Συνεχίζεται το 10ο Φεστιβάλ Χειροποίητου και Ανακυκλώσιμου Θεάτρου

Όλα όσα θα δούμε το τελευταίο πενθήμερο του πρωτότυπου θεατρικού φεστιβάλ στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα στον Κεραμεικό.

10ο Φεστιβάλ Χειροποίητου και Ανακυκλώσιμου Θεάτρου abrego bodas de sangre Abrego bodas de sangre - Aureo Gomez©

Το Φεστιβάλ Χειροποίητου και Ανακυκλώσιμου Θεάτρου του Τεχνοχώρου Φάμπρικα (Handmade &  Recycled Theater Festival - HRTFest) γιορτάζει φέτος τα 10 του χρόνια με 61 συνολικά δράσεις, 26 παραστάσεις θεάτρου και performance, 10 εκπαιδευτικά σεμινάρια, 5 μουσικές δράσεις και 20 καλλιτέχνες και χειροτέχνες στην εικαστική έκθεση που λειτουργεί καθόλη τη διάρκεια του με ελεύθερη είσοδο. Τέχνη, χαρά και συνύπαρξη πλημμυρίζουν τον δρόμο της Μεγάλου Αλεξάνδρου στον Κεραμεικό μέχρι και τις 2 Οκτωβρίου.
Γιατί χειροποίητο και ανακυκλώσιμο;
Στόχος του HRTFest είναι η ανάδειξη των καλλιτεχνών που παίρνουν την τέχνη στα χέρια τους και η παρουσίαση DIY δημιουργιών. Το όνομα και ο χαρακτήρας του Φεστιβάλ προέκυψαν από την ίδια την ταυτότητα της ομάδας: "Αυτό που με κόπο κάναμε, του δώσαμε έναν τίτλο". Μέσα στις ιδιαίτερες συνθήκες που διανύουμε, με τον χώρο του πολιτισμού να πλήττεται και τους καλλιτέχνες να καλούνται να βρουν νέους τρόπους για να συνεχίσουν τη δημιουργία, η ιδέα του φεστιβάλ εμπνέεται από έναν διαφορετικό τρόπο λειτουργίας και παραμένει -10 χρόνια μετά τη δημιουργία του- πιο επίκαιρη από ποτέ!

10ο Φεστιβάλ Χειροποίητου και Ανακυκλώσιμου Θεάτρου CATERINA SCOTTI
Caterina Scotti

Το HRTFest γίνεται διεθνές για πρώτη φορά καθώς περιλαμβάνει στο πρόγραμμά του και διεθνείς συμμετοχές, με καλλιτέχνες και ομάδες που μοιράζονται κοινό όραμα με τη Fabrica Athens.Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 28/9, στις 9 μ.μ. στο Θέατρο Arroyo (Μεγ. Αλεξάνδρου 128), θα δούμε την performance "Holy and Profane Love - playing between Bharata Natyam and Flamenco" της Ιταλίδας περφόρμερ Caterina Scotti. H παράσταση ξεκινά με χορούς από το κλασικό νότιο ινδικό ρεπερτόριο, γνωστό ως Bharata Natyam, κλασικούς γυναικείους χορούς της Ινδίας. Το δεύτερο μέρος της παράστασης είναι αφιερωμένο στο Φλαμένκο. Κάτω από τη φαινομενική γεωγραφική και αισθητική απόσταση, ο επιθετικός ερωτισμός των bailaoras με την πτυχή της εσθήτας τους ανάμεσα στα δάχτυλά τους, είναι δεμένος μέσω μιας "κοσμικής καθίζησης στην ουσιαστική γραμματική του κλασικού ινδικού χοροθεάτρου", όπως λέει η δημιουργός. Διάρκεια: 60 λεπτά
Το Σάββατο 1 Οκτωβρίου στις 7.30 μ.μ., θα απολαύσουμε το ισπανικό Teatro Abrego στην παράσταση "Ματωμένος γάμος" του Pati Domenech (Φάμπρικα). Πρόκειται για μία συμπαραγωγή του Abrego Productions (Ισπανία) με το Desdelsur Theatre (Αργεντινή), που έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Ινστιτούτο Παραστατικών Τεχνών της Νέας Υόρκης και έχει παρουσιαστεί σε 40 χώρες. Η παράσταση ξεκίνησε ως μία ερευνητική διαδικασία στον κόσμο του Λόρκα και κατέληξε στη δημιουργία μιας πρωτότυπης διακαλλιτεχνικής σκηνικής εμπειρίας, όπου το τραγούδι, το φλαμένκο και ο σύγχρονος χορός, το θέατρο και το video projection συνδυάζονται για να αφηγηθούν τρεις τραγικές ιστορίες που πλέκονται  αναμεταξύ τους: την ιστορία των πραγματικών ανθρώπων που ενέπνευσαν τον Λόρκα το 1928, την ιστορία της μητέρας, της σελήνης και της νύφης από το θεατρικό του, και την ιστορία του ίδιου ως κεντρικού ήρωα ενός δράματος που τελειώνει με έναν άθλιο και παράλογο θάνατο. Παίζουν: Francisco Domenech Gonzalo, Maria Jose Vidal Garcia. Διάρκεια: 60 λεπτά

10ο Φεστιβάλ Χειροποίητου και Ανακυκλώσιμου Θεάτρου

Το ισπανικό Residui Teatro παρουσιάζει στις 1 Οκτωβρίου στις 9.30 μ.μ. στο Θέατρο Arroyo (Μεγ. Αλεξάνδρου 128) την "Πηνελόπη", μία παράσταση εμπνευσμένη από την Οδύσσεια, που επικεντρώνεται στο πρόσωπο της ομώνυμης ηρωίδας. Οι περιπέτειες του Οδυσσέα κυρίως τοποθετούνται στο πεδίο της μάχης. Οι συγκρούσεις  και τα διλήμματα της Πηνελόπης τοποθετούνται στο σώμα της. Το ταξίδι της Πηνελόπης, αν και εσωτερικό είναι αρκετά παρόμοιο με το ταξίδι του Οδυσσέα. Το σώμα της Πηνελόπης αποτελεί το βασικό μέσο για αυτό το ταξίδι, αλλά και για να ξαναχτίσει το σώμα του αγαπημένου της, εκφράζοντας ταυτόχρονα αγάπη και οργή. Αυτό είναι το αντικείμενο της έρευνας του σκηνοθέτη Gregorio Amicuzi και της ερμηνεύτριας Viviana Bovino: να εξερευνήσουν τον πολύπλοκο κόσμο της Πηνελόπης και να χρησιμοποιήσουν το σύμβολο-Πηνελόπη για να μιλήσουν για τις αιτίες και τις συνέπειες των πολέμων και των συγκρούσεων, αλλά και για την πραγματικότητα της σύγχρονης γυναίκας. Διάρκεια 55 λεπτά
Όπως κάθε χρόνο, τα εργαστήρια αποτελούν βασικό κομμάτι του φεστιβάλ. Tο κοινό μπορεί να πάρει χρήσιμες γνώσεις για το θέατρο και τον χορό, να διασκεδάσει και να γνωρίσει τους εκπαιδευτές της Fabrica Athens και τη δουλειά της ομάδας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή σε σεμινάρια θεάτρου με τις Αγγελική Νικολαΐδου και Μαρία Παπαχριστοδούλου, φωτογραφίας με τον Βασίλη Νίκα, site specific performance και σύγχρονου ακροβατικού με τη Νατάσσα Αραμπατζή, DIY με τον Στέφανο Λώλο, μηχανικής μουσικής με τους Γιώργο Στενό και Γιώργο Σαταυρίδη, τεχνικής σωματικού θεάτρου με τη Θέκλα Γαΐτη, Hoop Dance με τη Τζοβάνα Μιχαλιάδη–Sarti και Θεάτρου της Έρευνας με τον Φάνη Κατέχο.

Η συμμετοχή στα εργαστήρια της Fabrica Athens είναι χωρίς κόστος, ενώ στα υπόλοιπα υπάρχει ελεύθερη συνεισφορά.

10ο Φεστιβάλ Χειροποίητου και Ανακυκλώσιμου Θεάτρου Φάμπρικα

Όπως κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ περιλαμβάνει διαγωνισμό Performance/ Physical Theater. Το έπαθλο για τη νικήτρια ομάδα περιλαμβάνει την παρουσίαση της δουλειάς της για 10 παραστάσεις στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα, ως μέρος του ετήσιου καλλιτεχνικού προγραμματισμού. Στο 10ο HRTFest θα παρουσιαστεί η "Πένθιμη Φούγγα σε Ρε ελάσσονα", το έργο που κέρδισε πέρσι την πρώτη θέση στο Θεατρικό Αναλόγιο του Φεστιβάλ και ανεβαίνει φέτος από το Fabrica Lab.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του 10ου Φεστιβάλ Χειροποίητου και Ανακυκλώσιμου Θεάτρου

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

10ο Φεστιβάλ Χειροποίητου και Ανακυκλώσιμου Θεάτρου

  • Φεστιβάλ

Το φεστιβάλ γιορτάζει τα 10 του χρόνια με ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει συνολικά 61 δράσεις, με 26 παραστάσεις θεάτρου και περφόρμανς, 10 εκπαιδευτικά σεμινάρια, 5 μουσικές δράσεις και 20 καλλιτέχνες και χειροτέχνες στην εικαστική έκθεση (με ελεύθερη είσοδο), ενώ για πρώτη φορά θα δούμε και διεθνείς συμμετοχές. 29/9: «(A)UTOPIA 2.2 (a) being in a woman’s body» Ίρις Φουστέρη, «Μεταδραματικό» Θέκλα Γαΐτη, «Road trippin to Elefsina» από την ομάδα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ανταλλαγής In and Out, Stand up comedy Θωμάς Παπαδάκης | 30/9: «beautyFOOL!» Ομάδα Triboulet, «Talk of the town» Wiliam levy | 1/10: «Μαμά έχουμε πρόβα» Μανώλης Μπρίμπος, «Βιολέτα» Ειρήνη Λάλου, «Blood Wedding» Teatro Abrego, «Penelope» Gregorio Amicuzi-Viviana Bovino | 2/10: «Ένας ήρωας φοβάται» Ομάδα Παραμυθοκαμώματα, «Πένθιμη Φούγγα σε Ρε ελάσσονα» Fabrica Lab.

Τεχνοχώρος Φάμπρικα

Μεγάλου Αλεξάνδρου & Ευρυμέδοντος

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αντιγόνη": Η παράσταση που επαναπροσδιορίζει το αρχαίο δράμα σε κλειστό χώρο

Ο Χάρης Φραγκούλης και η δεμένη ερμηνευτική ομάδα του παρουσιάζουν μια πρωτότυπη εκδοχή της "Αντιγόνης" του Σοφοκλή στο θέατρο Σφενδόνη, όπου ο θεατής γίνεται μέρος της θεατρικής εμπειρίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/12/2022

Οι παραστάσεις που επαναλαμβάνονται από αυτήν την εβδομάδα και αξίζουν

Τέσσερις παραστάσεις που άφησαν ξεχωριστό στίγμα επιστρέφουν στις θεατρικές σκηνές.

Ένα "Χάπι" από τον Μάνο Καρατζογιάννη

Ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Σταθμός μας συστήνει σε πανευρωπαϊκή πρεμιέρα το τελευταίο έργο του πολυβραβευμένου Ιρλανδού θεατρικού συγγραφέα Έντα Γουόλς για για την απουσία της αγάπης.

Το "Τάο" του Γιώργου Καφετζόπουλου στο Επί Κολωνώ

Στο θεατρικό ντεμπούτο του συγγραφέα, η κινεζική φιλοσοφία κοντράρεται με το ελληνικό ταμπεραμέντο, σε μια άγρια κωμωδία με φόντο τη φυλακή και τον κόσμο της νύχτας.

Ο Πάνος Μουζουράκης "Σκρουτζ" στο ροκ μιούζικαλ του Μεγάρου Μουσικής

Την αγαπημένη "Χριστουγεννιάτικη ιστορία" του Καρόλου Ντίκενς διασκευάζει ο Χρήστος Σουγάρης με πολυμελή θίασο πρώτης γραμμής και σημαντικούς συντελεστές.

Πρεμιέρα για την "Τρελή του Σαγιό" στο Παλλάς

Σε μια υπερπαραγωγή ανεβάζει ο Πέτρος Ζούλιας το εμβληματικό έργο του Ζαν Ζιροντού με λαμπερό θίασο.

Γνωρίστε την χορογράφο Πηνελόπη Μωρούτ

Στο Βιομηχανικό Πάρκο ΠΛΥ.ΦΑ παρουσιάσει η Πηνελόπη Μωρούτ τη χορογραφική της δουλειά "The Box - That dead space between us", ένα χορευτικό "παιχνίδι" που πραγματεύεται μεταξύ άλλων την αναζήτηση αυτοπροσδιορισμού.