Οι "Πέρσες" και η "Αντιγόνη" του Σάββα Στρούμπου σε περιοδεία

Ο ταλαντούχος σκηνοθέτης μαζί με την Ομάδα Σημείο Μηδέν φέρνουν δύο κορυφαίες παραστάσεις αρχαίου δράματος σε δύο ανοιχτά θέατρα της Αττικής, όπως και σε άλλες πόλεις αλλά και στο εξωτερικό.

Πέρσες - Αντιγόνη Σημείο Μηδέν

Η Ομάδα Σημείο Μηδέν και ο σκηνοθέτης Σάββας Στρούμπος ανακοινώνουν το πρόγραμμα της καλοκαιρινής περιοδείας τους, εντός και εκτός Ελλάδας, με τις παραστάσεις "Πέρσες" του Αισχύλου και "Αντιγόνη (β’ εκδοχή)" του Σοφοκλή.

Πρώτος σταθμός για τους "Πέρσες” του Αισχύλου θα είναι το Θέατρο Βράχων στον Βύρωνα την Τρίτη 11 Ιουλίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ "Στη σκιά των βράχων". Στη συνέχεια η παράσταση θα παρουσιαστεί στην Πρέβεζα (Ρωμαϊκό Ωδείο Νικόπολης) αλλά και στη Θεσσαλονίκη (Θέατρο Δάσους).

Πέρσες
Γιάννης Χατζηαντωνίου©

Στην παράσταση ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Ρόζυ Μονάκη, Έβελυν Ασουάντ, Μπάμπης Αλεφάντης, Άννα Μαρκά Μπονισέλ, Έλλη Ιγγλίζ και ο Ντίνος Παπαγεωργίου. Η σκηνική εγκατάσταση και τα κοστούμια φέρουν την υπογραφή της Κατερίνας Παπαγεωργίου, οι φωτισμοί του Κώστα Μπεθάνη και το ηχοτοπίο του Ζήση Σέγκλια. Η μετάφραση είναι του Γιώργου Μπλάνα.

Αντιγόνη Σημείο μηδέν
© Tsoutsas Laskaris

Εκτός από τους "Πέρσες" του Αισχύλου, η Ομάδα Σημείο Μηδέν θα παρουσιάσει –για μία τελευταία παράσταση την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου– την Αντιγόνη του Σοφοκλή (εκδοχή β΄), στο Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πέτρας. Αξίζει να σημειωθεί πως η Ομάδα Σημείο Μηδέν πρωτοπαρουσίασε την Αντιγόνη το 2019 και έκτοτε η παράσταση έχει ταξιδέψει σε πολλούς και σημαντικούς σταθμούς ανά την Ελλάδα καθώς και στην Κύπρο σε συνεργασία με το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η παράσταση τιμήθηκε από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών Κριτικών με το Βραβείο Αρχαίου Δράματος 2020-2021.

Επί σκηνής εμφανίζονται η Έβελυν Ασουάντ και ο Κωνσταντίνος Γώγουλος στους ρόλους της Αντιγόνης και του Κρέοντα, καθώς και η Έλλη Ιγγλίζ, ο Γιάννης Γιαραμαζίδης, η Ρόζυ Μονάκη, η Άννα Μαρκά – Μπονισέλ, ο Μπάμπης Αλεφάντης και ο Ντίνος Παπαγεωργίου. Ο Λεωνίδας Μαριδάκης επιμελήθηκε τη μουσική, ο Κώστας Μπεθάνης τους φωτισμούς και ο σκηνοθέτης τα κοστούμια καθώς και τη διαμόρφωση του χώρου. Η μετάφραση είναι του Δημήτρη Δημητριάδη.

Οι δύο παραστάσεις θα παρουσιαστούν και εκτός συνόρων και συγκεκριμένα στην Αυστρία (18/8 - 19/8 αντίστοιχα).

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Πέρσες

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 80 '

Η παράσταση της Ομάδας Σημείο Μηδέν είναι το αποτέλεσμα πολύμηνου εργαστηρίου πάνω στην αρχαία τραγωδία. Βάση της ερευνητικής διαδικασίας αποτελεί η μέθοδος ψυχοφυσικής εκπαίδευσης ηθοποιών του Θεόδωρου Τερζόπουλου. Στην παράσταση συμμετέχουν έξι ηθοποιοί οι οποίοι αποτελούν όλοι μαζί τον χορό, μέσα από τον οποίο αναδύονται τα πρόσωπα της τραγωδίας. Οι “Πέρσες” αποτελούν την πρώτη τραγωδία που αντλεί τη θεματολογία της από γεγονότα ιστορικά (και μάλιστα μόνο κατά οκτώ χρόνια προγενέστερα από την παρουσίασή της στο κοινό) καθώς πραγματεύεται την οδύνη των Περσών όταν πληροφορούνται για τη συντριπτική ήττα τους στη Σαλαμίνα, μάχη στην οποία είχε λάβει μέρος ο ίδιος ο συγγραφέας.

Αντιγόνη

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 95 '

Η παράσταση είναι το αποτέλεσμα ενός πολύμηνου ερευνητικού εργαστηρίου πάνω στην αρχαία τραγωδία, που αντιμετωπίζει την «Αντιγόνη» ως ένα έργο για την επανεκκίνηση της ζωής μετά τον πόλεμο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.