπιλάλη μοιράζεται ξανά τη σκηνή με τον Κωνσταντίνο Κυριακού σε ένα διαχρονικό έργο για τον πόλεμο, τη δικαιοσύνη και την ιστορική αμνησία.

Ay, Carmela! ©Φανή Τουμπουλίδου

Μετά τη θερμή ανταπόκριση κοινού και κριτικών στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Ρόδο, τα Ιωάννινα και την Κοζάνη, η παράσταση "Ay, Carmela!” επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Μεταξουργείο, κάνοντας πρεμιέρα τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου.

Τι μπορεί να συμβεί όταν βρεθείς στη λάθος πλευρά της ιστορίας; Και πόσα είσαι διατεθειμένος να κάνεις στον βωμό της ελευθερίας (σου); Αυτή είναι η αφετηρία του πολυβραβευμένου, κωμικοτραγικού έργου του Χοσέ Σάντσις Σινιστέρρα που παρουσιάζει η Θεατρική Εταιρεία THEARTES των Κωνσταντίνου Κυριακού και Κατερίνας Μπιλάλη, οι οποίοι επιμελούνται και ερμηνεύουν στην παράσταση.

Ay, Carmela!
©Φανή Τουμπουλίδου

Πρόκειται για ένα αντιφασιστικό, έντονα αλληγορικό κείμενο, η ιστορία του οποίου διαδραματίζεται κατά την περίοδο του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου. Πρωταγωνιστές, δύο ηθοποιοί που, μέσα από την περιπέτειά τους, φωτίζεται η συλλογική τραγωδία ενός λαού που μαστίζεται από την εμφύλια διαμάχη, η πολυπλοκότητα της ανθρώπινης κατάστασης που έρχεται αντιμέτωπη με τον πόνο, ο συλλογικός αλληλοσεβασμός, η αξιοπρέπεια του καλλιτέχνη, η ανθρώπινη ευαισθησία, καθώς και η ανάγκη να μη χαθεί η ιστορική μνήμη. Ο κίνδυνος της ιστορικής αμνησίας, έχει προεκτάσεις και σε άλλες χώρες που μαστίζονταν ή και μαστίζονται από κάποιον Εμφύλιο Πόλεμο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Ay, Carmela!
©Φανή Τουμπουλίδου

Όλα αυτά αντιμετωπίζονται με πολύ χιούμορ, μαύρο χιούμορ, δράμα και ποίηση, καθώς σε έναν κόσμο που εξακολουθεί να είναι γεμάτος συγκρούσεις, η σπαρακτική απεικόνιση της αγάπης και της απώλειας είναι μια οδυνηρή μαρτυρία της απανθρωπιάς του πολέμου. Πρόθεση της παράστασης είναι να υπενθυμίσει ότι το τρίπτυχο Δημοκρατία- Ελευθερία-Δικαιοσύνη δεν είναι πολιτική στάση, αλλά δικαίωμα όλων. 

Ay, Carmela
Φανή Τουμπουλίδου©

Το έργο

Η Καρμέλα και ο Παουλίνο είναι δύο περιοδεύοντες ηθοποιοί που, εν μέσω του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου, διασκεδάζουν τα δημοκρατικά στρατεύματα με τα επιθεωρησιακά τους σκετς. Εξαιτίας ενός λάθους, περνούν στην περιοχή που ελέγχουν οι εθνικιστές τού Φράνκο και αιχμαλωτίζονται. Εκείνοι τούς διατάζουν να παρουσιάσουν, σε αντάλλαγμα την ελευθερία τους, μια παράσταση για τα στρατεύματά τους και να συμπεριλάβουν μια παρωδία κατά της Δημοκρατίας, με σκοπό να χλευάσουν τα αιχμάλωτα μέλη των Διεθνών Ταξιαρχιών που πρόκειται να εκτελεστούν την επομένη. Η Καρμέλα, αγανακτισμένη, επιχειρεί να ανατρέψει αυτήν την παρωδία παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες του λιγόψυχου Παουλίνο. Τελικά, ο Παουλίνο θα καταφέρει να συγκρατήσει την Καρμέλα ή η Καρμέλα θα ολοκληρώσει το σχέδιό της καταλήγοντας να εκτελεστεί;

Ay, Carmela!
©Φανή Τουμπουλίδου

Τη μουσική της πάρασταση υπογράφει και ερμηνεύει η Άρτεμις Ματαφιά, σε ενορχρήστρωση του Γιώργου Πατσιώτη. Τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελείται η Κατερίνα Τσακότα, ενώ τους φωτισμούς ο Λέων Εσκενάζη.

Προπώληση μέσω more.com

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ay, Carmela!

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Δύο πλανόδιοι θεατρίνοι, η Καρμέλα και ο Παουλίνο, που κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου διασκεδάζουν τα δημοκρατικά στρατεύματα με επιθεωρησιακά σκετς, περνούν καταλάθος στην περιοχή που ελέγχουν οι εθνικιστές του δικτάτορα Φράνκο και συλλαμβάνονται. Οι στρατιώτες τούς εξαναγκάζουν, με αντάλλαγμα την ελευθερία τους, να ανεβάσουν μια παρωδία κατά της Δημοκρατίας προκειμένου να χλευάσουν τα αιχμάλωτα μέλη της Διεθνούς Ταξιαρχίας –εθελοντές που ήρθαν στην Ισπανία να αγωνιστούν στο πλευρό των ντόπιων δημοκρατικών– που θα εκτελούνταν την επόμενη μέρα. Η Καρμέλα, αγανακτισμένη, επιχειρεί να ανατρέψει αυτήν την παρωδία κόντρα στις προσπάθειες του λιγόψυχου Παουλίνο, κινδυνεύοντας να εκτελεστεί. Αυτή είναι η υπόθεση της πολυβραβευμένης αντιπολεμικής αλληγορίας του συγγραφέα για τον κίνδυνο της ιστορικής αμνησίας που αποκαλύπτει τι μπορεί να συμβεί όταν κάποιος βρεθεί στη λάθος πλευρά της ιστορίας και πόσα μπορεί να είναι διατεθειμένος να κάνει με αντάλλαγμα την ελευθερία του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Μια μεγάλη επιτυχία σε επανάληψη αλλά κι ένα υπερρεαλιστικό "Μεμοράντουμ" κάνουν αίσθηση στο νέο πρόγραμμα του Θεάτρου Μπέλλος

Η ομάδα The Young quill μοιράζεται με το κοινό δύο από τις παραγωγές της για τη χειμερινή σεζόν, εκ των οποίων η μία είναι η επιτυχία "Η λέξη πρόοδος..." και η δεύτερη είναι νέα κι έχει στο καστ της τον Ορέστη Χαλκιά μεταξύ άλλων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/07/2024

"Στο διπλανό δωμάτιο ή το έργο του δονητή": Αυτό είναι το έργο που σκηνοθετεί ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης τη νέα σεζόν

Μια σοβαρή κωμωδία για τη σεξουαλικότητα, την αγάπη και τον ηλεκτρισμό που δεν έχει ξαναπαιχτεί στην Ελλάδα φέρνει ο καλλιτέχνης στο θέατρο Βρετάνια, με τον Άκη Σακελλαρίου και την Νάντια Κοντογεώργη μεταξύ άλλων.

Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Ηλέκτρα Κωνσταντίνου

Η ηθοποιός του Εθνικού Θεάτρου πέθανε σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο Σπύρος Μπιμπίλας, έχοντας υπηρετήσει την υποκριτική τέχνη στο πλευρό σπουδαίων ανθρώπων του θεάτρου όπως ο Αλέξης Σολομός, ο Δημήτρης Ροντήρης, η Μαίρη Αρώνη, ο Αλέκος Αλεξανδράκης κ.ά.

Ένας "Οιδίπους" ταξιδεύει σε Ζαγοροχώρια, Γιάννενα και Κόρινθο

Ο θίασος αγγλόφωνων ερμηνευτών του καλλιτεχνικού οργανισμού OYL παρουσιάζει τον Αύγουστο το έργο της Έλεν Μακλάφλιν στα ελληνικά.

Τα "Λόγια της πλώρης μου" θα ακουστούν στο θέατρο Φούρνος

Έναν θεατρικό μονόλογο βασισμένο στα "Λόγια της πλώρης" του Ανδρέα Καρκαβίτσα ετοιμάζει ο σκηνοθέτης Γιάννης Βαρβαρέσος για την επόμενη σεζόν, με ερμηνευτή τον Σαμψών Φύτρο.

"No Comedy" μάς παρουσιάζει το Theatre of the No τις Πέμπτες

Το πρώτο αγγλόφωνο θέατρο της Αθήνας παρουσιάζει μια σειρά παραστάσεων stand up κωμωδίας στα αγγλικά, όπου συμπεριλαμβάνονται και βραδιές open mic.

Τιάγκο Ροντρίγκες, πώς συνομιλεί η "Εκάβη" σου με την τραγωδία του Ευριπίδη;

Ο ιστορικός γαλλικός θίασος της Comédie Française επιστρέφει στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου με την παράσταση "Εκάβη, όχι Εκάβη" (26-27/7), σε κείμενο και σκηνοθεσία του αιρετικού Πορτογάλου σκηνοθέτη.