Το Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος επιστρέφει για έκτη χρονιά

Το Εθνικό Θέατρο, σε συνεργασία με τον Δήμο Επιδαύρου, φέρνει και πάλι την άκρως ενδιαφέρουσα διοργάνωση, με φετινή θεματική την εξουσία και τη διαφθορά στην αρχαία τραγωδία, υπό τη διεύθυνση της Αγλαΐας Παππά και της Ντιάνα Μανέα.

6ο Διεθνές Εργαστήρι Αρχαίου Δράματος © Patroklos Skafidas

Το Εθνικό Θέατρο διοργανώνει για έκτη συνεχή χρονιά το Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος. Το φετινό καλοκαίρι το Εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στο Λυγουριό από τις 11 έως τις 25/7, εγκαινιάζοντας τη συνεργασία του Εθνικού Θεάτρου με το Δήμο Επιδαύρου.

Φέτος, το Εργαστήριο θα διευθύνει η ηθοποιός Αγλαΐα Παππά με τη συνεργασία της ιταλίδας ηθοποιού και καθηγήτριας της Σχολής Ronconi του Piccolo Teatro, Ντιάνα Μανέα. Επιστημονική υπεύθυνη του Εργαστηρίου είναι η Ειρήνη Μουντράκη.

Αγλαΐα Παππά
Αγλαΐα Παππά

Το Εργαστήριο απευθύνεται σε φοιτητές/τριες δραματικών σχολών αλλά και σε νέους/νέες επαγγελματίες ηθοποιούς, σκηνοθέτες, χορογράφους και γενικότερα επαγγελματίες της σκηνικής πράξης που επιθυμούν να εμβαθύνουν στη μελέτη του αρχαίου δράματος, προσφέροντας εξειδικευμένη γνώση, ενώ παράλληλα επιθυμεί να ανοίξει ένα παράθυρο διαλόγου πάνω στη σύγχρονη πρόσληψη και σκηνική προσέγγιση του αρχαίου δράματος.

Το Εργαστήριο θεσμοθετήθηκε σε ετήσια βάση το 2016 και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και είναι μέλος του Δικτύου Αρχαίου Δράματος του ΥΠΠΟΑ.

Εξουσία - Διαφθορά

 

Σημείο εκκίνησης του φετινού εργαστηρίου είναι η τραγωδία του Ευριπίδη "Ιφιγένεια εν Αυλίδι”. Γραμμένη το 407 π.Χ, την εποχή που ο ποιητής φιλοξενείται στην αυλή του βασιλιά Αρχέλαου Α’ της Μακεδονίας, η τραγωδία συγκαταλέγεται στα έργα της όψιμης δραματουργικής παραγωγής του ποιητή. Λίγο πριν το τέλος του εξοντωτικού για την Αθήνα Πελοποννησιακού Πολέμου (431 π.Χ. - 404 π.Χ.) ο Ευριπίδης καταπιάνεται με την ποιητική αφήγηση ενός μυθικού πολέμου, θέλοντας να μιλήσει για τα αποτέλεσμα των επιλογών μιας διεφθαρμένης -πολιτικής και θρησκευτικής- εξουσίας αδύναμης να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Σε έναν κόσμο που κλυδωνίζεται, σε έναν κόσμο ετοιμόρροπο η λύση μπορεί έρθει μόνο από έναν νέο άνθρωπο, που δεν έχει διαφθαρεί ακόμα από τα παιχνίδια της εξουσίας. Η λύση αυτή αποκτά ιδιαίτερο συμβολισμό όταν ο άνθρωπος που επιλέγεται είναι ένα νεαρό κορίτσι. Έχοντας ως κεντρικό άξονα την τραγωδία και την έννοια της θυσίας το εργαστήριο ξεκινάει αναμοχλεύοντας τα βασικά ερωτήματα γύρω από το αρχαίο δράμα: Τι είναι τραγωδία; Τι είναι η τραγωδία σήμερα; Ποια είναι η δομή της και πώς την αντιλαμβανόμαστε σήμερα;

6ο Διεθνές Εργαστήρι Αρχαίου Δράματος
© Patroklos Skafidas

Η εμβριθής ανάλυση του αρχαίου κειμένου θα συμπορευτεί με την πρακτική άσκηση, προκειμένου η μετάβαση από την απλή ανάγνωση του κειμένου στη σκηνική του έκφραση να γίνει αβίαστα. Οι συστηματικές πρόβες, η εντατική σωματική και φωνητική εκπαίδευση και ο αυτοσχεδιασμός θα βοηθήσουν τους συμμετέχοντες να ανακαλύψουν τις δυναμικές των "οργάνων" τους και τον τρόπο έλεγχό τους. Τελικός στόχος η παρουσίαση ενός τελετουργικού δρώμενου με τη συμμετοχή όλων των συμμετεχόντων. Γλώσσες εργασίας θα είναι τα ελληνικά, καθώς και τα αγγλικά (η γνώση της αγγλικής είναι απαραίτητη και για τους Έλληνες συμμετέχοντες). Το κόστος της συμμετοχής ανέρχεται στα 450€ και σε αυτό συμπεριλαμβάνονται τα δίδακτρα, η μεταφορά από την Αθήνα προς το Λυγουριό και η επιστροφή, η διαμονή σε ξενώνα (όλοι οι συμμετέχοντες μαζί), καθώς και το πρωινό και το μεσημεριανό. 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν το βιογραφικό τους και φωτογραφία τους έως και τις 15/6 στην ηλεκτρονική διεύθυνση: drama2@n-t.gr με την ένδειξη "6ο Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος.” Η επιλογή θα γίνει βάσει των βιογραφικών. Πιθανότατα θα ακολουθήσει και συνέντευξη.

Το Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος του Εθνικού Θεάτρου είναι μέλος του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος που δημιούργησε, συντονίζει και ενισχύει οικονομικά το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με στόχο την εκπαίδευση στο αρχαίο δράμα ανθρώπων του θεάτρου που ανήκουν σε διαφορετικές βαθμίδες και κατηγορίες, την εξοικείωση του ευρύτερου κοινού με το είδος και την ανάπτυξη συνθηκών συνεργασίας μεταξύ ανθρώπων του θεάτρου από διαφορετικές χώρες.

Ντιάνα Μανέα
© Claudio Santi
Ντιάνα Μανέα

Λίγα λόγια για τις εισηγήτριες

 

Η Αγλαΐα Παππά είναι πτυχιούχος του Γαλλικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. και της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Έκανε τη βασική της εκπαίδευση στην Γαλλία (Externat Saint-Louis). Διδάσκει στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, στα Τμήματα Υποκριτικής και Σκηνοθεσίας. Παράλληλα, διδάσκει ως επισκέπτρια καθηγήτρια στη Σχολή "Luca Ronconi" του Piccolo Teatro στο Μιλάνο και στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου της Emilia-Romagna "Iolanda Gazzero" (Ιταλία). Εργαστήρια έχει πραγματοποιήσει στην Ελλάδα και σε οργανισμούς του εξωτερικού. Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς σκηνοθέτες όπως οι: Μιχάλης Κακογιάννης, Λευτέρης Βογιατζής, Δημήτρης Οικονόμου, Θόδωρος Τερζόπουλος, Γιάννης Χουβαρδάς, Μιχαήλ Μαρμαρινός, Στάθης Λιβαθινός, Σταύρος Τσακίρης, Έλλη Παπακωνσταντίνου, Άντζελα Μπρούσκου.

H Ντιάνα Μανέα είναι ηθοποιός και καθηγήτρια υποκριτικής. Γεννήθηκε στο Σόντριο και αποφοίτησε το 2002 από τη Σχολή του Piccolo Teatro στο Μιλάνο. Έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως οι Λούκα Ρονκόνι, Μάσιμο Κάστρι, Πέτερ Στάιν, Λούκα Μικελέτι, Ρικάρντο Φράτι κ.ά. Από το 2021, είναι ηθοποιός στο Piccolo Teatro του Μιλάνου. Διδάσκει σε Δραματικές Σχολές Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Info: Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση drama2@n-t.gr και στο 2105288253 (κ. Ευτυχία Χαραλαμπάκη).

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο Μάνος Καρατζογιάννης "συναντιέται" με τη Νάνα Μούσχουρη

Το μονόλογο του Νταβίντ Λελέ-Ελό "Όταν μεγαλώσω, θα γίνω Νάνα Μούσχουρη" ερμηνεύει ο ταλαντούχος ηθοποιός στο Θέατρο Σταθμός. Με αφορμή την παράσταση για την αξία των ονείρων και της επιμονής μας μίλησε για το έργο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
29/09/2023

Δύο νέα χορογραφικά έργα κάνουν πρεμιέρα

Οι ομάδες "Dance Company Mazi" και "YELP danceco" μάς δίνουν διπλό χορευτικό ραντεβού, με το "2 routes" , που ενώνει το νεοκλασικό με το σύγχρονο, και το "Η ανάσα του κόσμου" που εξερευνά την αναπνοή ως την πρωταρχική μας σύνδεση με τον κόσμο.

Η Εμίλια Κλαρκ "Νίνα" στο Γλάρο του Τσέχοφ στο Μέγαρο μέσω του National Theatre Live

Οι δορυφορικές μεταδόσεις του Μεγάρου ξεκινούν με την παράσταση του διάσημου Βρετανού σκηνοθέτη Τζέιμι Λόιντ κι έναν δυνατό θίασο από το Θέατρο Χάρολντ Πίντερ του Λονδίνου.

Οι "Στρακαστρούκες" του Δημήτρη Σαμόλη ανεβαίνουν στο Θέατρο Μικρό Γκλόρια

Ο ηθοποιός και τραγουδοποιός παρουσιάζει το πρώτο θεατρικό του έργο, που βάζει την "αγία ελληνική οικογένεια" στο μικροσκόπιο.

"Δον Κιχώτης": Ουκρανικό μπαλέτο με σπανιόλικο πάθος στο Ηρώδειο

Η Εθνική Όπερα της Οδησσού μάς προσκαλεί σε μια μοναδική βραδιά κλασικού χορού όπου η ορχήστρα και οι καταξιωμένοι χορευτές της ζωντανεύουν το διάσημο έργο για μπαλέτο του Λούντβιχ Μίνκους, που εμπνέεται από το ομότιτλο έργο του Θερβάντες.

"Ζάχαρη": Η μαύρη κωμωδία των Elephas Tiliensis επιστρέφει

Το πρώτο έργο του Δημήτρη Αγαρτζίδη αποκαλύπτει και ξεδιαλύνει τα μπερδεμένα νήματα των οικογενειακών μυστικών.

"Τα κατασκευασμένα συμφέροντα": Η νέα παράσταση του Γιάννη Καλαβριανού ανεβαίνει στο Θέατρο Τέχνης-Κάρολος Κουν

Η κλασική, επίκαιρη κωμωδία του Χαθίντο Μπεναβέντε ανεβαίνει σε μια ενδιαφέρουσα διασκευή με αμιγώς γυναικείο καστ.