Μπότο Στράους ανεβάζει ο Χάρης Φραγκούλης: Οι πρώτες φωτογραφίες

Τη νουβέλα του Γερμανού δραματουργού Μπότο Στράους «Αφιέρωση» ανεβάζει ο Χάρης Φραγκούλης στο θέατρο Σφενδόνη.

Αφιέρωση

Με νεανική ορμή, διάθεση για εξερεύνηση και δημιουργία νέων εμπειριών κινείται στο θέατρο ο Χάρης Φραγκούλης. Ως ηθοποιός είναι δυναμίτης και ως σκηνοθέτης δεν αναζητά την θεατρική ουσία στην ευκολία, αλλά στην έρευνα. Μαζί με τους συνεργάτες του "πάλεψε" για τρία χρόνια με την "Αντιγόνη" του Σοφοκλή και τοποθέτησε το σοφόκλειο δράμα σε κλειστό χώρο μέσα από την μη συμβατική αφήγηση. Πρόσφατα είδαμε την δουλειά του στο θέατρο Σφενδόνη. Αυτήν την περίοδο, κάποιες ημέρες, μοιράζεται με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου ένα βασικό ρόλο στην παράσταση "Ink" του Μεγάρου Μουσικής και παράλληλα ετοιμάζεται πυρετωδώς για την πρεμιέρα της "Αφιέρωσης" του Μπότο Στράους στο Σφενδόνη από 18/2.

Αφιέρωση

Tο μυθιστόρημα του Μπότο Στράους λειτούργησε ως πηγή έμπνευσης μιας παράστασης για την διαχείριση του πόνου της ερωτικής απώλειας και την πνευματικότητα της κεντρικής Ευρώπης του προηγούμενου αιώνα. Ο Στράους είναι μια ιδιαίτερη, αξιοπρόσεκτη περίπτωση Γερμανού συγγραφέα. Κριτικός και συντάκτης του θεατρικού "Theater heute" ξεκίνησε τη θητεία του στο θέατρο στις αρχές της δεκαετίας του ’70 και μετά ήταν το δεξί χέρι του Πέτερ Στάιν στην περίφημη πρώτη φάση της Schaubühne στο Δυτικό Βερολίνο, όταν προκάλεσε την προσοχή κατ’ αρχήν με τις επεξεργασίες δραμάτων μεγάλων συγγραφέων και στη συνέχεια με μια σειρά δικά του έργα. Στα έργα του δίνει  συνήθως μια απαισιόδοξη γνωμάτευση για τον άνθρωπο και τη μαζική κοινωνία. Έχει μια ιδιαίτετρα ικανότητα να εντοπίζει κοινωνικές στρεβλώσεις μέσα από ατομικές παραμορφώσεις και να τις σχολιάζει.

Αφιέρωση

Στην "Αφιέρωση" ο Ρίχαρτ Σρούμπεκ, ένας Βερολινέζος βιβλιοπώλης, ο οποίος μόλις χωρίζει από την ερωμένη του μένει μετέωρος: δεν καταλαβαίνει γιατί η Χάννα τον εγκατέλειψε ξαφνικά, νιώθει πως δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αυτήν και την περιμένει με αγωνία να γυρίσει. Βιώνοντας ένα μεγάλο κενό ζει απομονωνόμενος, αφήνει τη δουλειά του, σταματάει να πλένεται αντλώντας κάποια διεστραμμένη ευχαρίστηση από την απελπισία του. Παράλογες σκέψεις, έμμονες ιδέες, αλλά και αστείες σκηνές δεν λείπουν από το ναρκισσιστικό του τραύμα που ξεδιπλώνεται τη ώρα που ο κόσμος καταρρέει γύρω του.

 "Αυτός λέει:  "Όπως ξέρεις, έχει κανείς τα ίδια αποτελέσματα, όταν ρίξει έναν απεριόριστο αριθμό νομισμάτων ή όταν ρίξει απεριόριστες φορές το ίδιο νόμισμα...". Αυτή δεν καταλαβαίνει τι της λέει, γιατί την ίδια στιγμή τον ποθεί πολύ έντονα. Αυτός επαναλαμβάνει την πρόταση, γιατί αυτή ήταν η παράκλησή της. Αυτή με μεγάλη προσπάθεια αφουγκράζεται για να συλλάβει τον λόγο που τον κάνει να πει αυτήν την πρόταση κι έτσι πάλι της ξεφεύγει το νόημα. Ρυτίδες εμφανίζονται στο μέτωπό της, δάκρυα. Φωνάζει έξω φρενών, ότι δεν καταλαβαίνει για τι πράγμα γίνεται λόγος. Ο λόγος που της είναι τόσο οικείος. Παραιτείται, κουνάει το κεφάλι, δεν θέλει να ακούσει τίποτα, βγαίνει από το δωμάτιο τρέχοντας".

Αφιέρωση

Στην παράσταση που θα δούμε στο Σφενδόνη σε σκηνοθεσία - δραματουργία Χάρη Φραγκούλη παίζουν οι ηθοποιοί Μαρία Αρζόγλου, Κατερίνα Γκιβάλου, Μάρω Γκόρτσου, Σοφία Κόκκαλη, Ανδρέας Κοντόπουλος, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Κορνήλιος Σελαμσής, Μιχάλης Τιτόπουλος. Τη σύνθεση μουσικής υπογράφει ο Κορνήλιος Σελαμσής, τα σκηνικά – κοστούμια η Ελίνα Λούκου, τον σχεδιασμό φωτισμών ο Νίκος Βλασόπουλος.

Αφιέρωση

Αφιέρωση

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.