"Κάποιος να με προσέχει": Έργο βασισμένο σε αληθινή ιστορία στο Σύγχρονο Θέατρο

Τρεις όμηροι, έγκλειστοι σ’ ένα κελί στον Λίβανο είναι οι πρωταγωνιστές του «Κάποιος να με προσέχει» του Frank McGuinness.

Κάποιος να με προσέχει Νίκος Βαρδακαστάνης©

Το "Κάποιος να με προσέχει" του Frank McGuinness είναι από εκείνα τα έργα που φέρνουν ρίγος στο θεατή με τη σκέψη πως πρόκειται για μια αληθινή ιστορία. "Το έργο ανήκει στην εποχή μας: Μια εποχή εξεγέρσεων, τρομοκρατίας αλλά και επαναπροσδιορισμού της ανδρικής συμπεριφοράς. Είναι μια ιστορία για κάτι που ελάχιστοι γνωρίζουν από πρώτο χέρι, αλλά μιλά για όσα έχουν όλοι οι άνθρωποι στην καρδιά τους" σημειώνει η σκηνοθέτις Αθανασία Καραγιαννοπούλου που το μετάφερε με επιτυχία στη σκηνή του Θεάτρου Αυλαία της Θεσσαλονίκης και τώρα θα το παρουσιάσει το Σύγχρονο Θέατρο της Αθήνας από 6 Φεβρουαρίου.

Η πλοκή πλέκεται γύρω από την περιπέτεια τριών ομήρων, ενός Άγγλου (Δημήτρης Μάριζας), ενός Ιρλανδού (Αντίνοος Αλμπάνης) κι ενός Αμερικάνου (Πήτερ Ραντλ) που βρίσκονται έγκλειστοι σ’ ένα κελί στον Λίβανο, υπό το άγρυπνο βλέμμα των τρομοκρατών – απαγωγέων τους. Η προσπάθειά τους να αντέξουν τις κακουχίες και την αγωνία του θανάτου, εκδηλώνεται μέσα διάφορες αντιδράσεις από χιούμορ, συγκρούσεις, αλλά και όπως είναι αναμενόμενο από συναισθηματικές εξάρσεις. Οι δυσκολίες θα τους φέρουν κοντά, θα αγαπήσουν ο ένας τον άλλο και θα δεθούν με ισχυρότερα δεσμά και από τις αλυσίδες που τους κρατούν. Είναι ένα έργο που κοιτάζει την ανθρώπινη ψυχή, ο Frank McGuinness "περιγράφει τους μηχανισμούς που υιοθετούν για να αντέξουν την πλήξη του ατέρμονου εγκλωβισμού τους, τη φιλία και την εξάρτηση που αναπτύσσεται μεταξύ τους, τον τρόπο που και οι τρεις συμπεριφέρονται σαν μητέρα και πατέρας μαζί για τους άλλους, καθώς και τη συνταραχτική πραγματικότητα όταν ο αναπόφευκτος χωρισμός θα έρθει".

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Κάποιος να με προσέχει

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 100 '

Σε μια παράσταση που αναδεικνύει τη δυναμική του σκληρού, αστείου και συνάμα ποιητικού έργου του Ιρλανδού συγγραφέα, ανεβαίνει η βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα ιστορία τριών ομήρων, που απήχθησαν σε μια περίοδο αναταραχής στον Λίβανο. Η προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τις κακουχίες και την αγωνία του θανάτου, υπό το άγρυπνο βλέμμα των τρομοκρατών - απαγωγέων τους, εκδηλώνεται με δαιμονικό χιούμορ ή «παιχνίδια» διαφυγής. Μέσα από συγκρούσεις ή συναισθηματικές εξάρσεις, οι τρεις τους, θα δεθούν με ισχυρότερα δεσμά και από τις αλυσίδες που τους κρατούν. Η πανανθρώπινη αυτή ιστορία των τριών ομήρων μιλά για τον φόβο και την ταυτότητα, διαλύει τα σύνορα των φύλων, διερευνά τις στρατηγικές επιβίωσης του ανθρώπου μέσα σε συνθήκες τρόμου και μας υπενθυμίζει πως είμαστε πιο δυνατοί όταν είμαστε ενωμένοι.

Σύγχρονο Θέατρο

Ευμολπιδών 45

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Κοιταζόμαστε "Κατάματα" στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά

Ο Γιώργος Καλογερόπουλος παρουσιάζει μια performance σύντομης διάρκειας για τον αγώνα του ανθρώπου για επιβίωση και αποδοχή του διαφορετικού κόντρα στην εξουσία, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και ένα κείμενο του Ζακ Κωστόπουλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/02/2024

"Αξύριστα πηγούνια": Τελευταίες παραστάσεις στο Μικρό Χορν

Το βραβευμένο κοινωνικό δράμα του Γιάννη Τσίρου με τους Σταμουλακάτο, Βαλάση, Ασημένιο και Πιτουλίδου μετρά λίγα ακόμη Σάββατα.

Δύο θεατρικές επαναλήψεις που αξίζουν

Ξανά αυλαία αναμένεται την εβδομάδα 22-28/2 για δύο παραστάσεις διαφορετικές μεταξύ τους (η μία είναι μια κωμωδία με "βαρύ όνομα" κι η άλλη μια φρέσκια περφόρμανς) που όμως άρεσαν κι έτσι επιστρέφουν.

"Οι απόγονοι": Τελευταίες παραστάσεις για την Ηρώ Μπέζου και τον Χρήστο Θάνο

Λίγες ακόμη ευκαιρίες θα έχετε για να παρακολουθήσετε στο ΠΛΥΦΑ την παράσταση που συνδέει τον Ρίτσο, την Ηλέκτρα και τον Ορέστη, έχοντας τη συνοδεία ζωντανής μουσικής.

"Το μποστάνι του Μποστ": Μια σύγχρονη επιθεώρηση έρχεται στο Θέατρο Μεταξουργείο

Πάρτε μια πρώτη αποκλειστική γεύση από τη νέα θεατρική παράσταση που ανεβάζει ο θίασος Theartes των Κωνσταντίνου Κυριακού και Κατερίνας Μπιλάλη.

"One Song": Ποια είναι η Βελγίδα Miet Warlop που θα ταρακουνήσει τη Στέγη με ένα τραγούδι;

Σύγχρονος χορός, αθλητικός μαραθώνιος ή συναυλία είναι η απογειωτική περφόρμανς που εντάσσεται στο πλαίσιο του Onassis Dance Days 2024;

Τα sold out "170 τετραγωνικά / Moonwalk" του Γιωργή Τσουρή σε νέα μέρα και ώρα

Στο θέατρο Ιλίσια με νέο πρόγραμμα παραστάσεων συνεχίζεται η επιτυχημένη παράσταση που σκηνοθετεί ο Γιώργος Παλούμπης. Ένα οικογενειακό δράμα που μιλάει με βιωματικό τρόπο για τη θεματική "σημερινή Ελλάδα".