Το επίκαιρο "Boston marriage" ανεβαίνει στον "Σταθμό"

Το έργο του Ντέιβιντ Μάμετ, που εκθέτει φεμινιστικά και ταξικά θέματα σκιαγραφώντας τη γυναικεία ψυχοσύνθεση, κάνει πρεμιέρα σε σκηνοθεσία Κρυστάλλης Ζαχαριουδάκη και Ανθούλας Χαιροπούλου.

Boston marriage Μάριος Παραδείσης©

Η ιστορία της Κλερ και της Άννας, δύο γυναικών που ζουν κατά τη βικτωριανή περίοδο, πρόκειται να αναβιώσει στη σκηνή του θεάτρου "Σταθμός" (από 8/5). Μέσα σε μία συντηρητική και σεμνότυφη κοινωνία, οι δύο γυναίκες ενώνονται με έναν "Γάμο της Βοστώνης", δηλαδή -στα αγγλικά- συνάπτουν ένα "Boston wedding". "Boston wedding" ονομαζόταν, την εποχή εκείνη, η σχέση μεταξύ δύο γυναικών που μπορεί να περιείχε τόσο συναισθηματική όσο και σωματική επαφή, βρίσκοντας η μία στην άλλη συντροφιά, αλλά και οικονομική και συναισθηματική ασφάλεια, ανεξάρτητες από την παρουσία ανδρών.

Boston marriage
© Μάριος Παραδείσης

Αυτός είναι και ο τίτλος του θεατρικού έργου που έγραψε το 1999 ο Ντέιβιντ Μάμετ κόντρα στη διαδεδομένη πεποίθηση πως έγραφε μόνο για άνδρες. Το έργο επιχειρεί, μέσα από τους πνευματώδεις διαλόγους και το γρήγορο λεκτικό χιούμορ των ηρωίδων του, να εκθέσει φεμινιστικά και ταξικά θέματα, σκιαγραφώντας τη γυναικεία ψυχοσύνθεση. Πιο επίκαιρη από ποτέ, η παράσταση φέρνει στο επίκεντρο τρεις γυναίκες και τη δική τους αφήγηση και οπτική πάνω σε θέματα έρωτα, αυτοδιάθεσης και σεξουαλικού προσανατολισμού.

Λίγα λόγια για το έργο

Η Άννα και η Κλερ, δυο γυναίκες της ανώτερης κοινωνικής τάξης, συγκρούονται για τον νέο "έρωτα" της Κλερ, ενώ η Άννα μόλις έγινε ερωμένη ενός πλούσιου άνδρα, από τον οποίο έλαβε ένα τεράστιο περιδέραιο και ένα μηνιαίο εισόδημα. Η Σκωτσέζα υπηρέτρια της Άννας, η Κάθριν, ξεσπά σε κλάματα από τις σκληρές λεκτικές επιπλήξεις της εργοδότριάς της. Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο τεταμένη καθώς η Άννα, προσπαθεί να αποτρέψει την αγάπη της Κλερ για το νέο αυτό πρόσωπο. Η Κλερ, από την άλλη, έχει ήδη κάνει σχέδια με τον νεαρό έρωτά της να συναντηθούν στο σπίτι της Άννας, με την ελπίδα ότι θα καταφέρει να πείσει τη νεαρή κοπέλα να συνευρεθεί μαζί της. Τα πράγματα όμως πάνε στραβά, όταν η νεαρή κοπέλα φτάνει στο σπίτι...

Boston Marriage - Κρυστάλλη Ζαχαριουδάκη
© Μάριος Παραδείσης
Κρυστάλλη Ζαχαριουδάκη

Σκηνοθετικό σημείωμα

"Πρόκειται για μια ιστορία αγάπης, μια υπενθύμιση για το ότι ο έρωτας και η έλξη, η
συντροφικότητα και η αλληλεγγύη δεν είχαν ποτέ να κάνουν με το φύλο, ούτε με την εποχή. Από την αρχή του κόσμου οι άνθρωποι ερωτεύονται, αγαπιούνται, γελάνε κι απελπίζονται με τον ίδιο πρωτόγονο τρόπο. Η σχέση των δύο αυτών γυναικών διαδραματίζεται στη βικτωριανή εποχή, μοιάζει όμως με κάθε στιγμή μας στο σήμερα. Και τι δεν είναι στην ζωή συμβιβασμός; Η αγάπη".

Τους ρόλους των Άννα, Κλερ και Κάθριν ερμηνεύουν η Κρυστάλλη Ζαχαριουδάκη, η Αγγελική Ζησούδη και η Ανθούλα Χαιροπούλου. Τη μουσική έχει αναλάβει ο Φάνης Ζαχόπουλος και τον φωτιστικό σχεδιασμό ο Δημήτρης Κουτάς.

Προπώληση εισιτηρίων, viva.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Boston marriage

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Η Άννα και η Κλερ, δυο γυναίκες της ανώτερης κοινωνικής τάξης, συγκρούονται για τον νέο «έρωτα» της Κλερ, ενώ η Άννα μόλις έγινε ερωμένη ενός πλούσιου άνδρα. Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο τεταμένη καθώς η Άννα, προσπαθεί να αποτρέψει την αγάπη της Κλερ για το νέο αυτό πρόσωπο. Η Κλερ, από την άλλη, έχει ήδη κάνει σχέδια με τον νεαρό έρωτά της να συναντηθούν στο σπίτι της Άννας, με την ελπίδα ότι θα καταφέρει να πείσει τη νεαρή κοπέλα να συνευρεθεί μαζί της. Τα πράγματα όμως πάνε στραβά, όταν η νεαρή κοπέλα φτάνει στο σπίτι…

Σταθμός Θέατρο

Βίκτωρος Ουγκώ 55

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"I am falling in love | Εκδοχές πάνω στη Δωδέκατη Νύχτα": Πειραγμένος Σαίξπηρ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από τον Γιώργο Βαλαή

Ο ανήσυχος δημιουργός αποσυναρμολογεί τη "Δωδέκατη νύχτα" του Ουίλιαμ Σαίξπηρ στη Σκηνή Ωμέγα, εστιάζοντας στις σχέσεις των ηρώων και την ερωτική έλξη που δεν γνωρίζει πρότυπα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

Το "Αλ Τσαντίρι Νιουζ" σε μία και μοναδική παράσταση

Η καυστική, αλλά πάντα χαρούμενη και ξεκαρδιστική, σάτιρα του Λάκη Λαζόπουλου ζωντανά στο Christmas Theater!

"Περιμένοντας τον Γκοντό": Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση με το αριστούργημα του Μπέκετ

Ο καταξιωμένος διεθνώς Έλληνας σκηνοθέτης και το έργο σταθμός του 20ού αι για πρώτη φορά στη σκηνή της Στέγης σε μια μεγάλη συμπαραγωγή του Emillia Romagna Teatro.

Η Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου έρχεται ξανά στο Εθνικό Θέατρο

Τρεις παραγωγές από την Κύπρο "ταξιδεύουν" αυτόν τον Μάιο στην Αθήνα και τη σκηνή "Νίκος Κούρκουλος" του Εθνικού.

Updated | Πέντε θέατρα αποχαιρετούν έξι παραστάσεις

Έργα μερικών από τους καλύτερους Έλληνες συγγραφείς (Ρέππας-Παπαθανασίου, Άκης Δήμου, Γιάννης Τσίρος), ένα του Φλομπέρ αλλά και μία διαδραστική κωμωδία κατεβάζουν αυλαία την Κυριακή των Βαΐων.

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Ελλάδα και Τουρκία ανεβάζουν από κοινού την ερωτική τραγωδία του Σαίξπηρ

Μια μεγάλη διεθνής συμπαραγωγή μεταξύ του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ετοιμάζεται αυτή την περίοδο πάνω σε ένα από τα σπουδαιότερα κλασικά κείμενα της παγκόσμιας δραματουργίας.

"Ένας εχθρός του λαού": Η Γεωργία Μαυραγάνη σκηνοθετεί Ίψεν

Το θέατρο Ρεκτιφιέ υποδέχεται τη νέα δουλειά της σκηνοθέτριας πάνω σε ένα έργο πολιτικό, όπου ένας γιατρός που αμφισβητεί την πλειοψηφία αποκηρύσσεται ως "εχθρός του λαού".