Showcase Ελληνικής δημιουργίας: Η νέα πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου

Πάνω από δέκα νέες παραστάσεις με θέματα που ενδιαφέρουν τη διεθνή σκηνή τέχνης εγκαινιάζουν το "Showcase", τη νέα πλατφόρμα του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου που παρουσιάζει την ελληνική δημιουργία σε σημαντικούς εκπροσώπους διεθνών Φεστιβάλ και πολιτιστικών φορέων.

Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου Πειραιώς 260

Η μέχρι τώρα εμπειρία της Κατερίνας Ευαγγελάτου στο τιμόνι της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου της έχει χαρίσει εμπειρίες και της έχει δείξει δρόμους για νέες πρωτοβουλίες που μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη λειτουργία του θεσμού, αλλά και την ανάδειξη της διοργάνωσης, στην Ελλάδα και διεθνώς. Ένα μήνα πριν την ανακοίνωση του καλοκαιρινού προγράμματος, η Κατερίνα Ευαγγελάτου μας προσκάλεσε στα γραφεία του φεστιβάλ, με τη ζεστασιά της οικοδέσποινας μας ξενάγησε στους χώρους και μας προθέρμανε φεστιβαλικά ανακοινώνοντας μια ολοκαίνουργια δράση που κάνει σαφή τη διάθεση του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου για εξωστρέφεια. Παράλληλα με την πρόσκληση σημαντικών ξένων παραστάσεων και τη συμπαραγωγή τους, το φεστιβάλ δρομολογεί την εξαγωγή ελληνικών παραστάσεων στη διεθνή σκηνή. Το ενδιαφέρον αυτό έχει εκφραστεί από τις αρχές του 2020, πριν ξεσπάσει η πανδημία και όπως μας είπε η Κατερίνα Ευαγγελάτου: "τότε είχα συζητήσει για τη δημιουργία μίας συστηματικής πλατφόρμας επικοινωνίας του ελληνικού θεάτρου παραστατικών τεχνών με το εξωτερικό, σε μία προσπάθεια στήριξης των Ελλήνων δημιουργών και ανοίγματος αυτής της γέφυρας, η οποία υπάρχει είτε χάρη στις γενναίες προσπάθειες ιδιωτών, είτε χάρη στις μεμονωμένες προσπάθειες καλλιτεχνών που κάνουν τη δική τους εργασία πάνω στην εξωστρέφεια".

Η εξωστρέφεια του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού είναι ένα μόνιμο θέμα συζήτησης. Το 2007 ξεκίνησε πιλοτικά το πρόγραμμα "Σύστημα Αθήνα", με πρωτοβουλία του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, και στόχευσε προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά σταμάτησε. Μάλιστα στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος η Κατερίνα Ευαγγελάτου συμμετείχε ως σκηνοθέτρια με την πετυχημένη παράσταση "Η ερωτευμένη νεκρή" του Θεόφιλου Γκοτιέ. Έχοντας, λοιπόν και, προσωπική εμπειρία για τη μεγάλη δυσκολία των ελληνικών παραγωγών  να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, αποφάσισε μαζί με τους συνεργάτες της, να ανοίξουν το θέμα της συστηματοποίησης της επικοινωνίας με το εξωτερικό εγκαθιδρύοντας μια πλατφόρμα μέσα στο φεστιβάλ, ένα "Showcase" ελληνικής δημιουργίας Θεάτρου και Χορού για την προβολή και την καλύτερη δικτύωση των Ελλήνων καλλιτεχνών. Το ζητούμενο είναι, οι προσκεκλημένοι εκπρόσωποι διεθνών Φεστιβάλ, curators, καλλιτεχνικοί διευθυντές και υπεύθυνοι προγραμματισμού πολιτιστικών φορέων του εξωτερικού να δουν τις ελληνικές παραστάσεις που θα παρουσιαστούν στο "Showcase". Παράλληλα, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, με ειδικό κονδύλι που έλαβε από το Υπουργείο Πολιτισμού, αποφάσισε να στηρίξει φέτος την ελληνική συμμετοχή στη μεγάλη έκθεση που γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια στην Πράγα, την Prague Quadrennial. Η Ελλάδα έχει να λάβει μέρος σε μια τέτοια έκθεση εδώ και πάρα πολλά χρόνια και φέτος συμμετέχει με 60 σκηνογράφους που θα παρουσιάσουν έργα τους.

Κατερίνα Ευαγγελάτου
Κατερίνα Ευαγγελάτου, καλλιτεχνική διευθύντρια Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου

Πότε θα γίνει το "Showcase" και πώς θα λειτουργήσει;

Το "Showcase" θα πραγματοποιηθεί μέσα στην καρδιά του φεστιβάλ τον μήνα Ιούλιο, κατά βάση στην Πειραιώς 260, ενώ πιθανόν μία ή δυο παραστάσεις να παιχτούν στη Μικρή Επίδαυρο. Χρονικά θα παρουσιαστεί σε δύο πενθήμερα τα οποία θα έχουν συμπυκνωμένα, γύρω στις 15 με 17 παραστάσεις. Σημαντικό είναι πως το πρόγραμμα αυτό θα μπορούν να το παρακολουθήσουν όλοι οι θεατές του φεστιβάλ, όχι μόνο οι προσκεκλημένοι του εξωτερικού. Δηλαδή θα μπορεί κάποιος να δει μια παράσταση στις 7.30 μ.μ. και μια άλλη στις 9.30 μ.μ., ενώ κάποιες ημέρες ίσως να μπορεί να δει και τρεις παραστάσεις. Οι καλλιτεχνικές προτάσεις επιλέχτηκαν μέσα από το Open Call του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου και έχουν στο επίκεντρό τους σύγχρονη δραματουργία, είτε καινούργια έργα γραμμένα από συγγραφέα, είτε έργα τα οποία γεννιούνται μέσα από ομάδες έρευνας που ασχολούνται με το documentary theatre, το devised κ.ά.

"Θέματα που αφορούν την LGBTQI+ κοινότητα, την γυναίκα, το περιβάλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος στην παρούσα συγκυρία και πιστεύουμε ότι θα αποτελέσουν πόλο έλξης για τις ξένες διοργανώσεις" τονίζει η Κατερίνα Ευαγγελάτου, υπογραμμίζοντας ότι ήδη από τις πρώτες κρούσεις, το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας για το "Showcase" είναι πολύ θερμό. Έντονο είναι το στοιχείο των γυναικών δημιουργών στο "Showcase". Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ανάμεσα στους καλλιτέχνες και τις καλλιτέχνιδες που θα παρουσιάσουν τα νέα έργα τους είναι η Ζωή Χατζηαντωνίου, ο Παντελής Δεντάκης, η Λίντα Καπετανέα, η Ανδρονίκη Μαραθάκη, αλλά και ο Ανέστης Αζάς, με τη "Δημοκρατία του Μπακλαβά", ανάθεση και παραγωγή του Φεστιβάλ το 2021, που ταξιδεύει ακόμα σε σκηνές του εξωτερικού, γνωρίζοντας διεθνή επιτυχία. Σύντομα, στο πλαίσιο της ευρύτερης παρουσίασης του προγράμματος του Φεστιβάλ, θα ανακοινωθούν τα ονόματα όλων των δημιουργών, καθώς και τα έργα με τα οποία θα συμμετάσχουν σε αυτήν την πρωτοβουλία. Σε μεγάλες διοργανώσεις πάντα υπάρχουν δυσκολίες, αλλά το φεστιβάλ τις αντιμετωπίζει και βάζει το σπόρο για νέα πράγματα. "Ελπίζω να καταφέρουμε να κρατήσουμε τις νέες δράσεις τα τρία χρόνια που θα παραμείνουμε εδώ και, αν πάνε καλά, να τις διατηρήσουν και οι άνθρωποι που θα έρθουν μετά από μας" δηλώνει η Κατερίνα Ευαγγελάτου. Μέχρι στιγμής, α μηνύματα είναι πολύ θετικά για τα ανοίγματα που έγιναν στο πιο νεανικό κοινό μέσω της θεματικής Hip Hop, το κοινό γέμισε τις συναυλιακές βραδιές με τζαζ μουσική, φάνηκε να αγκαλιάζει όλες τις δράσεις του φεστιβάλ και ξαναείδε την Πειραιώς 260, ως ένα σημείο συνάντησης για ποτό μετά τη λήξη των παραστάσεων. Το ίδιο ευχόμαστε να συμβεί και φέτος!

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Λήγουν οι καταλήψεις στις Δραματικές Σχολές

Με ανακοίνωση τους οι Σύλλογοι Σπουδαστών/τριών Σχολών Δραματικής Τέχνης ενημερώνουν για τη λήξη των καταλήψεων και την ταυτόχρονη συνέχιση του πολυμορφικού αγώνα τους, που ξεκίνησε με αφορμή το Προεδρικό Διάταγμα και υποβαθμίζει τις καλλιτεχνικές σπουδές.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
20/03/2023

"H Βίλα": Η διαχείριση της βίας μέσα από τα μάτια τριών γυναικών

Η Λητώ Τριανταφυλλίδου σκηνοθετεί τις Νατάσα Εξηνταβελώνη, Λίλα Μπακλέση, Αγγελική Πασπαλιάρη σε ένα έργο που εξετάζει τον απόηχο ενός τραυματικού γεγονότος στην σύγχρονη πραγματικότητά.

"Μισάνθρωπος": Πέτερ Στάιν, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος στις πρόβες στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ξεκίνησε η προπώληση για τον "Μισάνθρωπο" του Μολιέρου που θα ερμηνεύσει ο αγαπημένος του ελληνικού κοινού ηθοποιός σε σκηνοθεσία του διεθνώς αναγνωρισμένου Πέτερ Στάιν κι ενός από τους σημαντικότερους ευρωπαίους σκηνοθέτες.

"Πού πας, βρε Καραγκιόζη;" Στο 2ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Θεάτρου Σκιών!

Ξεκινάει από το Ρομάντσο αυτό το τριήμερο και συνεχίζει στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων το φεστιβάλ που μπαίνει φέτος στη δεύτερη διοργάνωσή του ανανεωμένο και αφιερωμένο στις διαδρομές και τις συγγένειες ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση.

Ο Κωνσταντίνος Μάρκελλος γράφει για τα "Ορφανά" και τα επίκαιρα θέματα που πραγματεύονται

Με φόντο την πρόσφατη εθνική τραγωδία και τα ερωτήματα που έγειρε, σκηνοθέτησε ο Κωνσταντίνος Μάρκελλος τα "Ορφανά" του Ντένις Κέλι, ένα έργο που όπως λεει ο ίδιος κρύβει στον πυρήνα του έναν κριτικό στοχασμό απέναντι στην έννοια "ασφάλεια" και όχι μόνο.

Η "Σταχτοπούτα" χορεύει στο Christmas Theater

Το Classical Ballet Of Eastern Europe ενώνει βραβευμένους χορευτές σε μια παραμυθένια παράσταση κλασικού χορού πάνω στο παραμύθι του Σαρλ Περό.

Το θέατρο συναντά την επιστήμη στο "The Science of CSI: Έγκλημα στο εργαστήριο"

Οι "Science Reactors" επιστρέφουν στην "Άτρακτο" και προσεγγίζουν με χιούμορ την επιστήμη σε μια παράσταση με ελεύθερη είσοδο που συνδυάζεται με εργαστήριο εγκληματολογίας.