"Ο επιθεωρητής έρχεται…" τον χειμώνα στον Μικρό Κεραμεικό

Διατηρώντας την πλοκή ενός ανατρεπτικού αστυνομικού, ο Τζον Πρίσλεϋ αναδεικνύει στο έργο του τη σημασία της ατομικής ευθύνης για μια κοινωνία, θεματική που απασχολεί ιδιαίτερα την νεοσύστατη ομάδα Θεατρείς που το ανεβάζει από τη νέα σεζόν 2023-24.

Ο Επιθεωρητής...Έρχεται Πάνος Ζουλάκης©

Η νεοσύστατη ομάδα Θεατρείς, γνωστή για τις κοινωνικού προσανατολισμού παραστάσεις της, παρουσιάζει τη χειμερινή σεζόν 2023-24 το συγκλονιστικό αστυνομικό θρίλερ του Τζον Πρίσλεϋ "Ο επιθεωρητής έρχεται…" από τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου στο θέατρο Μικρός Κεραμεικός, σε σκηνοθεσία της Μαριλένας Μοραγλή.

Τι σχέση μπορεί να έχουν ένας επιτυχημένος δυναμικός επιχειρηματίας, μία φιλάνθρωπη κυρία του καλού κόσμου, μία παραχαϊδεμένη κόρη, ένας ανεξέλεγκτος νεαρός γιος και ένας πολλά υποσχόμενος πλούσιος γαμπρός, με μια νεαρή γυναίκα που βρέθηκε νεκρή στο νοσοκομείο; Ήταν αυτοκτονία ή φόνος; Τί ζητάει ένας αστυνομικός Επιθεωρητής από αυτούς τους ευυπόληπτους πολίτες; Γιατί έρχεται να διακόψει την ευτυχισμένη οικογενειακή τους γιορτή;

Το "Ο επιθεωρητής έρχεται…" είναι ένα από τα διασημότερα έργα του Τζον Πρίσλεϋ και ένα από τα πιο πολυανεβασμένα των τελευταίων πενήντα ετών. Αν και γραμμένο το 1945, στη δύση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η δράση του τοποθετείται κάπου στα 1912. Κουβαλώντας την εμπειρία του πολέμου και αναγνωρίζοντας τις φρίκες που έζησε η ανθρωπότητα, ο συγγραφέας χρησιμοποιεί αυτό το τέχνασμα του χρόνου, ώστε να έχει την ευκαιρία να προειδοποιήσει τους ήρωες της ιστορίας για την καταστροφή που έρχεται και να στηλιτεύσει την απάθεια και παντελή έλλειψη συνείδησης, με την οποία αντιμετωπίζουν τη ζωή των ανθρώπων γύρω τους. Παράλληλα, μέσα από τους μηχανισμούς της ψευδαίσθησης που διατηρεί το θέατρο, οδηγεί το θεατή να πιστέψει, όπως και οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές της ιστορίας, ότι τα προβλήματα της κοινωνίας δεν τους αφορούν, ότι οι ισχυροί μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι, οι ενοχές μπορούν να καλυφθούν, αφού κανένας δεν θα τους κατηγορήσει για τίποτα. Δεν έχουν όμως υπολογίσει τον Επιθεωρητή που… έρχεται.

Ο Επιθεωρητής...Έρχεται
Πάνος Ζουλάκης©

Καθώς η ιδέα του προβληματισμού αποτελεί κύριο στόχο του έργου, η ομάδα Θεατρείς αναζητεί, όπως και στην περσινή δουλειά της, να διεισδύσει βαθιά στον ψυχισμό των θεατών κεντρίζοντας αυτά ακριβώς τα αισθήματα της αμφισβήτησης, της ανασφάλειας, της αβεβαιότητας και τελικά να προσφέρει τροφή για σκέψη για το πώς μπορεί ο καθένας από μας να επηρεάσει το κομματάκι που του αναλογεί, ώστε αυτός ο κόσμος να γίνει λίγο καλύτερος.

Το στίγμα του κοινωνικού προβληματισμού επανέρχεται, αυτή τη φορά βασισμένο σε ένα γνώριμο και κλασσικό κείμενο, που ωστόσο παρέχει τη δυνατότητα να το διαβάσει κανείς και να το ερμηνεύσει με διάφορους τρόπους λόγω της διαχρονικής, καθολικής του φύσης. Η ατομική ευθύνη, η ευθύνη που έχει ο καθένας από μας για το διπλανό του, ή που θα έπρεπε να έχει, γίνεται τώρα το ζητούμενο της νέας παράστασης. Αν ο καθένας από μας έδινε λίγη παραπάνω προσοχή στο μικρόκοσμο του, ίσως κατάφερνε να βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων που τον περιβάλλουν, να αλλάξει τη μοίρα όσων τον πλησιάζουν ή εξαρτώνται από αυτόν και τέλος να επηρεάσει την κοινωνία γύρω του. "Ο επιθεωρητής… έρχεται" για να μας το θυμίσει.

Τη μετάφραση αναλαμβάνει η Ζωή Ρηγοπούλου, τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο Γιώργος Λιντζέρης, η κινησιολογία είναι της Νατάσα Παπαμιχαήλ, ενώ η πρωτότυπη μουσική ανήκει στον Νίκο Ιωάννου.

Επί σκηνής θα δούμε τους Γιάννη Γιαραμαζίδη, Άννυ Ευαγγέλου, Άπο Κυπραίο, Δημήτρη Κωνσταντέλη, Μαριλένα Μοραγλή και Εμμανουήλ Στεφανουδάκη.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ο επιθεωρητής έρχεται

  • Δράμα

“Σήμερα το απόγευμα μία νεαρή γυναίκα ήπιε καυστικό υγρό και λίγες ώρες αργότερα πέθανε με φρικτό τρόπο στο νοσοκομείο.” Αυτοκτονία ή φόνος; Τι σχέση μπορεί να έχουν ένας επιτυχημένος δυναμικός επιχειρηματίας, μία φιλάνθρωπη κυρία του καλού κόσμου, μία παραχαϊδεμένη κόρη, ένας ανεξέλεγκτος νεαρός γιος και ένας πολλά υποσχόμενος πλούσιος γαμπρός, με μια νεαρή γυναίκα που βρέθηκε νεκρή στο νοσοκομείο; Τι ζητάει ένας αστυνομικός Επιθεωρητής από αυτούς τους ευυπόληπτους πολίτες; Γιατί έρχεται να διακόψει την ευτυχισμένη οικογενειακή τους γιορτή; Διατηρώντας την πλοκή ενός ανατρεπτικού αστυνομικού θεατρικού έργου, ο συγγραφέας αναδεικνύει τη σημασία της ατομικής ευθύνης για τη πορεία της κοινωνίας των ανθρώπων.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το "Matilda The Musical" έρχεται στο Παλλάς τη νέα σεζόν 2024-25 και ετοιμάζει πρώτη ακρόαση για παιδιά

Η Θέμις Μαρσέλλου ετοιμάζει μια νέα υπερπαραγωγή του πολυβραβευμένου μιούζικαλ των Ντένις Κέλι και Τιμ Μίντσιν που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Ρόαλντ Νταλ και ανακοινώνει ακρόαση για κορίτσια και αγόρια 6-13 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/05/2024

42 θεατρικές παραστάσεις που συνεχίζονται μετά το Πάσχα

Σημαντικά έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, η ελληνική δραματουργία σε πολλές διαφορετικές εκφάνσεις, ερευνητικό θέατρο, δικαστικό δράμα και μυστήριο, θέατρο έξω από το θέατρο και ιστορίες αληθινών προσώπων που ενέπνευσαν θεατρικά έργα. Όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται στο σύνολο των θεατρικών παραστάσεων που συνεχίζονται μετά το Πάσχα, δίνοντάς μας μια ακόμα ευκαιρία για ανοιξιάτικες εξορμήσεις στη θεατρική Αθήνα.

"If I can not dance, I will not be a part of your revolution" δηλώνει η Μαρία Κολιοπούλου στο νέο της έργο

Στο νέο της χορογραφικό έργο μεγάλης κλίμακας, το ιδρυτικό μέλος της ομάδας Πρόσχημα συμπράττει με ερμηνεύτριες διαφορετικών ηλικιών και ικανοτήτων αναζητώντας την βαθιά απόλαυση της στιγμής.

"The last lunch" σερβίρει το πρώτο αγγλόφωνο θέατρο στην Ελλάδα

Το Theatre of the No, μετά την επιτυχία της παράστασης "Περιμένοντας τον Γκοντό", παρουσιάζει τη μουσική κωμωδία του Γιόελ Γούλφχαρτ σε σκηνοθεσία του Μάνου Τσότρα.

"Ηλικία και διακρίσεις" είναι το νέο θέμα του κύκλου συζητήσεων του Εθνικού

Σε συνέχεια της πρωτοβουλίας που πυροδοτεί τον διάλογο για φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα, έρχεται μία νέα συζήτηση με ελεύθερη είσοδο, όπου θα μιλήσουν μεταξύ άλλων η Μαριάννα Κάλμπαρη, η Αλίκη Αλεξανδράκη και ο Θέμης Πάνου.

To 3ο Φεστιβάλ σύγχρονου καλλιτεχνικού καμπαρέ έρχεται στο Red Jasper Cabaret Thatre

Το φεστιβάλ της καμπαρέ θεατρικής σκηνής της Κυψέλης είναι και πάλι εδώ για να προσφέρει στο κοινό δέκα ημέρες με παραστάσεις θεάτρου, χορού, cabaret acts, music performances, aerial acrobatics, drag performances και πολλά ακόμη.

Θέλω να σου κρατάω το χέρι

Οι σύγχρονες σχέσεις και οι ρόλοι των δύο φύλων μέσα σε αυτές απασχολούν το πρώτο θεατρικό έργο του Ιορδανίδη, που κινείται με άνεση στο είδος της δραμεντί και παρουσιάζεται σε ένα φυσικό όσο και προσωπικό ανέβασμα. | Powered by Uber