"Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα": Μυστικές ιστορίες των γυναικών της Θεσσαλίας

Η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου έρχεται για 8 μόνο παραστάσεις στο θέατρο Σταθμός.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα © Παναγιώτης Λαμπής

Η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, σε έρευνα, δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία του Κωσταντίνου Ντέλλα, έχοντας πραγματοποιήσει από τον Μάρτιο του 2023 ένα μεγάλο αριθμό παραστάσεων σε Θεσσαλία και Μακεδονία, έρχεται στην Αθήνα και το θέατρο Σταθμός από την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου και για 8 μόνο παραστάσεις, κάθε Τετάρτη και Πέμπτη του Οκτωβρίου στις 9:15 μ.μ. Ερμηνεύουν οι Μανούσος Γεωργόπουλος, Πλάτωνας Γιώργος Περλέρος και Γιάννης Σανιδάς.

Η παράσταση αποτελεί μια σκηνική προσέγγιση του γυναικείου σώματος της τρίτης ηλικίας και της σύνδεσης του με τη λαϊκή μαγεία, τη μαγειρική και τις τελετουργικές πρακτικές. Αφετηρία, η περιοχή της Θεσσαλίας και η παράδοσή της στις μαγικές πρακτικές που θέλει τις μάγισσες της περιοχής να έχουν παραλάβει τις μυστικές δεξιότητές τους από τη Μήδεια και να ειδικεύονται στο κατέβασμα του φεγγαριού, γνωστό και ως "το άρμεγμα του φεγγαριού". Οδηγήτριες σε αυτό το μυστικό ταξίδι, τρεις θηλυκές μορφές που συναδιαλέγονται μεταξύ του οικείου και του αρχετυπικού, της ακίνδυνης "γιαγιάς" και της επικίνδυνης θεραπεύτριας και μιλάνε για τις ζωές τους, γι’ αυτά που έμαθαν από τις παλιές. αυτά που έπαθαν ως γυναίκες και αυτά που παραδίδουν στις επόμενες. 

Περνώντας τη ζωή τους στη σκιά της κυρίαρχης ανδροκρατικής εξουσίας, οι γυναίκες της περιφέρειας του 19ου και 20ου αιώνα παρέμεναν σε μεγάλο ποσοστό στο περιθώριο χωρίς να μπορούν να έχουν λόγο στις αποφάσεις που ήταν αποκλειστικά δικαίωμα των ανδρών. Στον Θεσσαλικό χώρο, πέρα από τις υπόλοιπες εργασίες, με τις οποίες συνέβαλαν στην οικονομική παραγωγή της οικογένειας και της κοινότητας ως εργάτριες στα χωράφια, είχαν και την ευθύνη της τροφοδότησης των μελών της οικογένειάς τους, πάντα όμως εντός του οίκου. Έτσι, ανέπτυξαν ένα μυστικό κώδικα, μια λανθάνουσα εξουσία, που στηριζόταν στη χρήση της μαγείας και της τεχνογνωσίας των βοτάνων, τα λεγόμενα "πρακτικά", στην ικανότητα του "ξεματιάσματος" και άλλων δεξιοτήτων, μέσα από τη χρήση των υλικών που χρησιμοποιούσαν και στη μαγειρική, τα βότανα και τα χόρτα της περιοχής, το λάδι, το νερό και το αλεύρι. 

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα
© Παναγιώτης Λαμπής

Αυτές οι "Γυναίκες της Γης" που έμεναν αόρατες χρόνια ακόμα και για τους ερευνητές - αφού δεν θεωρούσαν άξιο καταγραφής τον λόγο μιας γυναίκας για την ιστορία ενός τόπου- προσεγγίζονται σκηνικά από τρία αρσενικά νεαρά σώματα, επιχειρώντας να φέρουν στη σκηνή το προσωπικό και συλλογικό αφήγημα του οικείου γηρασμένου θηλυκού σώματος. Με εκφραστικά εργαλεία τις πρώτες ύλες της τελετουργικής διαδικασίας, τη μεταμφίεση, τη μάσκα και τον συντονισμό του λόγου και του σώματος, οι τρεις ηθοποιοί επιδίδονται σε ένα καταιγιστικό storytelling που ταξιδεύει από τις "Μεταμορφώσεις" του Οβίδιου και τα "Φαρσάλια" του Λουκανού μέχρι τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία του Θωμά Ψύρρα, από  παλιότερες αφηγήσεις, συνταγές και  ιατροσοφικούς κώδικες του 19ου αιώνα, μέχρι σύγχρονες συνεντεύξεις που έγιναν κατά τη διάρκεια των παραστάσεων στη Θεσσαλία.

Η παράσταση "Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα", αποτελεί ένα work in progress πάνω στο διάλογο της παραστασιακής τέχνης με την κοινωνική ανθρωπολογία με βασικούς άξονες τους κοινωνικούς ρόλους και τις έμφυλες διαστάσεις της τροφής και των λαϊκών μαγικοθρησκευτικών πρακτικών. Το θεατρικό κείμενο μεταλλάσσεται και επαναπροσδιορίζεται διαρκώς, καθώς τροφοδοτείται από τον όγκο των συνεντεύξεων που υλοποιούνται παράλληλα με τις παραστάσεις. Το κοινό καλείται να συμμετάσχει στην έρευνα και, εφόσον το επιθυμεί, να συμβάλλει στη συνέχιση της καταγραφής της προφορικής ιστορίας που έχει ήδη ξεκινήσει από την αρχή των παραστάσεων. 

Προπώληση στο more.com

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Σταθμός Θέατρο

Βίκτωρος Ουγκώ 55

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Δώρα Στυλιανέση & Άσκηση: Δύο δεκαετίες θεατρικής διαδρομής

Η Δώρα Στυλιανέση γίνεται guest editor με αφορμή την παράσταση "Ουρανός απ’ άλλους τόπους – ρόδα στο μαντίλι", που σκηνοθετεί ο Περικλής Μουστάκης, σηματοδοτώντας τα 20 χρόνια της Ομάδα Άσκηση και μια διαδρομή ουσίας στο σύγχρονο θέατρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/03/2026

Αυλαία για τον "Αμερικάνικο βούβαλο" στο θέατρο Σημείο

Στις 17 Μαρτίου ολοκληρώνονται οι παραστάσεις του "Αμερικάνικου βούβαλου" του Ντέιβιντ Μάμετ στο Θέατρο Σημείο, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου, κλείνοντας έναν δυναμικό κύκλο γεμάτο ένταση, συγκρούσεις και αιχμηρά σχόλια για την ανθρώπινη απληστία.

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας (02-06/03)

Πρεμιέρες: Συγκεντρώσαμε τις θεατρικές παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 2 έως 6 Μαρτίου και ξεχωρίζουν.

"Η κατάρρευση": Νέες φωτογραφίες από την παράσταση στο Rabbithole

Η ομάδα Νοσταλγία ζωντανεύει στο Rabbithole την "Κατάρρευση" του Φιτζέραλντ. Οι νέες φωτογραφίες αποτυπώνουν το υπαρξιακό σκοτάδι και τη γλυκόπικρη διάψευση του αμερικανικού ονείρου, σε μια παράσταση όπου ο μύθος συναντά την ωμή αλήθεια.

Κουκλοθέατρο για ενήλικο κοινό με πρωταγωνιστή τον Μολιέρο

Η μοναξιά του δημιουργού σκιαγραφείται στην παράσταση κουκλοθεάτρου "Moliére, le Comédien", που παρουσιάζει η Ιρίνα Μπόικο για το ενήλικο κοινό.

Έφυγε από τη ζωή ο Θρασύβουλος Γιάτσιος

Αποχαιρετάμε μια σημαντική μορφή του ελληνικού θεάτρου και πολιτισμού, τον καλλιτεχνικού Διευθυντή του Κέντρου Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος".

Επιπλέον παραστάσεις για το sold out "Κιβώτιο"

Η θεατρική ιστορία που γράφεται τα τελευταία δέκα χρόνια στο Studio Μαυρομιχάλη δεν λέει να κλείσει τον κύκλο της, επιβεβαιώνοντας πως ορισμένα κείμενα, όπως το "Κιβώτιο" διαθέτουν μια σχεδόν μεταφυσική αντοχή στον χρόνο. Καθώς η παράσταση είναι ήδη sold out, η παραγωγή ανακοινώνει την προσθήκη τριών επιπλέον παραστάσεων.