Θέατρο Πορεία: Ανοιχτό κάλεσμα για τη Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής για το έτος 2023-2024

Η πρωτοπόρα Σχολή που ιδρύθηκε από τον Δημήτρη Τάρλοου το 2019 συνεχίζει την πορεία της με την προσθήκη νέων ανθρώπων στο δυναμικό της.

Δημήτρης Τάρλοου

Για πέμπτη χρονιά συνεχίζεται η λειτουργία της Σχολής Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του Θεάτρου Πορεία. Φέτος στο διδακτικό δυναμικό της εντάσσεται ο ποιητής Στρατής Πασχάλης που θα καθοδηγήσει τους σπουδαστές του τρίτου έτους στη θεατρική διασκευή. Οι Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης και Θανάσης Τριαρίδης συνεχίζουν, ενώ στην ομάδα προστίθενται και οι νέοι συγγραφείς Μάνος Κουνουγάκης, Ανθή Τσιρούκη και Κατερίνα Λουκίδου, και οι ίδιοι απόφοιτοι της Σχολής με δυναμικά δείγματα γραφής. 

Η Σχολή περιλαμβάνει τρία έτη σπουδών (Πρώτο, Δεύτερο και Τρίτο Έτος). Προϋπόθεση για την φοίτηση σε κάθε έτος είναι η παρακολούθηση του προηγούμενου.

Η Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του Θεάτρου Πορεία αναζητά νέες φωνές

Ειδικότερες πληροφορίες

Τα Τμήματα των τριών ετών της Σχολής διαρθρώνονται ως εξής:

  • Πρώτο 'Ετος: Οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες θα εκπαιδευτούν σε θεματικούς πυροδοτικούς άξονες και θα γράψουν ένα πρωτότυπο έργο υπό τον συντονισμό του Θανάση Τριαρίδη και της Κατερίνας Λουκίδου. Επίσης θα μελετήσουν θεμελιακά έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου και θα κάνουν ασκήσεις γραφής.
  • Δεύτερο 'Ετος: Οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες θα γράψουν ένα πρωτότυπο έργο υπό τον συντονισμό του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη και ένα δεύτερο πρωτότυπο έργο υπό τον συντονισμό της Ανθής Τσιρούκη.
  • Τρίτο 'Ετος: Οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες θα γράψουν μια θεατρική διασκευή ενός αφηγήματος ή ενός έργου της παγκόσμιας λογοτεχνίας υπό τον συντονισμό του Στρατή Πασχάλη και ένα πρωτότυπο έργο υπό τον συντονισμό του Μάνου Κουνουγάκη.

Είναι απολύτως εφικτή η εξ' αποστάσεως συμμετοχή στην Σχολή και η παρακολούθηση όλων των συναντήσεων μέσω του Διαδικτύου (συμπεριλαμβανομένων και των συναντήσεων στο Θέατρο Πορεία). 

'Εναρξη μαθημάτων: Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023

Η ολοκλήρωση των μαθημάτων θα γίνει στα τέλη Μαΐου 2024.

Αιτήσεις Συμμετοχής: Οι συμμετέχοντες/ουσες στον Πρώτο Κύκλο της Σχολής Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής θα προκύψουν κατόπιν αποστολής: i) αναλυτικού βιογραφικού, ii) μίας περίληψης και iii) ενός δείγματος γραφής πάνω σε ένα από τα δύο ακόλουθα θέματα:

  • Πρώτο εναλλακτικό θέμα:

Πετυχημένος γυναικολόγος είναι για χρόνια πολέμιος των εκτρώσεων. Συμβάλει στη θεσμοθέτηση του νόμου κατά των αμβλώσεων στη χώρα του. Χρόνια μετά μαθαίνει ότι η κόρη του που έχει βιαστεί είναι έγκυος. 

1) Να γραφεί η περίληψη ενός έργου (μέχρι 200 λέξεις) βασισμένο στην παραπάνω ιδέα.

2) Να γραφεί μια διαλογική σκηνή από το έργο (έως 400 λέξεις κειμένου)

 
  • Δεύτερο εναλλακτικό θέμα:

Ένας άντρας και μία γυναίκα που συνομιλούν κάποιους μήνες σε μία εφαρμογή γνωριμιών, δίνουν ραντεβού σε ένα πάρκο για να γνωριστούν από κοντά. Όταν συναντιούνται διαπιστώνουν ότι δεν είναι άγνωστοι. Έχουν βρεθεί μαζί στο  μακρινό παρελθόν σε μία συνθήκη που και οι δύο θέλουν να ξεχάσουν.

Να γραφεί η περίληψη ενός έργου βασισμένου στην παραπάνω ιδέα (έως 200 λέξεις).

Να γραφεί μια διαλογική σκηνή ή μέρος σκηνής από το έργο (έως 400 λέξεις).

Οι αιτήσεις (με το αναλυτικό βιογραφικό, την περίληψη και το δείγμα γραφής) πρέπει να υποβληθούν στο ειδικά διαμορφωμένα πεδία στην ιστοσελίδα της Σχολής, (εδώ: https://poreiatheatre.com/academy) οποιαδήποτε στιγμή από την 1η Αυγούστου 2023 μέχρι και την 25η Σεπτεμβρίου 2023. Όσοι και όσες προκριθούν, ενδέχεται να κληθούν σε συνέντευξη. Όσοι και όσες επιλεχθούν θα ενημερωθούν για την συμμετοχή τους μέχρι τις 5 Οκτωβρίου 2023.

Για περισσότερες πληρφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη Γραμματεία του Θεάτρου Πορεία στο info@poreiatheatre.com ή να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Θεάτρου Πορεία poreiatheatre.com.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Θα έχει τα μάτια σου": Παράταση για την παράσταση-έκπληξη του Ηλία Κουνέλα

Η πρωτότυπη σκηνική σύνθεση παρατείνεται για τρίτο κύκλο παραστάσεων, από τις 10 Μαΐου ως και τις 30 Ιουνίου στην Κάμιρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

"Macbeth": Η Σοφία Χιλλ συνσκηνοθετεί και ερμηνεύει Σαίξπηρ σε μια πρωτότυπη περφόρμανς

Η σπουδαία ηθοποιός μαζί με τον Κωνσταντίνο Χατζή παρουσιάζουν τη σαιξπηρική τραγωδία στην πρωτότυπη γλώσσα σε ένα αλώνι της Δυτικής Μάνης.

"Oι Παίχτες": Η παράσταση-φαινόμενο επιστρέφει αυτό το καλοκαίρι!

Το άγνωστο έργο του Γκόγκολ που έγινε η απόλυτη talk of the town παράσταση επί δύο σεζόν, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή και με τον Γιάννη Νιάρρο επικεφαλής ενός εκρηκτικού θιάσου, βγαίνει σε καλοκαιρινή περιοδεία!

"Emotional dogs": Μια χορογραφία για το τραύμα ανεβαίνει στο Bios

Η διατομεακή καλλιτέχνις Πηνελόπη Μωρούτ επιστρέφει στην αθηναϊκή χορευτική σκηνή με την τρίτη της παράσταση, ερμηνεύοντας μαζί με τον Αλέξανδρο Βαρδαξόγλου.

Το "Γράμμα στον πατέρα" του Κάφκα ξεδιπλώνεται στο H.ug

H ομάδα Αbnormal μεταφέρει θεατρικά την επιστολή του Φραντς Κάφκα που δεν παραδόθηκε ποτέ, με ερμηνευτές τους Φοίβο Παπακώστα και Δημήτρη Καταλειφό και μουσική του The Boy.

"Άλλες εποχές": Το αινιγματικό έργο του Πίντερ ανεβάζει το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων

Στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων "Λευτέρης Βογιατζής" ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Άρη Τρουπάκη το έργο του Χάρολντ Πίντερ (που είναι περισσότερο γνωστό ως "Παλιοί καιροί").

"Η αξία της ζωής": Βασίλης Ρίσβας και Πέγκυ Σταθακοπούλου μιλούν για τη συνάντησή τους με τον Σωτήρη Τσαφούλια

Για το έργο της Τζέιν Άντερσον και τους ρόλους τους μίλησαν στο "α" οι δύο γνωστοί και ταλαντούχοι ηθοποιοί. Ένα έργο που μιλά για μια ανείπωτη απώλεια αλλά και την ελευθερία του να ζήσεις όπως επιλέγεις εσύ.