Μπότο Στράους ανεβάζει ο Χάρης Φραγκούλης: Οι πρώτες φωτογραφίες

Τη νουβέλα του Γερμανού δραματουργού Μπότο Στράους «Αφιέρωση» ανεβάζει ο Χάρης Φραγκούλης στο θέατρο Σφενδόνη.

Αφιέρωση

Με νεανική ορμή, διάθεση για εξερεύνηση και δημιουργία νέων εμπειριών κινείται στο θέατρο ο Χάρης Φραγκούλης. Ως ηθοποιός είναι δυναμίτης και ως σκηνοθέτης δεν αναζητά την θεατρική ουσία στην ευκολία, αλλά στην έρευνα. Μαζί με τους συνεργάτες του "πάλεψε" για τρία χρόνια με την "Αντιγόνη" του Σοφοκλή και τοποθέτησε το σοφόκλειο δράμα σε κλειστό χώρο μέσα από την μη συμβατική αφήγηση. Πρόσφατα είδαμε την δουλειά του στο θέατρο Σφενδόνη. Αυτήν την περίοδο, κάποιες ημέρες, μοιράζεται με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου ένα βασικό ρόλο στην παράσταση "Ink" του Μεγάρου Μουσικής και παράλληλα ετοιμάζεται πυρετωδώς για την πρεμιέρα της "Αφιέρωσης" του Μπότο Στράους στο Σφενδόνη από 18/2.

Αφιέρωση

Tο μυθιστόρημα του Μπότο Στράους λειτούργησε ως πηγή έμπνευσης μιας παράστασης για την διαχείριση του πόνου της ερωτικής απώλειας και την πνευματικότητα της κεντρικής Ευρώπης του προηγούμενου αιώνα. Ο Στράους είναι μια ιδιαίτερη, αξιοπρόσεκτη περίπτωση Γερμανού συγγραφέα. Κριτικός και συντάκτης του θεατρικού "Theater heute" ξεκίνησε τη θητεία του στο θέατρο στις αρχές της δεκαετίας του ’70 και μετά ήταν το δεξί χέρι του Πέτερ Στάιν στην περίφημη πρώτη φάση της Schaubühne στο Δυτικό Βερολίνο, όταν προκάλεσε την προσοχή κατ’ αρχήν με τις επεξεργασίες δραμάτων μεγάλων συγγραφέων και στη συνέχεια με μια σειρά δικά του έργα. Στα έργα του δίνει  συνήθως μια απαισιόδοξη γνωμάτευση για τον άνθρωπο και τη μαζική κοινωνία. Έχει μια ιδιαίτετρα ικανότητα να εντοπίζει κοινωνικές στρεβλώσεις μέσα από ατομικές παραμορφώσεις και να τις σχολιάζει.

Αφιέρωση

Στην "Αφιέρωση" ο Ρίχαρτ Σρούμπεκ, ένας Βερολινέζος βιβλιοπώλης, ο οποίος μόλις χωρίζει από την ερωμένη του μένει μετέωρος: δεν καταλαβαίνει γιατί η Χάννα τον εγκατέλειψε ξαφνικά, νιώθει πως δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αυτήν και την περιμένει με αγωνία να γυρίσει. Βιώνοντας ένα μεγάλο κενό ζει απομονωνόμενος, αφήνει τη δουλειά του, σταματάει να πλένεται αντλώντας κάποια διεστραμμένη ευχαρίστηση από την απελπισία του. Παράλογες σκέψεις, έμμονες ιδέες, αλλά και αστείες σκηνές δεν λείπουν από το ναρκισσιστικό του τραύμα που ξεδιπλώνεται τη ώρα που ο κόσμος καταρρέει γύρω του.

 "Αυτός λέει:  "Όπως ξέρεις, έχει κανείς τα ίδια αποτελέσματα, όταν ρίξει έναν απεριόριστο αριθμό νομισμάτων ή όταν ρίξει απεριόριστες φορές το ίδιο νόμισμα...". Αυτή δεν καταλαβαίνει τι της λέει, γιατί την ίδια στιγμή τον ποθεί πολύ έντονα. Αυτός επαναλαμβάνει την πρόταση, γιατί αυτή ήταν η παράκλησή της. Αυτή με μεγάλη προσπάθεια αφουγκράζεται για να συλλάβει τον λόγο που τον κάνει να πει αυτήν την πρόταση κι έτσι πάλι της ξεφεύγει το νόημα. Ρυτίδες εμφανίζονται στο μέτωπό της, δάκρυα. Φωνάζει έξω φρενών, ότι δεν καταλαβαίνει για τι πράγμα γίνεται λόγος. Ο λόγος που της είναι τόσο οικείος. Παραιτείται, κουνάει το κεφάλι, δεν θέλει να ακούσει τίποτα, βγαίνει από το δωμάτιο τρέχοντας".

Αφιέρωση

Στην παράσταση που θα δούμε στο Σφενδόνη σε σκηνοθεσία - δραματουργία Χάρη Φραγκούλη παίζουν οι ηθοποιοί Μαρία Αρζόγλου, Κατερίνα Γκιβάλου, Μάρω Γκόρτσου, Σοφία Κόκκαλη, Ανδρέας Κοντόπουλος, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Κορνήλιος Σελαμσής, Μιχάλης Τιτόπουλος. Τη σύνθεση μουσικής υπογράφει ο Κορνήλιος Σελαμσής, τα σκηνικά – κοστούμια η Ελίνα Λούκου, τον σχεδιασμό φωτισμών ο Νίκος Βλασόπουλος.

Αφιέρωση

Αφιέρωση

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Χριστούγεννα με Παπαδιαμάντη: Ο Θανάσης Σαράντος επιστρέφει με τον "Αμερικάνο"

Τέσσερις παραστάσεις στο Θέατρο Ροές σας περιμένουν για να ταξιδέψετε με το αριστουργηματικό έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, "Ο Αμερικάνος", σε ερμηνεία Θανάση Σαράντου. Αξιοποιήστε την ειδική τιμή προπώλησης €10 για όλες τις παραστάσεις έως τις 28 Δεκεμβρίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
12/12/2025

"Καραμέλες Ούζου": "Δοκιμάστε" την σπαρταριστή κωμωδία μυστηρίου με το ανατρεπτικό φινάλε!

Το έργο του Γιάννη Γαλανόπουλου, με τον Σταύρο Νικολαΐδη και τον Βασίλη Κούκουρα, γεμίζει γέλιο τα Δευτερότριτά μας στο Από Μηχανής Θέατρο.

6 κωμωδίες που δεν πρέπει να χάσετε

Από τον κλασικό Μολιέρο ως το ελληνικό θέατρο του 21ου αι., αυτές οι κωμωδίες δεν προσφέρουν μόνο ανάλαφρες στιγμές αλλά και την απόδειξη πως το χιούμορ είναι ο καλύτερος τρόπος για να ειπωθούν τα πιο σοβαρά πράγματα.

Χριστουγεννιάτικη προσφορά για τις έξι τελευταίες παραστάσεις του "Match"

Η Χριστουγεννιάτικη προσφορά για τις έξι τελευταίες παραστάσεις του "Match" είναι μια ιδανική ευκαιρία να ζήσουμε μια σύγχρονη, ανατρεπτική κωμωδία που μιλά για τον έρωτα, την τεχνολογία και τη δύναμη της ανθρώπινης σύνδεσης.

"Μαρτυρία μιας κλεμμένης εφηβείας": Η ιστορία μιας νεαρής που αγωνίζεται να αμφισβητήσει το άδικο

Η ελληνική θεατρική σκηνή υποδέχεται για πρώτη φορά το "Le Consentement" της Vanessa Springora. Με τίτλο "Μαρτυρία μιας κλεμμένης εφηβείας" και σκηνοθεσία Ειρήνης Λαμπρινοπούλου, η παράσταση φωτίζει εξουσία, ευαλωτότητα και τα όρια της συναίνεσης μέσα από ζωντανή αφήγηση και μουσική.

Ποια είναι τα κορίτσια που έρχονται "Με δύναμη από την Κηφισιά" στον Σταθμό;

Ποιοι είναι οι τέσσερις γυναίκες πίσω από τις ιστορίες, τα πάθη και τα μυστικά της Κηφισιάς; Στο "Με δύναμη από την Κηφισιά" του Δημήτρη Κεχαΐδη, οι ηθοποιοί μοιράζονται πώς οι ρόλοι τους έγιναν προσωπική υπόθεση, ανακαλύπτοντας μέσα από τις ηρωίδες τις δικές τους αλήθειες και αδυναμίες.

Ακύλλας Καραζήσης: "Τα ‘Χρόνια’ της Ανί Ερνό λένε αυτά που δεν αρθρώνονται"

Με αφορμή το πρώτο ανέβασμα του εμβληματικού μυθιστορήματος "Τα χρόνια" της νομπελίστριας Ανί Ερνό, μιλήσαμε με τον Ακύλλα Καραζήση για τη θεατρική παράσταση στο θέατρο Θησείον, το "Όταν έκλαψε ο Νίτσε" και την Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.