"Δείπνο με φίλους": Τρεις αλήθειες κι ένα ψέμα για την παράσταση από τον Μάνο Αντωνίου

Ο σκηνοθέτης και ο ηθοποιός της κωμωδίας του Ντόναλντ Μάργκιουλις που περιοδεύει στα ανοιχτά θέατρα της Αττικής γράφει για την παράσταση όπου συμπρωταγωνιστεί με τους Σταύρο Νικολαΐδη, Ιωάννα Πηλιχού και Φιλίτσα Καλογεράκου.

Μάνος Αντωνίου

Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός της παράστασης "Δείπνο με φίλους", Μάνος Αντωνίου, γράφει για την κωμωδία του Ντόναλντ Μάργκιουλις, όπου συμπρωταγωνιστεί με τους Σταύρο Νικολαΐδη, Ιωάννα Πηλιχού και Φιλίτσα Καλογεράκου. Επόμενη στάση της βραβευμένης με Πούλιτζερ σπιντάτης κωμωδίας που περιοδεύει στα ανοιχτά θέατρα της Αττικής και μιλά για τις ανθρώπινες σχέσεις και το γάμο είναι το Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς στις 26 Ιουλίου με ελεύθερη είσοδο.

Αλήθεια πρώτη

Το να σκηνοθετήσω το πολυβραβευμένο έργο του Ντόναλντ Μάργκιουλις το θεώρησα μια ιδιαίτερη πρόκληση. Η αίσθηση από την πρώτη ανάγνωση σου αφήνει μια απλότητα γραφής χωρίς την πλοκή και το σασπένς ενός κειμένου. Όμως, εδώ είναι και το μυστικό αυτού του θεατρικού έργου. Η ρεαλιστική γραφή, ο δομημένος λόγος, οι εναλλαγές των σκηνών, το καθημερινό θέμα που διαπραγματεύεται δημιουργούν όχι μόνο πλοκή και σασπένς αλλά αφήνουν μηνύματα και δείχνουν στοιχεία του εαυτού μας, όπου κάθε θεατής μπορεί να αναγνωρίσει το δικό του εγώ. Η οικογένεια, η συμβίωση, η αγάπη, ο έρωτας, η φιλία, ο χωρισμός είναι θέματα καθημερινά αλλά δοσμένα με αμείωτο ενδιαφέρον από τον συγγραφέα.

Αλήθεια δεύτερη

Η σκηνοθεσία βασίζεται σε ένα παιχνίδι ρεαλισμού και σουρεαλισμού, όπου γέλιο και συγκίνηση εναλλάσσονται με γρήγορες ταχύτητες και η κάθε σκηνή του έργου δίνει την αίσθηση μιας κινηματογραφικής εικόνας που βρίσκεται σε θεατρικό χώρο. Το "θεατρικό πλάνο" δίνει λιτότητα και ρεαλισμό ταυτόχρονα με δυναμισμό και αλήθεια στον τρόπο που ερμηνεύει ο κάθε ηθοποιός το ρόλο του. 

Δείπνο με φίλους

Αλήθεια τρίτη

Κεντρικό πρόσωπο της παράστασης είναι ο ηθοποιός και ο ρόλος, που προβάλλονται σε πρώτο πλάνο. Στόχος μου είναι ο θεατής να κεντρίζεται και να παρασύρεται σε ένα θεατρικό παιχνίδι έτσι ώστε τελειώνοντας η παράσταση το πρώτο που θα σχολιάσει να είναι το κείμενο και η υπόκριση.

Ψέμα είναι...

Ότι δεν θα γελάσει, ότι δεν θα συγκινηθεί, ότι δεν θα προβληματιστεί, ότι δεν θα μπει σε μια κριτική σκέψη του εαυτού του, ότι δεν θα δει την εικόνα της δικής του ζωής μπροστά του και φεύγοντας από την παράσταση ότι γνώμη έχει ή ότι θέση πάρει θα έχει δίκιο και άδικο.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Δείπνο με φίλους

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 100 '

Στο βραβευμένο με Πούλιτζερ έργο πρωταγωνιστούν δύο παντρεμένα ζευγάρια, που 20 χρόνια μετά έρχονται αντιμέτωπα με τη ρουτίνα και το χωρισμό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Αντιγόνη

Ο Λιθουανός σκηνοθέτης δίνει την προσωπική ερμηνεία του στο πιο δημοφιλές από τα αρχαία δραματικά κείμενα, διαβάζοντάς το μέσα από ένα λαϊκότροπο πρίσμα, που όμως αδικεί τη δυναμική και το ήθος του πρωτότυπου κειμένου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
09/08/2022

Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός: Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων από 8 έως 14 Αυγούστου

Όλες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα δούμε από σήμερα έως την Κυριακή 14/8.

Νάντια Δαλκυριάδου: Πού την έχουμε δει και τι σχεδιάζει για τη νέα θεατρική σεζόν;

Παίζει στο τηλεοπτικό "Κόκκινο ποτάμι", σκηνοθετεί Ρίτσο στο "Τζένη Καρέζη", έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση του Άβατον και αναμένει με αγωνία τη νέα θεατρική σεζόν. Ήρθε η στιγμή να γνωρίσουμε την ηθοποιό και σκηνοθέτιδα Νάντια Δαλκυριάδου.

"Θα γίνει Ανταλλαγή;": Μια παράσταση που θα θέλαμε να δούμε

Όσοι βρεθείτε στην Ολυμπία αυτές τις ημέρες έχετε την ευκαιρία να δείτε την αφιερωματική παράσταση στη Μικρασιατική Καταστροφή "Θα γίνει Ανταλλαγή;" της Ρούλας Πατεράκη.

Φεστιβάλ Αθηνών: Τι κρατάμε από το φετινό θεατρικό πρόγραμμα της Πειραιώς 260

Τι αποτύπωμα άφησαν οι δώδεκα ελληνικές και ξένες παραστάσεις στην Πειραιώς 260, που έριξε αυλαία την προηγούμενη εβδομάδα; Καταγράφουμε μερικές σκέψεις, εντυπώσεις και συμπεράσματα.

Τι ετοιμάζει ο Νίκος Διαμαντής για τον Σεπτέμβριο;

Ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Σημείο θα παρουσιάσει μία θεατρική- εικαστική εγκατάσταση στο Ισλαχανέ στο πλαίσιο του θεσμού "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός".

Τρεις extra παραστάσεις για τον "Συλλέκτη"

Ένα από τα σημαντικότερο θρίλερ της μεταπολεμικής λογοτεχνίας ο "Συλλέκτης" του Τζον Φόουλς παίρνει παράταση λόγω της θερμής υποδοχής του κοινού.