Ζαν Κασιές: "Στην Αθήνα φυσά ένας πνευματικός αέρας"

Ζαν Κασιές

Μοιράζετε τη ζωή σας ανάμεσα στην Αθήνα και τη Γαλλία. Πώς σας φαίνεται η πόλη μας;
Ήρθα για την κηδεία του Ανδρέα Βουτσινά, με τον οποίο συνεργαζόμουν τα τελευταία είκοσι χρόνια. Ανακάλυψα την Αθήνα και αποφάσισα να ζήσω εδώ αφού μέσω ίντερνετ έχω την δυνατότητα να εργαστώ με την Γαλλία και με διάφορες άλλες χώρες από το σπίτι μου. Υπάρχουν πολλές πιο ωραίες πόλεις από την Αθήνα στον κόσμο. Αλλά στην Αθήνα φυσά ένας πνευματικός αέρας. Αρκετοί τόποι δίνουν έμπνευση. Η Αθήνα είναι μέσα σε αυτούς.

Υπάρχουν ιστορίες πόλης που θα θέλατε να παρουσιάσετε θεατρικά;
Στα θεατρικά έργα μου, στα σενάρια και άλλα κείμενα, η πόλη είναι πάντοτε το μέρος των περιπετειών μου. Οι χώροι δράσεων των θεατρικών έργων μου είναι στην πόλη, "κεκλεισμένων των θυρών". Στην πόλη, αισθανόμαστε περισσότερο μόνοι απ’ ότι αλλού. Μπορώ να πλάσω πρόσωπα επηρεασμένα από τις ανησυχίες και την θλίψη τους, τοποθετώντας τα ταυτόχρονα στην πραγματικότητα, στην κοινωνία… Ωστόσο, δεν είμαι "κοινωνικός" συγγραφέας όπως ο Μπέρτολτ Μπρέχτ, ο Άρθουρ Μίλλερ… Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι οι διεργασίες της ψυχής. Οι μεταλλάξεις που τα συναισθήματα καθιστούν δυνατές. Γράφω δραματικές κωμωδίες και κωμικό μπουρλέσκ.

Ως σεναριογράφος, με ποιους Έλληνες σκηνοθέτες έχετε συνεργαστεί;
Δεν έχω ακόμη δουλέψει στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο στην Ελλάδα. Έχω δουλέψει πολύ στην Γαλλία.

In the mood of love
Εβίτα Σκουρλέτη©

Ποιες διαφορές υπάρχουν ανάμεσα στις ελληνικές και στις γαλλικές θεατρικές παραγωγές;
Όσον αφορά στο θεατρικό πλάνο, δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στις παραγωγές. Τα προβλήματα είναι παντού τα ίδια: τα χρήματα, το κάστινγκ, η διεύθυνση ηθοποιών. Μία θεατρική παράσταση είναι μία επιχείρηση, σαν να διευθύνει κανείς ένα μικρό εργοστάσιο. Είστε υπεύθυνοι μιας ομάδας.

Ποια είναι η εικόνα που έχουν οι Γάλλοι για το ελληνικό θέατρο;
Το σύγχρονο ελληνικό θέατρο δεν είναι τόσο γνωστό στο ευρύ κοινό. Υπάρχουν ηθοποιοί και σκηνοθέτες που εκτιμώνται. Κυρίως όμως, οι μεγάλοι συγγραφείς όπως ο Σοφοκλής, ο Ευριπίδης εμπνέουν. Οι Γάλλοι θαυμάζουν πρωτίστως τους συγγραφείς τους, τους κλασικούς όπως τον Ρακίνα, τον Κορνέιγ, τον Μολιέρο, τον Κλωντέλ που είναι η πολιτιστική κληρονομιά μας, μεταφέρουν Αγγλοσάξονες συγγραφείς όπως Σαίξπηρ, Σόου, Όσκαρ Ουάιλντ και σύγχρονους Αμερικάνους όπως Έντουαρντ Άλμπυ, Τένεσι Ουίλιαμς, Νέιλ Σάιμον.

Ποιο θεατρικό είδος σας αρέσει περισσότερο;
Το αρχαίο ελληνικό θέατρο είναι μία ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για ‘μένα. Είναι σύνθετο, ικανό να προτείνει μια σπουδή σχετικά με τα πρόσωπα στις συνθήκες που αποτελούν μεταφορά ολόκληρης της κοινωνίας μας. Μου αρέσει η όπερα. Ακόμα μία αντιμετάθεση προσώπων που πνίγονται στα πάθη τους. Είμαι πολύ εκλεκτικός. Μου αρέσει φυσικά ο Σαίξπηρ, ο Μολιέρος. Επίσης ο Μπέρτολτ Μπρέχτ, ο Ιονέσκο και ο Φεντώ… Φυσικά και ο Μπέκετ…

Μιλήστε μας για το έργο που γράψατε και σκηνοθετήσατε στο Altera Pars;
Το "In the Mood of Love" είναι μια μπαλάντα που θίγει με τρόπο παιγνιώδη τα θέματα και τις ρίζες της ερωτικής ζωής ενός ζευγαριού. Το πάθος, η ζήλια, ο θυμός, η σεξουαλικότητα, τα ερωτικά παιχνίδια, αποδίδονται εδώ από Εκείνη κι Εκείνον. Και στο τέλος, ο έρωτας θριαμβεύει όλων αυτών των δυσκολιών όπως άλλωστε λέει και η Edith Piaf, "Χωρίς τον έρωτα δεν είμαστε τίποτα". Δύο μουσικοί υποστηρίζουν το έργο. Γιατί, όταν το ρήμα, η λέξη, δεν μπορούν να εκφράσουν κάποια συναισθήματα, η τραγουδιστή φωνή και η μουσική, μπορούν. Δεν είναι μία μουσική κωμωδία, Μιούζικαλ όπως λένε οι Αγγλοσάξονες. Η Φανή Γέμτου ενσαρκώνει Εκείνη, μια γυναίκα δυναμική, αποφασιστική, απόλυτα ερωτευμένη με Εκείνον. Ο Νίκος Ζιάζιαρης, ενσαρκώνει Εκείνον. Ευάλωτος, ερωτευμένος, βυθισμένος στο νεανικό πολλές φορές, πάθος του… Είναι ηθοποιοί με μεγάλη ελευθερία. Είναι όμορφοι, αισθησιακοί, με ωραίες φωνές και ευρεία κινησιολογική ικανότητα. Δουλεύω μαζί τους με τoν τρόπο του Actors’Studio, προκειμένου ν’ ανακαλύψουν την αλήθεια των ρόλων τους και τις ψυχολογικές αποχρώσεις. Πλαισιώνονται από τον Κώστα Λώλο στο βιολί και τον Κωνσταντίνο Ευαγγελίδη στο πιάνο.

Ποια άλλα έργα έχετε γράψει;
Έχω γράψει το "Un Jour l’ Une, Un Jour l’ Autre". Πέντε πρόσωπα, μετά από απρόβλεπτες συναντήσεις, παρατηρούν αλλαγές στην προσωπικότητά τους. Αναφέρεται στον Ιανό, που απεικονίζει την πιθανότητα για κάποιον να φανερώσει την κρυμμένη πλευρά της προσωπικότητάς του.

Περισσότερες πληροφορίες

In the mood of love

  • Μουσικοθεατρική
  • Διάρκεια: 90 '

Οι διαφορετικές εκφάνσεις του έρωτα μέσα από το βίωμα ενός ζευγαριού σε μια παράσταση με ζωντανή μουσική.

Altera Pars

Μ. Αλεξάνδρου 123

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
25/04/2024

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.

Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα: Αυτές είναι οι τρεις παραστάσεις του που κατεβάζουν αυλαία

Μία φουτουριστική παράσταση αλλά και δύο έργα που απευθύνονται στους μικρούς θεατές ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στον χώρο την Κυριακή των Βαΐων.

Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου: Ολοκληρώθηκε η σημαντική πρωτοβουλία της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Oι φοιτήτριες σκηνοθεσίας Γεωργία Διάκου, Αριάδνη Ζούπινα, Αλεξία Παραμύθα και Ειρήνη Σεβαστοπούλου, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Ελευσίνα, μιλούν στο "α".