"Σλουθ": Όσα δεν ξέρουμε για το κορυφαίο ψυχολογικό θρίλερ που παίζεται στο Από Μηχανής

Ένα θεατρικό πεδίο μάχης είναι το ψυχολογικό θρίλερ του σύγχρονου βρετανικού θεάτρου που έγραψε ο Άντονι Σάφερ υπό τους όρους αστυνομικού μυθιστορήματος, που παίζεται στο Από Μηχανής Θέατρο με το πρωταγωνιστικό δίδυμο Σωτήρης Χατζάκης και Δημήτρης Μυλωνάς.

Σλουθ

Το έργο

Ο μεγαλύτερος παραγωγός του λονδρέζικου Γουέστ Εντ, Μπίνκι Μπομόντ, απέρριψε το "Σλουθ” λέγοντας στον Άντονι Σάφερ ότι δεν θα άντεχε στη σκηνή ούτε ένα δεκαπενθήμερο. Τον Ιανουάριο του 1970 ξεκίνησε την πορεία του στη σκηνή και έγινε το "the main event" της καριέρας του, όπως το αποκαλούσε. Παίχτηκε στο Γουέστ Εντ για περισσότερες από 2.300 παραστάσεις και έγινε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του σύγχρονου βρετανικού θεάτρου. Την ίδια τύχη είχε και στο Μπρόντγουεϊ της Νέας Υόρκης στη συνέχεια, όπου απέσπασε και βραβείο Τόνι για το καλύτερο έργο της χρονιάς. Αυτή την επιτυχία ακολούθησε η πρόταση του Άλφρεντ Χίτσκοκ να γράψει το σενάριο του "Frenzy” (1972). Σύμφωνα με τον κριτικό των New York Times, Κλιβ Μπαρνς, το μυστικό της επιτυχίας του "Σλουθ" είναι ότι όντας γραμμένο υπό τους όρους αστυνομικού μυθιστορήματος, διακωμωδεί το αστυνομικό θρίλερ "αναδεικνύοντας παράλληλα όλες τις αρετές του"

Σλουθ

Η υπόθεση

Ένας απατημένος σύζυγος καλεί τον εραστή της γυναίκας του και τον ρωτάει αν πρόκειται να την παντρευτεί. Εκείνος απαντάει "Θα την παντρευτώ, με την άδεια σας φυσικά". Με αφετηρία το γεγονός αυτό ξεκινά ένα σατανικό παιχνίδι μεταξύ των δύο αντρών με αφορμή την πάντα παρούσα γυναικεία φιγούρα, το μήλον της έριδος ανάμεσά τους, το οποίο αποκτά υπαρξιακές, φιλοσοφικές, σεξουαλικές και κοινωνικές προεκτάσεις. Ο Άντονι Σάφερ τονίζει τη διαφορά της κοινωνικής τάξης ανάμεσα στους δύο άνδρες. Ο ένας είναι ένας φτωχός Ιταλός μετανάστης και ο άλλος ένας πλούσιος γηγενής Άγγλος. Μέσα από την κωμικοτραγική αντιπαράθεση που εξελίσσεται ανάμεσά τους με όρους κοινωνικής υπεροχής και εξουσίας, ο συγγραφέας μιλάει για την ανθρώπινη μοναξιά και την βαθιά ανάγκη για συντροφικότητα, ανεξαρτήτως φύλου. Όπως σημειώνει ο Σωτήρης Χατζάκης που σκηνοθετεί την παράσταση: "Με πρόσχημα την γυναίκα, μια άλλη γυναίκα, το χρήμα, την κοινωνική δύναμη, την ταξική θέση, την καταγωγή, την γοητεία, την ψυχική αντοχή, την συναισθηματική ανθεκτικότητα, το παιχνίδι θα εξελιχθεί άγριο αλλά και αστείο, αδυσώπητο, αλλά και κωμικό. Οι δύο παίκτες παίζουν το ρόλο του θύτη και του θύματος, του θηρευτή και του θηράματος εναλλάξ. Μεταμφιέζονται, αλλάζουν όψη, ψυχισμούς, συμπεριφορές και πεποιθήσεις. Τίποτα δεν μένει σταθερό, γιατί όλα υπηρετούν το παιχνίδι”.

Σλουθ

Οι συντελεστές

Ο Δημήτρης Μυλωνάς και ο Σωτήρης Χατζάκης ερμηνεύουν τους δύο ρόλους του "Σλουθ”, ενώ ο δεύτερος υπογράφει τη σκηνοθεσία της παράστασης που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα 30.000 θεατές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σε μετάφραση Αντώνη Σολωμού. Η καλλιτεχνική σχέση ανάμεσά τους ξεκινά από τη σεζόν 2003-2004, όταν ο Σωτήρης Χατζάκης σκηνοθέτησε τον Δημήτρη Μυλωνά μετά την θητεία του στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου με τον Στάθη Λιβαθινό. Βρέθηκαν ξανά στο "Δάνειο" του Τζόρντι Γκαλθεράν που παρουσιάστηκε από το Από Μηχανής Θέατρο. Όπως μας εκμυστηρεύτηκε ο Δημήτρης Μυλωνάς σε συνέντευξή του στο "α", "Ταιριάζουμε πάρα πολύ εντός και εκτός σκηνής με τον Σωτήρη Χατζάκη. Είναι φίλος και αδελφός μου καλλιτεχνικά και προσωπικά”. Τα σκηνικά της παράστασης είναι της Έρσης Δρίνη, τα κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ, οι κατασκευές της Μαρίας Λιτσοπούλου, οι φωτισμοί του Αντώνη Παναγιωτόπουλου, η κίνηση της Ειρήνης Κυρμιζάκη και η πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Ζαχαρία Καρούνη.

Σλουθ

Η κινηματογραφική ταινία

Δύο χρόνια μετά το ανέβασμά του στο θέατρο διασκευάστηκε για τον κινηματογράφο σε σκηνοθεσία Τζόζεφ Μάνκιεβιτς με τους Μάικλ Κέιν και Λόρενς Ολίβιε. Ο δεύτερος κέρδισε το βραβείο των Κινηματογραφικών Κριτικών της Νέας Υόρκης, ενώ και οι δύο κέρδισαν μια υποψηφιότητα για Όσκαρ για τις ερμηνείες τους. Η ταινία απέσπασε δύο ακόμη υποψηφιότητες στις κατηγορίες Καλύτερου Σκηνοθέτη και Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής. Μία ακόμη κινηματογραφική μεταφορά κυκλοφόρησε το 2007 σε σενάριο του Χάρολντ Πίντερ και σκηνοθεσία του Κένεθ Μπράνα, με τον Μάικλ Κέιν να επιστρέφει αυτή τη φορά στο ρόλο του μεγαλύτερου σε ηλικία Άντριου Γουάικ, που αντιπαρατίθεται με τον νεότερο Μίλο Τιντλ, τον οποίο ερμηνεύει ο Τζουντ Λο.

Σλουθ

Fun fact

Ο Άντονι ήταν ο δίδυμος αδερφός του Πίτερ Σάφερ, γνωστός για το έργο του "Αμαντέους”.

Προπώληση μέσω viva.gr

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Σλουθ

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 110 '

Η σκηνή μετατρέπεται σε πεδίο μάχης μεταξύ δύο αντρών, ενός απατημένου συζύγου και του εραστή της γυναίκας του που διεκδικεί να την παντρευτεί.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Studio new star art cinema: Αυτές είναι οι τελευταίες παραστάσεις της θεατρικής σκηνής του Δήμου Αβδελιώδη

Ένα έργο στα αρχαία ελληνικά και μία σύνθεση διηγημάτων του Παπαδιαμάντη είναι οι δύο παραγωγές του χώρου οι οποίες κατεβάζουν σύντομα αυλαία.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/04/2024

Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει Βιζυηνό στις τελευταίες Παραβάσεις της σεζόν στο ΚΠΙΣΝ

Η σειρά θεατρικών αναλογίων του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" ολοκληρώνεται με τη σκηνική ανάγνωση του έργου - ύμνος του Γεώργιου Βιζυηνού στον άνθρωπο και τη φιλία.

Το "Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς" κατεβάζει αυλαία

Λίγες παραστάσεις απομένουν ακόμη για την επιτυχημένη θεατρική μεταφορά του ομότιτλου βιβλίου του Χρόνη Μίσσιου στο Σύγχρονο Θέατρο, σε σκηνοθεσία Σοφίας Καραγιάννη.

"Reunion the musical": Μαντώ, Πωλίνα, Βόσσου, Μπίγαλης και Αγγέλου στο νέο μιούζικαλ της Θέμιδος Μαρσέλλου

Η νέα παράσταση της σκηνοθέτριας των λαμπερών παραγωγών έρχεται τον Μάιο στη σκηνή του θεάτρου Παλλάς, με ένα υπέροχο καστ στους ρόλους πέντε διαφορετικών ανθρώπων που ενώνονται από μια διαθήκη.

Έτοιμοι για το Athens Comedy Festival 2024;

Η γιορτή γέλιου της πόλης επανέρχεται στις 30 Μαΐου στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος". 4 μέρες σε 4 αίθουσες, με περισσότερες από 30 παραστάσεις και περισσότερους από 80 κωμικούς.

Φεστιβάλ Αθηνών: Τι θα δούμε στη φετινή γιορτή του καλοκαιριού

Στην Πειραιώς 260, στα αρχαία θέατρα της Επιδαύρου αλλά και σε άλλους χώρους, θεατρικούς και μη, δίνουμε το καθιερωμένο ραντεβού μας με το Φεστιβάλ Αθηνών. Εμείς χαρτογραφήσαμε το θεατρικό και χορευτικό του πρόγραμμα και σας δίνουμε μια πρώτη γεύση.

34 θεατρικές παραστάσεις κάνουν πρεμιέρα μετά το Πάσχα

Ο Μάιος έρχεται με δώρα και μάλιστα θεατρικά. Συγκεντρώσαμε τις πρεμιέρες που έρχονται και οι επιλογές είναι πολλές. Στο κλείσιμο μιας σεζόν με πολλές sold out παραγωγές, φροντίστε να κλείσετε άμεσα τα εισιτήριά σας, αλλά και ένα UberTaxi μέσω της υπηρεσίας προκράτησης Uber Reserve, ώστε να παραμείνετε πιστοί στο ραντεβού σας με την 6η τέχνη.