Φεστιβάλ Αθηνών: Τρία δυνατά ραντεβού στην Πειραιώς 260

Τρεις Έλληνες δημιουργοί έρχονται να ταράξουν τα νερά, βάζοντας την Πειραιώς 260 στον δικό τους ρυθμό.

Ο σκύλος, η νύχτα και το μαχαίρι Χρήστος Συμεωνίδης©

"Ο σκύλος, η νύχτα και το μαχαίρι"

Ο Γιώργος Κουτλής έρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών με τη φόρα των εκρηκτικών "Παιχτών" του Νικολάι Γκόγκολ που ανέβασε το χειμώνα, για να σκηνοθετήσει το έργο του ανατρεπτικού δραματουργού της γερμανικής Σαουμπίνε Μάριους φον Μάγιενμπουργκ, "Ο σκύλος, η νύχτα και το μαχαίρι". Ο σκηνοθέτης καθοδηγεί τους Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Θάνο Λέκκα και Βασίλη Μαγουλιώτη σε μια παρανοϊκή και ωμά διασκεδαστική κούρσα που λειτουργεί ως μια παραβολή της παράλογης, πολλές φορές, πραγματικότητας που ζούμε, με επιρροές από τη "Δίκη" του Φραντς Κάφκα με στοιχεία σπλάτερ και μαύρης κωμωδίας. Στην παράσταση παρακολουθούμε την ιστορία ενός νεαρού άνδρα, ονόματι "Μ", ο οποίος βρίσκεται στο αδιέξοδο ενός εγκαταλειμμένου δρόμου αλλά και στην αρχή μιας εφιαλτικής νύχτας. (18-21/7)

Ο Αντώνης Φωνιαδάκης αναλαμβάνει το Μπαλέτο της ΕΛΣ
Αντώνης Φωνιαδάκης

"Άξονες"

Ο διεθνής Έλληνας χορογράφος Αντώνης Φωνιαδάκης συναντά οκτώ από τους καλύτερους χορευτές και χορεύτριες της ελληνικής χιπ χοπ σκηνής στη νέα του χορογραφία "Άξονες", η οποία παρουσιάζεται στο πλαίσιο του κύκλου "Layers of Street" του Φεστιβάλ Αθηνών για τη χορευτική κουλτούρα του δρόμου και του χιπ χοπ. Η απρόσμενη παράσταση που φιλοδοξεί να ταράξει τα νερά του σύγχρονου χορού στην Ελλάδα αποτελεί "μια πρό(σ)κληση να ανοιχτούμε και να συντονιστούμε με τους νέους ανθρώπους που δονούν τους δρόμους της πόλης" αλλά και να αναρωτηθούμε τι έχουν να μας πουν και ποιος είναι ο ρόλος του κοινού απέναντί τους. (14-16/7)

Youthquake
Πηνελόπη Γερασίμου©

"Youthquake"

Ο όρος "Youthquake" αναφέρεται σε μια σημαντική αλλαγή στην κοινωνία, στην πολιτική και στην κουλτούρα εξαιτίας των δράσεων νέων ανθρώπων. Αν και μοιάζει με νεολογισμό, είναι για την ακρίβεια αποτέλεσμα της δημιουργικότητας της αρχισυντάκτριας της "Vogue" το 1965, η οποία τη χρησιμοποίησε για να χαρακτηρίσει το νεανικό κίνημα των 60s. Αυτός είναι κι ο τίτλος της παράστασης που σκηνοθετεί η Γιώτα Αργυροπούλου με την καθοδήγηση των συνεργατών της θεατρικής ομάδας Blindspot theatre group, η οποία ανεβάζει στη σκηνή δεκατέσσερις εφήβους, δίνοντας τους χώρο να μιλήσουν για τις συνήθειες και την κοινωνική τους δυσαρέσκεια για τον κόσμο που κληρονομούν, υπό το πρίσμα του Δεκέμβρη του 2008, τα οικολογικά κινήματα και τα κινήματα #Blacklivesmatter και Occupy Wall Street. (19-21/7)

Περισσότερες πληροφορίες

Ο σκύλος, η νύχτα και το μαχαίρι

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Ο δραματουργός της γερμανικής Σαουμπίνε υπογράφει ένα έργο-παραβολή για την αδιανόητη πραγματικότητά μας με σπλάτερ και κωμικά στοιχεία, το οποίο διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια μιας εφιαλτικής νύχτας.

Youthquake

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 100 '

Δεκατέσσερις έφηβοι μιλούν για τις συνήθειες και τη δυσαρέσκειά τους για τον κόσμο που κληρονομούν, υπό το πρίσμα του Δεκέμβρη του 2008, τις οικολογικές πορείες, τα κινήματα #Blacklivesmatter και Occupy Wall Street.

Άξονες

  • Χορός
  • Διάρκεια: 55 '

Στο πλαίσιο του κύκλου Layers of Street, ο διεθνώς καταξιωμένος Έλληνας χορογράφος συναντά οκτώ από τους καλύτερους χορευτές και χορεύτριες της ελληνικής χιπ χοπ σκηνής σε μια απρόσμενη, εκρηκτική συνάντηση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αντιγόνη" η εν βαρβάροις: Τελικά ποια Επίδαυρο θέλουμε;

Ποδοβολητά, λογομαχίες, φωνές και αναμένες οθόνες μετέφεραν την τραγωδία από την ορχήστρα στο κοίλον στο πρόφατο ανέβασμα της "Αντιγόνης".

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
11/08/2022

Αντιγόνη

Ο Λιθουανός σκηνοθέτης δίνει την προσωπική ερμηνεία του στο πιο δημοφιλές από τα αρχαία δραματικά κείμενα, διαβάζοντάς το μέσα από ένα λαϊκότροπο πρίσμα, που όμως αδικεί τη δυναμική και το ήθος του πρωτότυπου κειμένου.

Η μοντέρνα "Ελένη" του ΚΘΒΕ κατεβαίνει στην Επίδαυρο

Ήρθε η στιγμή να δούμε την "Ελένη"-Έμιλυ Κολιανδρή στην Επίδαυρο. Η τραγωδία του Ευριπίδη είναι παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου και την σκηνοθετεί ο Βασίλης Παπαβασιλείου.

Θέατρο με πανσέληνο σε τρία ατμοσφαιρικά ανοιχτά θέατρα

Είναι εμπειρία να παρακολουθείς παράσταση κάτω από το αυγουστιάτικο φεγγάρι στην Επίδαυρο, το Λαύριο ή τη Σαλαμίνα. Η περίσταση είναι ιδανική για εκδρομή, οργανωθείτε….

Νέος Πρόεδρος στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών

Η Πρύτανις κυρία Ελένη Αρβελέρ αποχώρησε από την θέση της ως Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και την διαδέχθηκε ο Παναγιώτης Ροϊλός.

Ο μύθος του Περσέα έγινε παράσταση

Ένα θεατρικό έργο βασισμένο στο μύθο του Περσέα παρουσιάζεται στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Αγίων Θεοδώρων "Νότης Περγιάλης" με ελεύθερη είσοδο.

Σε ποιο έργο θα δούμε τον Liam Ireland;

Τον ηθοποιό της νέας γενιάς, Liam Ireland, που έγινε γνωστός από την τηλεοπτική "Γη της ελιάς", θα σκηνοθετήσει ο Θοδωρής Βουρνάς σε έργο του Ντένις Κέλι.