Το κτίριο της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης αποκαθιστά το ΥΠΠΟΑ

Το έργο εντάσσεται στον στρατηγικό σχεδιασμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τη διάσωση και ανάδειξη ιστορικών κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας.

Κτίριο της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης

Στην αποκατάσταση του κτιρίου της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης προχωρά το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με νέες διαρρυθμίσεις και την προσθήκη αίθουσας διδασκαλίας χορού στο ιστορικό διατηρητέο επί της οδού Ομήρου στο Κολωνάκι. 
Η αρχιτεκτονική προμελέτη που ενέκρινε το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων περιλαμβάνει την υλοποίηση όλων των απαραίτητων ενεργειών για την τακτοποίηση και απομάκρυνση των αυθαίρετων επεμβάσεων που έχουν συντελεστεί στο κτίριο, και οι οποίες δεν συνάδουν με τον χαρακτήρα του. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η αντικατάσταση της αυθαίρετης αίθουσας χορού στον δεύτερο όροφο με νέα αίθουσα χορού, συμβατή με τον χαρακτήρα του κτιρίου. Επιπλέον προβλέπονται εργασίες στατικής ενίσχυσης και εξυγίανσης προκειμένου να διατηρηθεί η αυθεντικότητα, η ιστορικότητα και τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη: "Συνεχίζοντας τα έργα ανάδειξης και αποκατάστασης σημαντικών κτιρίων της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής ταυτότητας της Αθήνας, αποκαθιστούμε το ιστορικό κτίριο της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, ενός καλλιτεχνικού φορέα με διεθνή αναγνώριση. Πρόκειται για ένα αντιπροσωπευτικό κτίριο του μοντέρνου κινήματος της δεκαετίας του ΄30 στην Ελλάδα, το οποίο οφείλουμε να αναδείξουμε και να αναβαθμίσουμε με νέες εγκαταστάσεις σύγχρονων προδιαγραφών. Η αρχιτεκτονική προσέγγιση ακολουθεί τις αρχές της αποκατάστασης με συντήρηση και ανάδειξη των αρχιτεκτονικών, κατασκευαστικών και μορφολογικών χαρακτηριστικών του μνημείου, αλλά και με εκσυγχρονισμό των χώρων και των υποδομών του ώστε να καταστεί πλήρως λειτουργικό, αισθητικά αναβαθμισμένο, με σεβασμό στη φιλοσοφία σχεδιασμού του κτιρίου".

Το κτίριο που στεγάζει την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης είναι έργο που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας του μοντέρνου κινήματος Γεώργιος Κοντολέων. Κατασκευάστηκε το 1934 και αποτέλεσε την οικία της διάσημης Ελληνίδας χορογράφου, χορεύτριας και καθηγήτριας χορού Κούλας Πράτσικα (1899-1984). Περιλάμβανε αίθουσες χορού στο ισόγειο και στον πρώτο όροφο. Στον δεύτερο όροφο διαμορφώνονταν η οικία της χορογράφου. Το 1973, η Κ. Πράτσικα δώρισε το ακίνητο στο Ελληνικό Δημόσιο. Σήμερα στο κτήριο της Κρατικής Σχολής Χορού υπάρχουν συνολικά τρεις αίθουσες χορού, εκ των οποίων η μία αυθαίρετη. Μετά τον σεισμό του 2019, μόνο οι χώροι του ισογείου και του πρώτου ορόφου κρίθηκαν κατάλληλοι ως προς τις λειτουργίες του κτιρίου.

Το έργο εντάσσεται στον στρατηγικό σχεδιασμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τη διάσωση και ανάδειξη ιστορικών κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 2.500.000 ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.

Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα: Αυτές είναι οι τρεις παραστάσεις του που κατεβάζουν αυλαία

Μία φουτουριστική παράσταση αλλά και δύο έργα που απευθύνονται στους μικρούς θεατές ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στον χώρο την Κυριακή των Βαΐων.

Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου: Ολοκληρώθηκε η σημαντική πρωτοβουλία της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Oι φοιτήτριες σκηνοθεσίας Γεωργία Διάκου, Αριάδνη Ζούπινα, Αλεξία Παραμύθα και Ειρήνη Σεβαστοπούλου, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Ελευσίνα, μιλούν στο "α".

Δήμος Αβδελιώδης: "Στο θέατρο πάμε πρωτίστως για να νιώσουμε"

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης μιλά στο "α" με αφορμή την "Απολογία του Σωκράτη" που ανεβάζει στην αρχαία ελληνική γλώσσα (26-27/4) αλλά και το "Όνειρο στο κύμα / Έρως ήρως" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (29/4), που παρουσιάζονται στη νέα θεατρική σκηνή που φέρει το όνομά του στο ιστορικό Studio New Star Art Cinema.

"I am falling in love | Εκδοχές πάνω στη Δωδέκατη Νύχτα": Πειραγμένος Σαίξπηρ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από τον Γιώργο Βαλαή

Ο ανήσυχος δημιουργός αποσυναρμολογεί τη "Δωδέκατη νύχτα" του Ουίλιαμ Σαίξπηρ στη Σκηνή Ωμέγα, εστιάζοντας στις σχέσεις των ηρώων και την ερωτική έλξη που δεν γνωρίζει πρότυπα.

Το "Αλ Τσαντίρι Νιουζ" σε μία και μοναδική παράσταση

Η καυστική, αλλά πάντα χαρούμενη και ξεκαρδιστική, σάτιρα του Λάκη Λαζόπουλου ζωντανά στο Christmas Theater!