"Συναξάρια, μαρτυρίες, μάρτυρες. 1922": Τρεις γυναίκες θυμούνται τη Μικρασιατική Καταστροφή

Η παράσταση σε σκηνοθεσία Μιχαέλας Αντωνίου παρουσιάζεται στον Πολυχώρο Vault για 11 μόνο παραστάσεις.

Συναξάρια, μαρτυρίες, μάρτυρες. 1922

Η παράσταση "Συναξάρια, μαρτυρίες, μάρτυρες. 1922" παρακολουθεί την ιστορία τριών γυναικών που βρέθηκαν στη δίνη της Μικρασιατικής Καταστροφής. Είναι εμπνευσμένη από εμβληματικά λογοτεχνικά μυθιστορήματα, όπως Το νούμερο 31328 του Ηλία Βενέζη και το Συναξάρι Αντρέα Κορδοπάτη. Βιβλίο δεύτερο: Βαλκανικοί – ’22 του Θανάση Βαλτινού, μαρτυρίες προσφύγων παρμένες από τη Μαύρη βίβλο. 1922 του Γιάννη Καψή και στίχους ποιητών, και είναι μια πρωτότυπη σκηνική γραφή της Μιχαέλας Αντωνίου και της Λίλυς Αλεξιάδου. Μια σύγχρονη ανάδυση της ιστορικής μνήμης, που ξεκινά από τα γεγονότα που οδήγησαν στην Καταστροφή του ’22 και συνομιλεί με το σήμερα, καταδεικνύοντας τη διαχρονική τραγωδία της ανθρώπινης μοίρας μέσα στη φρίκη του πολέμου.

Συναξάρια, μαρτυρίες, μάρτυρες. 1922

Το κείμενο ακολουθεί τη ζωή πριν την Καταστροφή αλλά και την περιπέτεια και την αγριότητα που υπέστη ο άμαχος πληθυσμός κατά τη διάρκεια του διωγμού. Οι μαρτυρίες όσων επέζησαν του σκληρού ξεριζωμού από τις χαμένες πατρίδες μπλέκονται σε μια σκηνική σύνθεση που συνοδεύεται από παραδοσιακή μουσική και τραγούδια.

Συναξάρια, μαρτυρίες, μάρτυρες. 1922

Η παράσταση παρουσιάστηκε τον Ιούνιο του 2022 με μεγάλη επιτυχία στο θέατρο "Άννας Συνοδινού", στο πλαίσιο του Φεστιβάλ "στη σκιά των βράχων" των δήμου Βύρωνα και Δάφνης-Υμηττού με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής. Ανεβαίνει για 11 παραστάσεις στη σκηνή του Θεάτρου Vault, από το Σάββατο 8 Οκτωβρίου και κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 9 μ.μ. και Κυριακή στις 6 μ.μ. έως και 30 Οκτωβρίου. 

Συντελεστές:
Σκηνική γραφή: Μιχαέλα Αντωνίου & Λίλυ Αλεξιάδου 
Σκηνοθεσία – φωτισμοί: Μιχαέλα Αντωνίου
Σκηνογραφία – ενδυματολογία:    Νίκος Κασαπάκης
Βοηθός σκηνοθέτιδας: Βάσια Σκιαδά
Φωτογραφίες : Τζοάννα Βρακά
Ερμηνεύουν: Μυρτώ Παγκάλου, Μαρία Πουλιέζου, Αγγελική Στρατάκη
Ακούγονται οι φωνές:    Αντώνης Αντωνίου, Νίκος Βλασάκης, Γιώργος Σύρμας, Μπάμπης Χατζηδάκης
Κιθάρα – λαούτο – μαντολίνο: Δημήτρης Κλεισαρχάκης

Προπώληση στο viva.gr

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Συναξάρια, μαρτυρίες, μάρτυρες. 1922

  • Μουσικοθεατρική
  • Διάρκεια: 60 '

Η ιστορία τριών γυναικών από την τραγωδία της Μικρασιατικής Καταστροφής, εμπνευσμένη από εμβληματικά ελληνικά λογοτεχνικά μυθιστορήματα, συνδέει το χθες με το σήμερα, συνοδεία παραδοσιακής μουσικής.

Vault

Μελενίκου 26

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.