"The aliens": Ο Μιχάλης Πανάδης ανεβάζει τη μαύρη κωμωδία της Άνι Μπέικερ

Από τις φρέσκιες και πειραματικές Off-Broadway παραγωγές της προηγούμενης δεκαετίας στην σύγχρονη ελληνική θεατρική σκηνή, αυτά τα περίεργα "εξωγήινα" πλάσματα μάς δίνουν μαθήματα για το πώς να μη μεγαλώσουμε ποτέ.

The aliens © Εvita Skourleti

Δυναμικά φαίνεται να μπαίνει στη νέα θεατρική σεζόν 2023-2024 το Από Μηχανής Θέατρο προσθέτοντας στο δραματολόγιο του τη βραβευμένη με Obie μαύρη κωμωδία "The aliens" της Άνι Μπέικερ άρτι αφιχθείς από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, διαθέσιμη για το θεατρόφιλο κοινό από 27 Οκτωβρίου με την σκηνοθετική υπογραφή του Μιχάλη Πανάδη και την υποστήριξη ενός αποκλειστικά ανδρικού καστ.

Στους "Εξωγήινους" (ο τίτλος είναι δανεισμένος από το ποίημα του Τσαρλς Μπουκόφσκι) ξεδιπλώνεται η ιστορία δύο απογοητευμένων τριαντάρηδων, επαγγελματιών τεμπέληδων και κολλητών φίλων που περνούν συνήθως χαλαρά τις μέρες τους στο πίσω μέρος ενός μικρού επαρχιακού καφέ, συζητώντας για μουσική και ποίηση. Εκεί, γνωρίζουν τον καινούργιο υπάλληλο του μαγαζιού και τον καλωσορίζουν στην ευτυχισμένη οικογένεια των απροσάρμοστων μυώντας τον στον κόσμο τους, με τα μαγικά μανιτάρια, τις φιλοσοφικές συζητήσεις και τις μεγάλες μπάντες που δεν υπήρξαν ποτέ.

The aliens
© Εvita Skourleti

Αποξένωση, απομόνωση, πρόωρη εγκατάλειψη εκπαίδευσης, νεανικά όνειρα είναι κάποιες από τις θεματικές που διαποτίζουν το έργο από άκρη σ’ άκρη, ενώ με διεισδυτικούς τρόπους και βιτριολικό χιούμορ εξερευνώνται ζητήματα πανανθρώπινα και διαχρονικά όπως η φιλία, η τέχνη, ο έρωτας και ο θάνατος (και το πώς τα τελευταία υφαίνονται στον ιστό της ζωής) όσο οι ήρωες οδηγούνται σε μια ήσυχη και τραγικά αστεία καταστροφή ταυτόχρονα παλεύοντας με την "ιδιοφυία" τους ως μια ομάδα απόκληρων. Ένα έργο για τρεις ανθρώπους με έναν εσωτερικό κόσμο που αδυνατούν να εκφράσουν μέχρι που αυτός στρέφεται εναντίον τους και τους οδηγεί να φάνε τον εαυτό τους ζωντανό χωρίς βοήθεια, στήριξη και κατανόηση από τους άλλους.

The aliens
© Εvita Skourleti

Η θεατρική συγγραφέας Άνι Μπέικερ, μια από τις πιο φρέσκες φωνές που βγήκαν από την Αμερική τα τελευταία χρόνια, μας συστήνει, μέσα από το χάρισμα του χιούμορ, της ενσυναίσθησης και της αληθινά συμπονετικής παρατήρησης του σύγχρονου δυτικού ανθρώπου, τρεις καλτ ήρωες (μέσα από τις ερμηνείες των Γιάννη Βασιλώττου, Αναστάση Γεωργούλα και Μιχάλη Πανάδη), τρεις εξίσου ασήμαντους και αξιοσημείωτους ανθρώπους και βάζει τη σύγχρονη κοινωνία στο μικροσκόπιο μιλώντας για τη γενιά που δε μεγάλωσε ποτέ, για την απομόνωση και την εσωστρέφειά της που παλεύει με την ανάγκη για συντροφικότητα. 

Επιστρέφοντας όμως στον Μπουκόφσκι και στην κατακλείδα του "αυτοί είναι εκεί κι εγώ είμαι εδώ", ποιοι είναι τελικά οι Εξωγήινοι; Οι άνθρωποι που ζουν κανονικές και στερεοτυπικά ευτυχισμένες ζωές ή εκείνοι όπως ο ποιητής και οι ήρωες του έργου, οι δυστυχισμένοι, οι απόκληροι; Μήπως τελικά μια ευχάριστη και ομαλή ζωή, δομημένη στα πρότυπα του κανονικού και του αποδεκτού είναι εξίσου ξένη όσο και οποιοσδήποτε εξωγήινος;

Η μετάφραση από τα αγγλικά είναι της Χρύσας Κοτταράκου, το σκηνικό, τα κοστούμια και οι φωτισμοί της Ζωής Μολυβδά-Φαμέλη, η πρωτότυπη μουσική του Γιάννη Βασιλώττου και η κινησιολογική δραματουργία της Αρετής Πετροπούλου.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

The aliens

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 105 '

Δύο απογοητευμένοι τριαντάρηδες και κολλητοί φίλοι περνούν τις μέρες τους στο πίσω μέρος ενός μικρού επαρχιακού καφέ, συζητώντας για μουσική και ποίηση. Προσελκύουν στην παρέα τους τον καινούργιο υπάλληλο του μαγαζιού και αποφασίζουν να του μάθουν όλα όσα ξέρουν. Τον μυούν στον κόσμο τους με τα μαγικά μανιτάρια, τις φιλοσοφικές συζητήσεις και τις μεγάλες μπάντες οι οποίες δεν υπήρξαν ποτέ. Ένα διεισδυτικό έργο με βιτριολικό χιούμορ για τη φιλία, για την τέχνη, τον έρωτα και το θάνατο που οδηγεί τους ήρωές του σε μια ήσυχη και τραγικά αστεία καταστροφή. Ο τίτλος του έργου είναι δανεισμένος από ένα ποίημα του Μπουκόφσκι.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/05/2024

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.

"Farewell / Εν τόπω χλοερώ": Η ομάδα του "Nostalgia generation" ξαναχτυπά

Σε συνέχεια της περσινής sold-out παράστασης, οι Ντουθ φέρνουν το δεύτερο μέρος ενός ζωντανού sitcom που μιλά για τις ανεξάντλητες πιθανότητες και τις χαμένες ευκαιρίες των millennials.